Marc Rossinyol
Cap de Llista de Primàries Catalunya per Girona
“S’ha de declarar la independència i defensar-la”
DESENCANT Pensa que la seva candidatura traurà vots dels catalans independentistes que no estan d’acord amb el que s’ha fet fins ara
No volem fer autonomisme. No participarem del dia a dia d’un Parlament autonomista
Marc Rossinyol Casals es va formar políticament al Casal Panxo, referent de l’independentisme a Berga, ciutat on va néixer el 1981. No milita en cap partit i no té experiència en unes eleccions. És llicenciat en física i en enginyeria electrònica. Després de viure uns anys als Estats Units, el 2019 es va establir a Banyoles. Treballa d’informàtic.
Quina és l’aportació que vol fer Primàries Catalunya a la política del país i, en concret, a la circumscripció de Girona?
Una de molt important és la regeneració democràtica, en el sentit que la ciutadania pugui participar en l’elecció de líders, en lloc que això sigui un procés tancat des de dalt. Volem que hi hagi cares noves i fiscalitzar la feina dels líders. La idea de Primàries parteix de la impressió que les cúpules dels partits tenen el partit controlat i que cal trencar aquesta situació. Una altra aportació és que volem ser una opció per a la gent –que ara mateix n’hi ha molta– que és independentista i no sap a qui votar, que no està d’acord amb com s’estan fent les coses fins ara.
Han deixat clar que el seu objectiu és la independència per la via unilateral. Com ho farien?
Molta gent em fa aquesta pregunta. Crec que el que vol saber la gent és si la cosa aniria bé. Em demanen “com ho fareu?”, però en realitat volen dir “segur que anirà bé?” [riu]. Això no ho podem garantir, és clar. El que sí que farem és tirar endavant. S’ha de declarar la independència i defensar-la tant des del govern com des del carrer.
Contribueixen a fragmentar el front independentista. Hi han reflexionat, sobre això?
Sí, hem notat que és una de les principals preocupacions de la gent. A mi m’agrada respondre dues coses: d’una banda, donem una opció a gent que no votaria, o sigui, que podem aportar uns vots que si no, no existirien; i de l’altra, si nosaltres ens presentem és perquè els que fins ara han dit que farien la independència creiem que no estan disposats a fer-la. El referèndum es va guanyar, fa tres anys que tenen majoria al Parlament, no han fet la independència i res fa pensar que la vulguin fer.
A banda de votants nous, d’on pensa que trauran els suports? De la CUP, per exemple?
Crec que és un ventall més obert. Penso en la gent desencantada, que ha estat votant els partits perquè fessin la independència. Pot venir de la CUP, és cert, però també d’altres llocs.
Del seu programa electoral només sabem que volen la independència per la via unilateral. I de tota la resta, què ens en pot dir?
Una de les línies vermelles que no volem traspassar és que no volem fer autonomisme. Pensem que parlar de polítiques de sanitat, d’educació... no té sentit fins que no tinguem la independència perquè en realitat no ho podríem aplicar. El Parlament a vegades aprova lleis, però si no els convé, el Tribunal Constitucional les tomba. D’altra banda, el dèficit fiscal són 16.000 milions, que és més que els pressupostos de Sanitat i Educació de la Generalitat. Per tant, preocupar-nos del dia a dia quan hi ha problemes tan grans és posar les energies en una cosa que no servirà de res. Tenim clar que no participarem del dia a dia d’un Parlament autonomista. Sí que donarem suport a un govern que vulgui declarar la independència. No sabem encara si hi assistiríem presencialment, al Parlament. Si decidim que no, segurament les dietes que cobrem les destinarem a alguna entitat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.