Política

Putin admet que té plans per intervenir a Bielorússia

El president rus assegura que hi enviarà forces policials en cas d’“aldarulls violents” i acusa les potències occidentals d’ingerència

La Unió Europea estudia si imposa sancions a Lukaixenko

Vladímir Putin va assegurar ahir que està disposat a intervenir amb forces policials a la veïna Bielorússia si la situació escapa de control. “Aleksandr Grigórevitx [nom del president bielorús, Lukaixenko] em va demanar formar un contingent de membres de forces de l’ordre”, va explicar el cap del Kremlin a la televisió estatal russa. “Però vam acordar que no l’utilitzaríem mentre la situació no es descontrolés”, hi va afegir.

Putin va admetre que Lukaixenko li va demanar ajuda quan van esclatar les protestes antigovernamentals a Minsk i a altres ciutats bielorusses arran de les eleccions presidencials del 9 d’agost. “Lukaixenko ens va plantejar que voldria que li oferíssim ajuda en cas de necessitat. Li vaig dir que Rússia compliria les seves obligacions”, va explicar el líder rus, en al·lusió a la Unió Estatal i a altres tractats bilaterals i multilaterals que obliguen els seus signataris a “ajudar-se mútuament en defensa de la sobirania, les fronteres exteriors i l’estabilitat”.

Aquestes forces, va continuar Putin, no es desplegaran mentre no hi hagi “elements extremistes” que, amb la tapadora d’“eslògans polítics”, organitzin aldarulls violents. Amb tot, el president rus va assegurar que la situació s’està normalitzant a Bielorússia –on l’oposició continua sortint al carrer i fent vaga per denunciar el frau electoral i la brutalitat de la repressió policial– i va expressar la confiança que el país recuperi aviat l’estabilitat. “Espero que tots els problemes [...] se solucionaran en el marc constitucional i legal, i per mitjans pacífics.”

Putin va aprofitar l’entrevista per carregar contra les potències occidentals, que va acusar d’intentar influir en els esdeveniments a Bielorússia, i va comparar aquesta suposada ingerència amb l’actitud de Rússia, més “moderada” i “neutral”.

Precisament, els ministres d’Afers Estrangers de la UE van debatre ahir sobre la necessitat d’augmentar la pressió sobre Bielorússia amb més sancions perquè Lukaixenko desisteixi de reprimir opositors i manifestants pacífics i s’avingui a obrir un diàleg amb la societat civil.

Per ara, s’han proposat sancions a una vintena d’alts càrrecs implicats en el frau electoral i la repressió. Els 27 estudien ara si ampliar aquestes sancions a Lukaixenko.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona
guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona
armènia

L’helicòpter del primer ministre armeni fa un aterratge d’emergència

barcelona
LLEURE

El PSC demana que es mantinguin els descomptes als casals d’estiu

GIRONA