Política

Mataró rebutja el vel integral però no en prohibirà l'ús als espais públics com volien el PP i CiU

Mataró no prohibirà l'ús del vel integral als espais públics com volien el PP i CiU, que tot i haver pactat una proposta amb el govern municipal i la CUP, va afegir-se també a última hora a la que defensaven els populars. El cap del grup municipal del PP, Paulí Mojedano, va obrir el debat dijous durant el ple assegurant que les acusacions d'electoralisme li eren ben igual i que «la defensa de la dignitat de les dones estava per damunt de tot». La resta de formacions –PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i la CUP– van optar per treballar un text consensuat en la comissió de seguiment del pacte per a la nova ciutadania. La moció, tot i rebutjar enèrgicament l'ús del burca, preferia optar per impulsar «accions de sensibilització i de formació» i per elaborar un «protocol d'actuació» per abordar els casos que no pas per prohibir-ne l'ús. Els quatre grups van assegurar que la presència de vels integrals a la ciutat és «anecdòtica» i van lamentar l'actitud «oportunista» del PP i que hagi generat una polèmica d'una qüestió que ara per ara no existeix.

El consens, però, es va trencar aviat perquè ICV-EUiA, tot i votar-hi a favor, no estava d'acord amb el fet que s'hagués de demanar a l'Estat i a la Generalitat que establissin un marc comú de regulació, perquè ho consideraven innecessari. La CUP també va fer igual i no va donar suport a tota la moció. En vista d'aquestes manifestacions, el líder de CiU, Joan Mora, també va voler fer un pas endavant i va encoratjar la resta de grups a prohibir el vel, si ho rebutjaven tant. «El burca és una expressió d'un fonamentalisme radical extrem i no ens hauria de fer cap por prohibir-lo», va dir Mora, que va reconèixer que la proposta de resolució del PP «sí que tocava el moll de l'os» del conflicte i que per aquest motiu també hi votaria a favor.

La sentència del TC contra l'Estatut

El ple de Mataró també va manifestar que està en contra de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Una posició que també van adoptar dijous el ple de Malgrat de Mar i dimecres el de Sant Andreu de Llavaneres. En tots els casos només el PP va votar-hi en contra, però a la capital del Maresme qui també ho va fer va ser la CUP per motius totalment diferents. Si els populars van criticar la manca de respecte cap a un tribunal «legítim» i van afirmar que ara s'hauria de tancar el debat per centrar-se en els problemes reals, com ara superar la crisi, la CUP va defensar la necessitat de girar full per avançar cap a la independència i aconseguir un estat català. A banda de mostrar «el rebuig, la decepció i la indignació de l'Ajuntament» a la sentència, la moció també reiterava la plena constitucionalitat de tot l'Estatut i animava els mataronins a participar en la manifestació unitària convocada per Òmnium Cultural el 10 de juliol a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.