Nou atac judicial contra la llengua i l’autogovern al País Valencià
El TSJCV anul·la bona part dels articles de l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat valenciana
La sentència estima parcialment un recurs de la Asociación para la defensa del Castellano en la Comunidad Valenciana
El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV) ha declarat nuls diversos articles del decret de la Generalitat valenciana sobre la creació i el funcionament de l’ Oficina de Drets Lingüístics . Els magistrats han estimat parcialment el recurs contra el decret presentat per l’Asociación para la defensa del Castellano en la Comunidad Valenciana, que argumentava que el text pretenia defensar “només” els drets del catalanoparlants a expressar-se en valencià i deixava “desemparats” els castellanoparlants. La sentència declara nuls diversos punts del decret per considerar, entre altres aspectes, que excedeixen la funció d’assessorament i entren a regular una activitat administrativa prèvia.
La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del TSJCV ha declarat nuls els articles 4 (apartat primer i apartat segon en allò relatiu a les reclamacions i suggeriments), 5, 6.1 i 2, 7, 8 i 9 (en allò relatiu a les reclamacions i suggeriments), 10, 11, 12, 13, 14 i 16 (novament, en allò relatiu a les reclamacions i suggeriments).
La resolució dels magistrats argumenta que aquests punts impugnats “trenquen el mandat constitucional de submissió dels poders públics als principis de seguretat jurídica, responsabilitat i interdicció de l’arbitrarietat”. Al parer de la Sala, l’articulat de la Generalitat valenciana genera “actes administratius” amb efectes jurídics i sense garanties per als seus destinataris.
No obstant això, la sentència no esmena la resta de l’articulat, que considera conforme a dret, i no qüestiona l’existència mateixa de l’Oficina, un ens que “es troba en l’àmbit de la potestat d’organització de l’administració”. La sentència es pot recórrer encara davant del Tribunal Suprem.
Reaccions d’Escola Valenciana i Acció Cultural
En una ràpida reacció, les entitats Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià han donat suport a l’Oficina de Drets Lingüístics del Consell . En un comunicat conjunt, totes dues entitats han denunciat que la sentència “desprotegeix els drets lingüístics davant qualsevol agressió lingüística”. Les dues entitats apel·len a “la unitat” a la resta d’entitats, sindicats i partits que treballen per la llengua i demanen al Consell una resposta “contundent”.
Escola Valenciana i Acció Cultural donem suport a l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat. Treballem junts per l'autogovern i la igualtat lingüística https://t.co/riacsAjVsn pic.twitter.com/4TfcjgO4vN
— Acció Cultural del País Valencià (@AccioCulturalPV) June 26, 2020
Davant les sentències del TSJ del País Valencià, les entitats afirmen que existeix una “persecució de facto a qualsevol norma que protegisca el valencià com a llengua oficial”. Si no, segueixen, “no es pot entendre que la totalitat dels decrets de normalització del Botànic hagen sigut tombats totalment o parcialment de forma sistemàtica per la mateixa secció IV”.
Les reaccions a la sentència no s’han fet esperar i diverses entitats han rebutjat aquest nou revés judicial contra l a llengua.
Defensarem els nostres drets lingüístics dels continus atacs fent un ús normal i habitual de la nostra llengua, en tots els formats i en totes les situacions i circumstàncies.
— Decidim (@Decidim_) June 26, 2020
Estimem la llengua, estimem el País Valencià pic.twitter.com/NG32NdP4rm
Juga en Valencià s'ha adherit al manifest que s'ha fet públic hui en un acte al que hem assistit.
— Juga en Valencià (@JugaEnValencia) June 25, 2020
Entenem que la igualtat lingüística que demanem als clubs i federacions esportives es veu compromesa amb la sentència del Tribunal Suprem.
https://t.co/qMnaERooSA
La justícia espanyola continua posant traves a les polítiques que pretenen superar una situació de desigualtat legal i social a favor del castellà. Som part del procediment: estudiarem la sentència i emprendrem les accions que siguen oportunes👇https://t.co/LW9NENLIUJ
— Plataforma per la Llengua - País Valencià (@PlataformaPV) June 26, 2020