Un membre de Hezbol·là va assassinar Rafik Hariri
Un tribunal de l’ONU emet sentència quinze anys després de l’assassinat de l’antic primer ministre libanès
En el veredicte es troba culpable un home del grup xiïta, n’absol tres i no hi involucra la direcció
Un tribunal especial que té el suport de l’ONU i situat a la Haia va sentenciar ahir que un membre de Hezbol·là està implicat en l’assassinat de l’antic primer ministre libanès Rafik Hariri, ara fa quinze anys. La investigació, que ha durat una dècada, ha trobat culpable un dels quatre homes investigats i pertanyents a aquest grup polític i militar libanès, mentre que “no ha trobat prou proves” per involucrar-hi els altres tres.
El 14 de febrer del 2005 una bomba va fer explotar el cotxe de Hariri en un moment de gran tensió al país: el ja aleshores antic primer ministre feia pressió perquè Síria aturés la seva ingerència política al Líban i perquè se’n retirés militarment després de 40 anys d’una presència que alguns sectors de la societat veien com una “ocupació” i d’altres com un “suport”. L’explosió va tenir lloc al centre de Beirut i va matar 21 persones més: set membres de l’equip de seguretat de Hariri, quatre treballadors de l’hotel Sant George –situat a davant–, un repartidor en motocicleta i diversos ciutadans que passaven per la zona.
La investigació ha rastrejat l’activitat dels telèfons que els quatre membres de Hezbol·là van fer servir durant els mesos anteriors a l’assassinat de Hariri, quan seguien els seus passos. El tribunal, presidit pel jutge David Re, només ha trobat proves convincents per culpar Salim Ayyash, el telèfon del qual va ser “clau” en una operació que tenia per objectiu “atemorir la població libanesa”. La defensa d’Ayyash encara pot apel·lar contra la sentència, mentre es desconeix tant la seva localització com la de la resta d’acusats, després que Hezbol·là s’ha negat a facilitar-la durant anys. La mort de Hariri va ser seguida per unes manifestacions massives de ciutadans que assenyalaven Síria com a responsable de la seva mort i que exigien que Damasc retirés les seves tropes del Líban, cosa que es concretaria durant el mes posterior. També va aprofundir la divisió de l’espectre polític libanès en blocs que avui es mantenen: un de contrari a Síria –liderat pel partit capitanejat pel musulmà sunnita Saad Hariri, fill de Rafik Hariri–, i un de favorable a Síria –liderat pels partits musulmans xiïtes Hezbol·là i Amal.
El cap de Hezbol·là, Hassan Nasralla, deia divendres que el partit “ignoraria” la decisió de l’alt tribunal. Molts libanesos troben paral·lelismes entre aquesta investigació i la de l’explosió del port de Beirut: la divisió interna al Líban i els suports internacionals dispars que té cada sector fan que els uns sempre puguin desconfiar de les investigacions liderades pels aliats dels altres.
Estat d’emergència i confinament a la vegada
L’exèrcit libanès va desplegar-se ahir a diversos punts estratègics de la capital, com ara els voltants del Parlament o del palau presidencial de Baadba, sense esperar el resultat d’una sentència que podia portar cua als carrers. La decisió del Tribunal Especial pel Líban sobre els quatre homes investigats i relacionats amb Hezbol·là haurien pogut produir enfrontaments entre els seus seguidors –ara al govern libanès en funcions juntament amb els seus aliats– i els seguidors de Hariri i el seu fill Saad. Aquests darrers, ara sense lloc en l’executiu i a les travesses per recuperar el càrrec de primer ministre en un nou govern sectari que les elits pretenen formar abans d’unes hipotètiques eleccions. Mentrestant, les autoritats han allargat l’estat d’excepció, augmentant la presència dels uniformats pel carrer. També han advertit que són a prop d’imposar un confinament de catorze dies, atès que l’escalada en els contagis fa un nou rècord cada dia.