Política

Seguidors de Trump assalten el Capitoli

L’algarada es produeix mentre el Congrés dels EUA celebra la sessió on s’ha de validar l’elecció de Joe Biden

La cambra es veu obligada a fer un recés després del succés i Trump fa una crida a la camla

Diversos seguidors del president sortint dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Donald Trump, han aconseguit penetrar aquest dimecres al Capitoli, on el Congrés celebrava el ple que havia de validar la victòria del demòcrata Joe Biden a les eleccions presidencials del passat novembre.

Milers de simpatitzants de Trump s’han concentrat davant el complex parlamentari i han tombat diverses tanques de seguretat, cosa que ha provocat xocs amb la policia i escenes caòtiques a les portes del Congrés. Les forces de seguretat han ordenat l’evacuació dels dos edifici adjacents i el tancament d’emergència del Capitoli.

Alguns dels manifestants han aprofitat les estructures aixecades per a la presa de possessió de Biden per escalar fins a l’escalinata del Congrés i entrar a l’edifici. Un cop a dins, han cridat proclames a favor de Trump, que consideren que és el veritable guanyador de les eleccions, i s’han viscut escenes de violència, amb trencament de finestres, portes i objectes. Fins i tot s’han produït enfrontaments armats amb els agents de seguretat del Capitoli, que han reportat haver escoltat trets.

El Congrés s’ha vist obligat a fer un recés en el debat arran del succés i a desallotjar les persones que hi havia a dins. La mateixa policia ha recomanat als congressistes que es posessin màscares de gas. El vicepresident Mike Pence ha estat evacuat per precaució.

Després d’una hora de caos, centenars de manifestants que s’havien concentrat al voltant del Capitoli han començat a abandonar a poc a poc la zona on han tingut l’origen les tensions.

Toc de queda

L’alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, ha declarat el toc de queda a la ciutat des de les sis de la tarda fins a les sis del matí de demà davant el caos generat pels manifestants pro-Trump.

A més, la Casa Blanca ha activat diverses unitats de reservistes de la Guàrdia Nacional i forces de seguretat federals per garantir la seguretat.

Trump anima les protestes

La marxa sota el nom de Salvar els EUA ha començat aquest matí de manera pacífica a prop de la Casa Blanca. Al migdia Trump s’ha adreçat als concentrats per prometre que “mai” concediria la derrota i ha animat els seus seguidors a marxar cap al Congrés.

Després dels incidents, Trump ha publicat un missatge a les xarxes on demana als seus seguidors que actuïn de manera “pacífica” i “respectin” els agents de la policia. “Violència no. Recordeu, nosaltres som el partit de la llei i l’ordre”, ha assenyalat.

Malgrat que Joen Biden va ser el guanyador de les presidencials, l’expresident Donald Trump continua sense reconèixer els resultats i ha tornat a titllar els comicis de “fraudulents” i a demanar “corregir” els resultats.

Abans de la interrupció del ple, el vicepresident sortint, Mike Pence, ha anunciat als legisladors que no s’oposarà a la certificació de la victòria electoral de Biden, com li ha demanat Donald Trump.

En una carta enviada als congressistes abans de l’inici de la sessió d’avui, que presideix Pence, aquest ha aclarit que no pot revocar els resultats de les eleccions. “És el meu judici meditat que el meu jurament de donar suport i defensar la Constitució m’impedeix reclamar l’autoritat unilateral per determinar quins vots electorals s’han de comptar i quins no”, ha escrit.

I és que Trump ha intentat convèncer Pence que ignori les lleis i els resultats rebutgés la confirmació de la victòria del seu rival demòcrata. En un missatge a les xarxes socials, l’encara president ha criticat el seu número 2, per no haver tingut el “coratge” de fer “el que havia de fer per protegir el nostre país i la Constitució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA