Política

La CUP vol créixer a les urnes i mantenir el pols al carrer

La formació defensa que són la garantia que la lluita nacional i la lluita social vagin de bracet en el futur govern català

Insisteixen en la necessitat de “rebentar” el règim del 78 per obrir un nou cicle

Antídot contra el feixisme i la desesperança de tots els independentistes que se senten abandonats i garantia dels drets socials i nacionals, la CUP es va presentar ahir en l’acte central de campanya com l’única força política capaç de revertir el desànim del carrer i fer un pas endavant en les institucions. La candidata, Dolors Sabater, va insistir en la importància que uns bons resultats a les urnes vagin acompanyats de la mobilització social amb el carrer “actiu, organitzat i combatiu”.

“Aquesta campanya és per guanyar força al Parlament, però sobretot per guanyar força al carrer a partir del dia 15”, va assegurar la cap de llista de la formació en un acte en format reduït al recinte modernista de l’hospital de Sant Pau. La crisi sanitària va fer que l’aforament quedés reduït a una trentena d’assistents, majoritàriament càrrecs de la CUP però també representants de col·lectius que pateixen en primera persona els efectes de la crisi de la pandèmia i a qui la formació va voler fer un reconeixement, com una auxiliar d’infermeria, una treballadora de Correus i una rastrejadora de Ferrovial que forma part del col·lectiu de 849 acomiadats. L’acte es va poder seguir per streaming i, a través de les pantalles, es van recollir intervencions en línia, com ara la de l’exdiputada Gabriela Serra.

Sabater va carregar contra JxCat i ERC i els va acusar de “malbaratar tota la força de l’1-O i del 3-O. “S’han passat tres anys barallant-se, incrementant el dolor i encomanant decepció”, va denunciar. Durant la seva intervenció va reiterar la necessitat que la lluita nacional i la social han d’anar juntes. “El marc autonomista no ens deixarà avançar mai. Només hi ha un camí, un projecte d’esquerres transformador amb l’independentisme com a bandera”, va mantenir insistint en la ruptura amb el règim del 78 com a única via per poder avançar en tots els fronts.

“Vot útil”

L’exdiputat cupaire David Fernàndez, que va precedir amb una intervenció a la cap de llista, va assegurar que optar per la CUP és el “vot útil” antifeixista, antirepressiu, social, independentista i republicà que “significa una lluita útil” i va demanar el vot per a la CUP perquè, va dir, “és el que més els molesta i és el vot més transformador, no com els que diuen que són d’esquerra i acaben al fons a la dreta”. Fernàndez va assegurar que el més inútil “és fer sempre el mateix i esperar resultats diferents”.

La diputada a Madrid Mireia Vehí va carregar contra els comuns, de qui va dir que acusen la CUP de “no ser prou d’esquerres” mentre apuntalen el règim governant amb els socialistes al govern de l’Estat i a Barcelona. Vehí va assegurar que un any a Madrid els ha servit per “reforçar la tesi que l’Estat espanyol no és reformable i està segrestat per dreta i extrema dreta”. Per això va assenyalar que la via per fer més democràtic el règim és la independència.

“Ens hi hem deixat la pell i ho hem fet tan bé com hem sabut”, va afirmar l’exdiputada Natàlia Sánchez, que, en nom dels quatre diputats que ha tingut la CUP els darrers tres anys, va fer balanç del treball desplegat al Parlament durant aquesta legislatura. Va destacar l’acció feta des de la cambra i també des del carrer per tombar la llei Aragonès en una legislatura “marcada per la ingerència dels aparells de l’Estat” que han impedit que a la cambra no es pugui parlar “ni d’autodeterminació ni de la monarquia corrupta”.

Superar el marc espanyol

Els caps de llista per Girona, Dani Cornellà; per Tarragona, Laia Estrada; i per Lleida, Pau Juvillà van ser els encarregats d’obrir les intervencions polítiques de l’acte i desvelar la intenció de la formació per impulsar un nou cicle polític “per rebentar el règim del 78”, en paraules de Pau Juvillà, que va mantenir que dins del marc espanyol “no hi ha espai per als nostres anhels de llibertat i de justícia social”. En aquest sentit, Dani Cornellà va presentar la formació com a garantia d’una “república catalana que no deixi ningú enrere”. Laia Estrada va reivindicar la força del municipalisme i va definir la CUP com “la pedra a la sabata dels corruptes i els feixistes”.

Ser fortes a la institució és la millor manera de portar la veu de les lluites al carrer
Dolors Sabater
Candidata de la CUP
Som el vot que més els molesta, no com els que diuen que són d’esquerra i acaben al fons a la dreta
David Fernàndez
exdiputat de la cup i activista
Després d’un any a Madrid hem reforçat la tesi que l’Estat espanyol no és reformable
Mireia Vehí
diputada de la CUP al Congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona