La premsa internacional veu el risc de més tensions
Mitjans d’arreu del món recullen la destitució de Torra i adverteixen que, a més d’agreujar les relacions entre Catalunya i Espanya, podria fer perdre a Sánchez suport respecte al pressupost
La notícia de la destitució del president Torra va ser recollida amb una certa preocupació per les edicions digitals dels principals diaris del món. A l’altre costat de l’Atlàntic, The New York Times advertia que la decisió del Suprem “pot provocar un reinici de les tensions a la tranquil·la regió del nord-est” i hi afegia que la policia catalana ha estat posada en estat d’alerta davant possibles incidents. Segons el NYT, “el cas del senyor Torra forma part d’una llarga sèrie d’enfrontaments del govern estatal i el poder judicial d’Espanya contra els líders catalans favorables a la independència. Els polítics [espanyols] han fracassat durant anys en la resolució del bloqueig secessionista i cada cop més han deixat que ho gestionessin els jutges, mentre això fa que es continuï dividint pel mig la societat catalana”.
Per la seva part, The Washington Post reproduïa en la seva edició digital una notícia de l’agència Associated Press segons la qual la inhabilitació del president Torra “desencadena un nou període d’incertesa política a la regió del nord-est, on la demanda d’alguns de la independència ha provocat la crisi constitucional més gran del país en dècades”.
Pressupost
També als Estats Units, el servei de notícies de la plataforma Bloomberg plantejava la dificultat que una part de l’independentisme pugui donar suport al pressupost del govern espanyol: “La decisió té profundes ramificacions per a tot l’Estat espanyol, ja que el primer ministre, Pedro Sánchez, busca el suport dels aliats independentistes de Torra per aprovar un pressupost que necessita per reconstruir una economia més afectada per la pandèmia del coronavirus que qualsevol altra d’Europa. És molt probable que la sentència influeixi en els votants independentistes i faci que sigui políticament molt costós que els seus representants arribin a un acord amb Sánchez a Madrid”.
LES FRASES
“Nova i perillosa escalada”
A Europa, el diari francès Le Monde indicava que la resolució del Suprem “té el risc que pugui comportar importants repercussions polítiques a Espanya, on el govern central d’esquerres, encapçalat per Pedro Sánchez, podria necessitar el suport dels separatistes catalans per aprovar el seu pressupost.”
Per la seva part, la Ràdio Televisió Suïssa subratllava que “els observadors temen que la destitució pugui comportar una nova i perillosa escalada en el conflicte de Catalunya”.
En la seva edició digital, la BBC explicava la decisió del Suprem i recollia la piulada de Carles Puigdemont i també la més concisa de Jordi Turull: “Vergonya suprema.”
Pel diari britànic The Guardian, “la sentència tornarà a impulsar el tema de la independència en l’agenda política nacional i desencadenarà unes noves eleccions catalanes a principis de l’any vinent si el Parlament regional no pot acordar un successor”.
A Escòcia, el diari The National advertia en la seva edició digital que la policia ha estat posada en “alerta màxima” ja que s’esperen protestes al carrer.
A Alemanya, el diari Süddeutsche expressava, com altres mitjans del món, el temor dels analistes davant “un empitjorament del conflicte de Catalunya”.
Mentrestant, a Rússia, l’edició digital de l’emissora RT assenyalava que la sentència aprovada per unanimitat “segurament crearà una altra crisi constitucional a la regió, que serà una distracció no desitjada enmig de la pandèmia del coronavirus”.