Política

Acord al Suprem per tornar a jutjar Otegi

El cas de la refundació de Batasuna va fer empresonar cinc dirigents

Estrasburg va anul·lar la sentència per parcialitat

El Tribunal Suprem va acordar ahir, per unanimitat dels 16 magistrats de la sala segona, que l’Audiencia Nacional ha de tornar a jutjar els dirigents de l’esquerra abertzale Arnaldo Otegi, Rafa Díez, Sonia Jacinto, Miren Zabaleta i Arkaitz Rodríguez per l’anomenat cas Bateragune, en el qual estaven acusats de refundar Batasuna, que havia estat il·legalitzada a causa de la llei de partits.

El mateix Suprem es va veure obligat a anul·lar la condemna de sis anys i mig de presó i 10 d’inhabilitació per un delicte de pertinença a organització terrorista, dictada el 2012, fruit d’una sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

Estrasburg va dictaminar que l’Audiencia Nacional havia vulnerat els drets dels condemnats en privar-los d’un judici “imparcial”. Així, el TEDH havia dictaminat el novembre del 2018 que l’Audiencia Nacional va vulnerar els drets fonamentals d’Otegi per manca de parcialitat, perquè no va atendre la recusació que el dirigent abertzale havia presentat contra la magistrada de l’Audiencia Nacional Ángela Murillo. Aquest tribunal va refusar repetir el judici, just l’octubre passat, perquè considerava que tornar-lo a fer no tenia “cobertura legal”.

De fet, no és gens habitual que es repeteixi un judici anul·lat pel TEDH. No obstant això, el setembre passat el president de la sala segona, Manuel Marchena, havia demanat una revisió de la causa i la fiscalia del Suprem va estar a favor de la repetició del judici.

Tot i que els raonaments jurídics del ponent de la decisió presa ahir se sabra els pròxims dies, el Tribunal Suprem justifica ara la repetició del judici per l’aplicació de l’article 4.2 del Conveni Europeu de Drets Humans, que permet un doble judici “si hi ha nous fets o un vici essencial” que afecti la sentència.

Arnaldo Otegi va sortir de la presó el 2016 i, igual que els seus companys, va complir íntegrament la pena. En fer-se públic l’acord del Suprem, l’històric líder abertzale va piular ahir: “Ni ens van domar, ni ens van doblegar, ni ens domesticaran! Somrigueu, guanyarem. Junts, endavant!”.

LA XIFRA

31
anys
de presó en total van complir els cinc condemnats pel cas Bateragune, que van sortir de la presó el 2016.

El PSOE fuig d’estudi i intenta el tallafocs amb Bildu

El PSOE va evitar ahir entrar a valorar el fons de la decisió del Suprem i s’ha limitat a destacar que el seu acord amb EH Bildu es “limita” al pressupost general de l’Estat, al qual l’esquerra abertzale ha donat suport. Malgrat això, el secretari d’organització del PSOE i ministre de Transport, José Luis Ábalos, sí que ha deslligat EH Bildu de la responsabilitat penal que pugui tenir Arnaldo Otegi, que n’és l’actual coordinador general. Així, i preguntat pels mitjans de comunicació, ha dit: “Una cosa és la qüestió personal i una altra, les que afecten el seu grup, sempre que la formació assumeixi i respecti el marc constitucional i, per tant, la legalitat”. Això, malgrat que la condemna és per la reconstitució d’un partit polític, Batasuna, del mateix espai polític que l’actual Bildu.

Per la seva banda, el PP s’ha afanyat a sortir a atacar els socialistes: “Espero que la fiscal general de l’Estat no doni ordre de tractar bé Otegi com a contrapès al suport al pressupost”.

El PNB considera un “absurd politicojudicial” el cas i un “obstacle innecessari per a la normalització de la convivència a Euskadi”. En una nota remarca que els cinc dirigents “ja van ser jutjats –sense garanties processals– i van complir íntegrament les condemnes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.