Política

El govern al·lega la protecció del dret a viure i el de votar

Assegura que si es fan el 14-F no es preserva el principi democràtic perquè hi haurà menys participació per la Covid

En l’escrit d’al·legacions de 47 pàgines que el govern de la Generalitat va presentar ahir al matí al Tribunal Superior de Justícia (TSJC), el govern català defensa que el decret per traslladar les eleccions el 30 de maig respon a la voluntat de protegir el dret bàsic a la salut i a la vida, a la vegada que servirà per protegir el dret de sufragi. El recurs que va presentar Josep Asensio argumentava que el decret suposava una violació del seu dret fonamental recollit a l’article 23 de la Constitució a la participació en assumptes públics, directament o mitjançant representants escollits lliurement en unes eleccions, fet que l’advocat de la Generalitat rebat al·legant que fer les eleccions el 14-F suposa precisament el contrari, que no es preservaria el principi democràtic” de la participació i del mateix procés electoral, ja que l’evolució de la pandèmia i el risc per a la salut derivat d’anar a votar faria que hi hagués menys participació. Argumenta que el caràcter democràtic de les eleccions “es veuria seriosament qüestionat”, ja que amb les dades a l’alça de la pandèmia i l’escenari d’increment de les restriccions que recull l’informe de l’Agència de Salut Pública també afectaria el desenvolupament de la campanya electoral, ja que no permetria als electors “formar-se una opinió política i exercir lliurement i sense condicionants el seu dret a vot”.

Un altre dels arguments que s’hi inclouen és que es preveu un escenari de pic epidèmic dies abans de la campanya i el dels ingressos a les UCI pocs dies abans del 14-F, dificultats per realitzar rastrejos òptims per l’elevat nombre de contagis, a més d’haver-hi la possibilitat que s’acceleri la velocitat de propagació, fet que impossibilita adoptar les mesures de seguretat suficients per als electors, apoderats, interventors o membres de les meses. El nou informe actualitzat de l’Agència de Salut Pública també preveu que el 14-F hi puguin haver 140.308 persones aïllades o en quarantena que tindran restringit el seu dret de sufragi i defensa l’ajornament al 30 de maig perquè s’haurà passat del 2,75% al 30% de persones vacunades amb una segona dosi.

També s’admet que l’estat d’alarma no impedeix la celebració d’eleccions autonòmiques, però que hi ha un buit legal que tampoc impedeix que es puguin suspendre si hi ha “unes condicions epidemiològiques com les actuals”. Altres arguments jurídics que s’empren és que al decret 147/2020 del 21 de desembre de dissolució automàtica del Parlament i de convocatòria d’eleccions ja s’indicava que es podia posposar la votació si no hi havia garanties de salut pública i que, aleshores, no va rebre cap recurs.

LA XIFRA

30
per cent de vacunats amb una segona dosi es preveu pel 30 de maig, quan el 14-F només n’hi haurà un 2,7%.

LA FRASE

Es pretén preservar el dret al sufragi per poder-lo exercir amb totes les garanties de participació lliure i democràtica
AL·LEGACIÓ AL RECURS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona