Política

El Congrés reviu l’assalt trumpista amb l’inici de l’‘impeachment’

Comença el segon judici a l’expresident amb un debat sobre la constitucionalitat del procés

Els demòcrates argumentaran avui la necessitat de condemnar-lo

L’inici del segon judici polític a l’expresident nord-americà Donald Trump s’esperava tediós i sense gaire teca, però va començar fortíssim. Els congressistes demòcrates que actuen com a fiscals de l’impeachment no es van guardar res sota la màniga i van començar els seus arguments amb un vídeo esfereïdor, 13 minuts i 24 segons que resumien tot el que va passar el 6 de gener del 2021 al Congrés: l’assalt al Capitoli per una turba trumpista, la crònica del caos, la violència i les imatges terrorífiques encavalcades amb les declaracions de Trump d’aquell moment.

El Senat dels EUA es va convertir oficialment en el tribunal que ha de decidir si Trump és culpable o no del delicte d’incitació a la insurrecció. El dia d’ahir s’havia de dedicar a justificar la constitucionalitat del procés, ara que Trump ja no té cap càrrec públic. En canvi, com a mínim en els primers compassos, va servir per remoure consciències i reviure un dels episodis més foscos de la història del país.

El congressista Jamie Raskin, que encapçala el grup de fiscals demòcrates, va liderar un pla basat en la recerca de l’emotivitat, d’inocular en els senadors que actuaran de jurat la por que van sentir aquell dia, i guiar-los cap a la condemna de Trump per incitar a convertir el Congrés durant unes hores en un camp de batalla.

“Aquest no pot ser el nostre futur”, va dir, “no podem tenir presidents que incitin i mobilitzin una turba contra el nostre govern”, hi va afegir. Tot l’equip demòcrata, altament preparat amb textos constitucionals i assajos jurídics, va dur el seu discurs en aquest sentit.

“El que va experimentar el nostre país aquell dia va ser el pitjor malson dels pares fundadors”, hi va afegir el demòcrata Joe Neguse. Justificar –com fan els republicans– que no es pot jutjar Trump perquè no ocupa cap càrrec públic és absurd per als demòcrates, i crea un precedent “perillós” i una “excepció de gener” durant les últimes setmanes de mandat, en què de facto es permetria a futurs mandataris fer el que volguessin sense por de represàlies.

Clams al “patriotisme”

Després de l’emotiu argumentari demòcrata, va arribar el torn de l’equip de Trump, liderat per l’advocat Bruce Castor, que va dedicar el seu temps a fer divagacions sense sentit, clams al “patriotisme” dels senadors i un discurs ple de temes inconnexos i sense cap idea sobre quin és el seu pla. En més d’una hora, només va dir una idea coherent: que la “raó” per la qual s’ha arribat a aquest segon impeachment és, en la seva opinió, “perquè la majoria de la Cambra de Representants no vol enfrontar-se a Trump com a rival polític en el futur”. Una frase que no va ocultar que l’estratègia del primer dia semblava més fer passar el temps que una defensa de la necessitat de no condemnar l’expresident.

En canvi, el seu company de defensa, David Schoen, va ser molt més vehement, queixant-se del caràcter “divisiu” de l’impeachment i la intenció final d’eliminar la veu dels qui van votar Trump. El qui no va perdre el temps va ser el president, Joe Biden, que des del Despatx Oval va dir que, amb tanta feina que té al davant per superar la crisi del coronavirus, no dedicarà ni un minut a seguir què passa al Senat. “El Senat té la seva feina i ara comencen”, va dir, “i això és tot el que diré sobre l’impeachment”.

En tancar aquesta edició, els senadors encara no havien votat sobre si és constitucional o no continuar amb el procés, però amb el precedent de fa unes setmanes, en què es va votar una resolució semblant, no hi havia dubte que el judici continuarà com si res. Avui està previst que comenci l’argumentari a favor de la condemna de Trump: torn dels demòcrates, que tindran 16 hores per exposar la seva posició.

LA FRASE

No podem tenir presidents que mobilitzin una turba contra el nostre govern
Jamie Raskin
CONGRESSISTA DEMÒCRATA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona