Política

Negociació tot i els recels

ERC i la CUP mantenen una primera reunió a la recerca d’un pacte de govern, enrarida per les queixes per l’actuació dels Mossos en el cas Hasél

Albiach ja avança que votarà no a la investidura d’Aragonès si JxCat és al pacte

La CUP, els primers socis elegits per ERC per obrir les negociacions per formar govern, ja han alçat la veu. La detenció dimarts pels Mossos del cantant Hasél en una universitat, la de Lleida, i l’actuació policial per frenar els aldarulls va sobrevolar ahir la primera trobada entre anticapitalistes i republicans. Si ERC volia cedir protagonisme a les polítiques més d’esquerres que defensen els anticapitalistes, ahir ja en va tenir una primera prova contundent en un escenari que s’embolica. El context polític, l’escenari judicial, els recels entre les formacions i un resultat electoral que, lluny de desfer l’empat l’ha intensificat, auguren unes negociacions complexes i difícils entre les tres formacions independentistes.

Poc abans de la primera trobada amb ERC, l’exdiputada cupaire Maria Sirvent feia un toc d’alerta: “Es fa difícil la unitat quan veiem aquesta brutalitat contra la dissidència política i no només per part del govern espanyol, sinó també per la Generalitat”, lamentava. Sirvent va comparèixer amb el diputat electe i portaveu d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer, per denunciar el que consideren “una acceptació acrítica del govern de la Generalitat” de les ordres judicials. “No sembla normal que una policia que se suposa democràtica hagi entrat en una universitat per detenir algú per haver exercit la llibertat expressió per ordre d’un tribunal hereu del franquisme”, sentenciava. Però això no és tot. L’actuació policial posterior arran de les protestes als carrers encara va aixecar més recels. “Han fet servir material antiavalots, com ara les pistoles de foam apuntant directament a la cara de les persones. Això és una atrocitat i mereix una condemna perquè posa en qüestió el dret a la llibertat”, hi afegia.

Les conseqüències de la detenció de Hasél han enrarit les negociacions pel costat de la CUP, però s’aprofitarà la conjuntura per posar sobre la taula una reforma de l’actual sistema policial, i encara més després que en la legislatura passada es va proposar la constitució d’un organisme public i independent que servís de control i denúncia de les actuacions policials, a més d’una comissió d’investigació, aprovada a la cambra, de les pràctiques policials. “En canvi, vam veure una condecoració a 423 mossos després de la sentència als presos polítics”, denunciava ahir Sirvent. La falta de control als Mossos, el fet que no s’implementin les mesures que s’aproven al Parlament i la repressió al moviment independentista seran, doncs, alguns dels temes a tractar. “Prou criminalitzar col·lectius i moviments per l’habitatge, el feminista o el de salvaguarda del territori”, repetia la diputada. “Cal capgirar el model de seguretat de manera urgent”, reclamava Sirvent, que veu imprescindible un gir i que avançava algunes de les demandes que podrien posar sobre la taula. “Defensem un control estricte de les operacions policials i un canvi en el model d’ordre públic i, per últim, la retirada de les acusacions particulars de la Generalitat i, sobretot, la modificació de la llei vigent que permet aquestes acusacions”, finalitzava.

La CUP, que s’ha compromès a anar fent públiques valoracions sobre totes les reunions que mantindrà “amb voluntat de transparència”, començarà ara una tanda de contactes amb organitzacions cíviques i socials per tractar els temes que haurien de ser prioritaris en el nou cicle, i en paral·lel espera reunir-se aquests dies amb Junts i En Comú Podem.

Reunió ERC-CUP

Precisament, minuts després de les queixes llançades per Sirvent i Pellicer, una delegació de la CUP formada pels diputats electes Carles Riera, Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i el mateix Pellicer es reunia al migdia amb la d’ERC, formada pels també diputats electes Marta Vilalta, Sergi Sabrià, Josep Maria Jové i Laura Vilagrà, en l’estrena oficial de les trobades bilaterals que han emprès els republicans per formar govern. Les dues formacions en van informar en sengles notes a posteriori, per explicar que la presa de contacte havia servit per fer una “anàlisi compartida” dels resultats electorals, dels quals van destacar tant la victòria de l’independentisme com “el fet que el moviment polític creix per l’esquerra”, segons el comunicat d’ERC. Els resultats –ahir precisament es van conèixer els definitius, que adjuntem, en escrutar-se el vot exterior– “evidencien una voluntat clara” d’un “gir cap a l’esquerra en les polítiques a Catalunya i d’un avenç cap a la República catalana”, deia també la CUP, per la qual es va temptejar també una primera aproximació als possibles escenaris que s’obren a curt, mitjà i llarg termini. Segons ERC, a més, es va fer un “primer intercanvi de punts de vista” sobre la situació econòmica i social del país, i sobre “el camí que caldrà seguir” a partir d’ara cap a la República catalana. És a dir, sobre el full de ruta que els republicans ja han dit que seria bo d’acordar entre les forces independentistes. “Ha servit per prendre la temperatura a les relacions dels dos partits i establir les bases de la futura negociació”, tancava la nota d’ERC. Totes dues forces han quedat per a una nova trobada la setmana que ve, en què en principi s’espera que entrin més a fons en matèria.

JxCat i comuns topen

Mentrestant, tant JxCat com els comuns van tornar a expressar ahir les seves reticències encreuades, i inamovibles, a compartir govern. La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, insistia a RTVE que és “contradictori” voler-hi incorporar els comuns si es vol avançar cap a l’estat propi, havent-hi com hi ha una clara majoria independentista. “No es tracta de vets, sinó de coherència”, afirmava, tot i que admetia que és Aragonès qui ha de decidir “quins aliats vol”. Artadi insistia també a vincular l’acord a una estratègia compartida a Madrid, un punt que pot ser font de discrepàncies, ja que JxCat, que en això coincideix amb la CUP, avala la proposta de no donar aire de cap manera a l’executiu de Sánchez, mentre que ERC reitera que són dos “països diferents” i vol continuar votant al Congrés en funció de si creu en cada cas que les mesures poden afavorir els catalans.

Artadi treia importància al fet que la primera reunió d’ERC hagi estat amb la CUP, cosa que atribuïa al fet que JxCat ja ha expressat un missatge “clar i diàfan”, i que per tant els republicans tenen més clara la seva posició que no la dels anticapitalistes. Segons ella, més que pel repartiment de càrrecs al Parlament i al govern, les negociacions han de començar per decidir “què s’ha de fer” aquesta legislatura, ja que, per evitar errors de la passada, l’acord ha de ser “més clar i més concret”.

Encara més contundent va ser la candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, que a TV3 va dir, ras i curt, que votaran no a la investidura d’Aragonès si arriba a un pacte de govern amb JxCat que portaria el país “al desgovern”. “ERC ha d’explicar per què deixa que Junts li marqui el pas, ha guanyat la via àmplia i no la confrontació”, etzibava, mentre insistia a proposar un “tripartit” davant la “inoperància” del govern actual. Albiach, a més, es mostrava perplexa i qualificava “d’experiment” i fins i tot de “xantatge” que Aragonès vulgui lligar la seva investidura a l’aprovació del pressupost del 2021. Els comuns es reuniran aquesta setmana per explorar les possibilitats de pacte amb ERC, el PSC i la CUP, de moment de manera bilateral i amb “certa discreció”.

El model de seguretat imperant per nosaltres és important i dificulta les negociacions
Maria Sirvent
exdiputada de la cup
Som partidaris de formar un govern d’independentistes, no un govern amb independentistes
Elsa Artadi
vicepresidenta de jxcat
Quin sentit tindria donar-hi suport i que Catalunya repeteixi una fórmula que hem vist que ha fracassat?
Jéssica Albiach
candidata dels comuns

Ponsa intercedeix per Hasél

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha enviat una carta al ministre José Manuel Rodríguez Uribes, avançada ahir per l’ACN, per fer-li saber el “profund rebuig” per l’empresonament de Pablo Hasél, un “anacronisme que atempta contra els drets fonamentals”. Ponsa l’apel·la perquè sigui efectiu “amb la màxima celeritat” el seu anunci d’un canvi de normativa. Mentrestant, demana al ministre un “gest inequívoc i urgent” per promoure “qualsevol mesura que porti a l’extinció, per a Hasél i tots els artistes en situacions equiparables, de tota responsabilitat criminal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona