Política

Junts i ERC hi veuen una nova aberració jurídica

Artadi reclama consens per debatre al Parlament una llei d’amnistia i Vilalta recorda que ja s’estan recollint firmes

No per esperada li sembla menys escandalosa la sentència contra els membres independentistes de la mesa del Parlament en l’anterior legislatura a Junts per Catalunya i ERC, que ahir van qualificar de “barbaritat” i d’“aberració” jurídica la condemna a Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va recordar que tots quatre estaven “fent la seva feina”, que era permetre un debat parlamentari. “S’hauria d’inhabilitar els jutges”, va etzibar l’exconsellera. “És una vergonya del suposat estat de dret espanyol que haguem arribat a aquesta sentència”, va denunciar.

ERC es va alegrar de l’absolució de l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, però va insistir que “l’única sentència” possible havia de ser l’absolució de tots els encausats, i que es demani perdó per la “persecució” i la “censura” al parlamentarisme català. “Estem davant d’una nova aberració democràtica, l’Estat només sap respondre als anhels de la ciutadania a base de repressió”, denunciava la secretària general adjunta, Marta Vilalta. “ El Parlament els molesta, sobretot quan l’independentisme és majoria, i això no es pot consentir de cap de les maneres”, constatava.

Davant d’això, els republicans van insistir en l’autodeterminació i l’amnistia com a sortides de consens de la societat catalana. En aquest sentit, Vilalta no tancava la porta a la proposta que ha fet el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que s’aprovi una llei d’amnistia al Parlament per dur-la després a la ratificació del Congrés, i assegurava que ho debatran per veure si pot generar les “majories necessàries”. “Tot el que pugui ser útil per forçar el govern de l’Estat a fer possible l’amnistia serà benvingut”, celebrava. Això sí, Vilalta recordava que ja hi ha en marxa una iniciativa de l’entitat Amnistia i Llibertat, a què donen suport, per tal d’entrar una petició popular al Congrés, que a més té la virtut de “fer participar la ciutadania” amb una recollida de signatures que pot fer més visible el suport popular a la demanda.

Igualment, Artadi va apel·lar al consens independentista per abordar la qüestió de l’amnistia i va avançar que en els pròxims dies es mantindran reunions per avaluar si hi ha temps de tramitar la llei al Parlament abans que es dissolgui la cambra. Artadi, però, va posar l’accent en la necessitat que hi hagi voluntat política al Congrés per aprovar-la.

D’altra banda, ERC no va donar per perdut encara que es pugui tornar a reunir la taula de diàleg malgrat que Catalunya estigui sense president, i assegura que hi continuarà “treballant”, tot i que ho deslligava també de la negociació dels pressupostos de l’Estat. En aquest sentit, Vilalta va admetre que abans hi ha d’haver un acord en la delegació catalana sobre els passos que cal fer, i que la decisió de demanar formalment que es reuneixi l’òrgan ha de partir en tot cas del “consens del govern”.

Tant Òmnium Cultural com l’Assemblea Nacional Catalana també van expressar la seva indignació per una condemna “no pròpia d’una democràcia avançada”. “L’atac al parlamentarisme apuntala l’Estat d’excepcionalitat permanent. Davant l’al·lèrgia al debat democràtic i d’una altra sentència vergonyosa: més determinació, unitat i solidaritat! Amnistia ara”, va piular Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.