Bèlgica decideix avui sobre l’extradició de Puig
El TS el reclama per malversació en relació amb una factura de l’1-O
La justícia belga decideix avui sobre la petició d’extradició contra l’exconseller Lluís Puig, acusat de malversació pel cas de l’1-O. No serà una decisió definitiva perquè encara s’hi podrà presentar recurs dos cops, però podria marcar el criteri del jutge per resoldre les euroordres contra els exiliats. Mentre els seus companys eurodiputats s’esperen al suplicatori, el terrassenc s’enfronta aquest matí a la primera resolució sobre la tercera ordre d’entrega de l’Estat espanyol. En el seu cas, el Tribunal Suprem el reclama per una factura de 200.000 euros relacionada amb l’organització del referèndum.
L’exconseller de Cultura defensa la seva innocència, però, a més, els seus advocats al·leguen que no es donen les condicions per aprovar l’extradició. D’entrada, diuen que el Tribunal Suprem no és competent per emetre l’euroordre i exigeixen que s’anul·li. Tampoc creuen que la malversació imputada tingui un equivalent en la llei belga i, a més, alerten que Puig seria objecte d’una “vulneració de drets fonamentals” si fos entregat a l’Estat.
Amb aquesta línia de defensa, l’exconseller espera avui una resolució favorable del jutge, que té un ampli ventall d’opcions. La més fàcil seria acceptar o rebutjar l’extradició i passar la pilota a la segona instància judicial. La segona via de sortida seria declarar nul·la l’euroordre i retornar-la a l’Estat si considera que el Suprem no és competent. Això tornaria a deixar en ridícul el Suprem i forçaria l’Estat a emetre una quarta petició d’extradició.
L’últim camí possible per al magistrat belga, el més llarg i tediós, passa per Luxemburg. En cas que tingués dubtes sobre la competència del Suprem, el jutge podria preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea abans de resoldre.