Política

El PSC va a Girona al rescat del vot cedit a Arrimadas

Salvador Illa avisa que ha tornat per quedar-se i que no abandonarà els votants com va fer la líder de Ciutadans, que va marxar al Congrés

El candidat socialista assegura que no revalidarà cap tripartit

“Demano el vot a tots aquells que van voler el canvi el 2017. Podeu confiar-hi. Aquesta vegada sí que hi haurà una utilitat en el vostre vot. Escolteu amb atenció, nosaltres no us abandonarem. Jo torno per quedar-me.”

Aquest és el missatge net i clar, primer en castellà i després en català, que el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, va deixar anar ahir a Girona, en una estratègia que pretén recuperar per al vermell socialista tots els vots que en les últimes eleccions catalanes, el desembre del 2017, van permetre a la formació taronja d’Inés Arrimadas ser l’opció més votada a Catalunya.

Els socialistes van desembarcar ahir a la capital gironina amb tota l’artilleria pesant, un cartell encapçalat pel president espanyol, Pedro Sánchez, que en els bons temps dels mítings hauria servit per intentar omplir una plaça de braus –també n’hi havia hagut a Girona–, res a veure amb els actes polítics reduïts, en format plató de televisió, d’aquesta campanya, que ahir va tornar a oferir la candidatura de Salvador Illa.

El fins fa pocs dies ministre de Sanitat va voler deixar clar quin és el seu compromís amb tots els votants espanyolistes a qui ahir va reclamar el vot. I ho va fer rebatent a dreta i esquerra aquells que asseguren que els socialistes es preparen per governar amb un nou pacte amb Esquerra i els comuns, i aquells que afirmen que el PSC és un pont de plata a les aspiracions dels partits sobiranistes: “Si nosaltres guanyem, no hi haurà tripartit ni procés”, amb un eslògan pensat per captivar el vot de centredreta que va donar ales a Ciutadans en els comicis del 2017.

L’opa al simpatitzant de Ciutadans, amb apel·lacions constants al concepte de “vot útil”, va arribar fins a l’extrem que Illa va fer seu com a senya d’identitat el logotip del partit d’Arrimadas, format per un cor pintat amb les banderes de Catalunya, Espanya i Europa. “Soc català, espanyol i europeu”, va proclamar el candidat socialista.

Retrobar Espanya

Avançant pel terreny identitari, Illa va ser molt crític amb aquells que “van començar a repartir etiquetes” i va assegurar que un dels objectius prioritaris del seu govern ha de ser “retrobar-nos amb la resta d’Espanya”. Va fer bandera del diàleg com a eina per aconseguir el “retrobament de tots els catalans”.

A Illa el va precedir en el torn de paraula el nou ministre Miquel Iceta, que va insistir en el missatge socialista que el període de govern dels partits sobiranistes han estat “deu anys perduts per la incompetència i la divisió”. En contraposició, va afirmar que “ens cal gent tranquil·la” com Illa.

Paneque: “Cal dir prou”

L’acte el va obrir la primera secretària del PSC a Girona, que va fer una crida a la necessitat de “recuperar la unitat civil de Catalunya” i a “canviar l’activisme barroer per l’institucionalisme seriós a la Generalitat”. Com va fer també Iceta, Paneque va insistir molt en “el fracàs” que ha suposat la gestió dels partits independentistes i va advocar per aconseguir la majoria per a aquells que demanen “reconciliació i concòrdia”. Paneque va citar Pasqual Maragall i la Catalunya sorgida del 1992 com a model polític a seguir.

Tenim el canvi a tocar, estem a punt d’aconseguir-ho. Estem en disposició d’oferir una feina ben feta
No hi haurà tripartit ni independència si diumenge vinent guanyem les eleccions
Salvador Illa
Cap de llista del PSC
Salvador Illa és una bona persona. Ja veureu com passarem de l’efecte Illa a l’«afecte Illa»
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
Han estat deu anys perduts per la incompetència i la divisió que ha generat l’independentisme
Miquel Iceta
ministre política territorial
Votar Salvador Illa és passar d’una quimera i un miratge a una Catalunya de polítiques reals
Meritxell Batet
presidenta del congrés
Cal canviar l’activisme barroer per l’institucionalisme seriós a la Generalitat!
Sílvia Paneque
primera secretària PSC a Girona

El trampolí electoral de mesos de rodes de premsa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va donar ahir la raó a aquells que diuen que els socialistes han utilitzat la presència mediàtica del Salvador Illa ministre contra la Covid-19, amb un elevat grau de coneixement i valoració alta, per llançar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. “Arribats a aquest punt, tothom sap, després de veure’l durant molts mesos en les rodes de premsa del Consell de Ministres i en altres àmbits, que el canvi a Catalunya es diu Salvador Illa”, va dir Pedro Sánchez en la seva intervenció en l’acte de Girona.

Sánchez es va desfer en elogis envers el seu exministre –“es passarà de l’efecte Illa a l’afecte Illa”, va dir– i es va comprometre a tornar a participar en la campanya en l’acte que es farà dimecres a Barcelona.

El president espanyol va venir a Catalunya a recordar totes les inversions fetes pel seu govern i les que es faran amb els pressupostos del 2021, així com les ajudes donades a persones afectades per la crisi de la Covid-19, i amb el compromís personal d’ajudar Illa a “recuperar els afectes trencats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona