Òmnium denuncia una nova onada repressiva als jutjats
L’entitat alerta que actualment hi ha 115 causes obertes i més de 3.300 represaliats en l’òrbita de l’independentisme
Cuixart, acompanyat d’una representació d’afectats per aquesta envestida
El judici contra els presos independentistes celebrat el 2019 en una ostentosa sala del Tribunal Suprem és possiblement per a molts la imatge més icònica de la repressió que es va desbocar com a conseqüència del procés. Òmnium Cultural ha volgut advertir, però, que som a les portes d’una “segona onada” de judicis al sobiranisme, que afecten des de polítics, activistes i manifestants fins a treballadors de la Generalitat. Les xifres de l’entitat són que, ara mateix, hi ha 115 causes obertes des del 2017 i més de 3.300 represaliats, una part molt substancial dels quals no tenen projecció mediàtica i, per tant, estan absolutament invisibilitzats als ulls de l’opinió pública. “L’Estat està intentant convertir tots aquests casos, que són polítics, en judicis de faltes, actes de desobediència o multes”, va exposar ahir el president d’Òmnium en una roda de premsa –la primera que va poder fer després del seu empresonament–, a les Cotxeres de Sants de Barcelona per donar a conèixer una campanya per conscienciar sobre aquesta nova escomesa.
Cuixart va estar acompanyat d’una representació d’aquests represaliats i de l’advocada Laia Serra, que va explicar que en la major part d’aquests procediments hi ha “un mateix patró de conducta per part de l’Estat”, com ara la insistència a demanar presó provisional per als encausats o una “castració” del que són els drets bàsics. Per exemplificar de què estem parlant, una de les persones que van prendre la paraula va ser la politòloga Tània Verge, que dimarts té la vista pel cas en què se l’acusa de desobediència i usurpació de funció pública pel fet de ser membre de la sindicatura electoral del referèndum de l’1-O. Un altre procediment en curs és el d’Esther Garcia, membre del CDR Mollet que va ser detinguda en el marc de l’operació Judes, juntament amb dotze persones més, per pertinença, presumptament, a una organització terrorista. “Entre nosaltres ni ens coneixíem, amb la qual cosa es pot veure fins a quin punt tot és discriminant i aleatori”, va exposar Garcia.
Davant de tot això, Cuixart va demanar al govern del PSOE que mogui fitxa, ja que és el que té els instruments “per fer desescalar el conflicte”. “L’única manera de resoldre’l –hi va afegir– és aturar la repressió, i això no implica cap reforma del Codi Penal i, encara menys, cap indult. L’amnistia és la solució de consens”, va rematar.
LA FRASE
“La meva vida és a les seves mans”
Entre els testimonis que es van poder escoltar ahir, hi havia el de Josep Maria Jové, l’antic secretari general d’Economia, acusat, entre altres fets, de participar en l’organització de l’1-O. Entre moltes altres coses, va narrar que al llarg de la investigació se li ha intervingut el telèfon i el correu electrònic. “Tenen la meva vida política i personal a les seves mans”, va denunciar. Josep Lluís Alay, director de l’oficina del president Puigdemont, també va exposar les vicissituds viscudes per la seva relació propera amb l’antic cap de govern. N’és una el fet que les seves dades estan incloses en un fitxer policial d’abast europeu que només s’utilitza per a delinqüents d’alt risc. I això fa que, quan viatja fora, sigui objecte de controls exhaustius.