Sànchez nega cap crisi interna i veu una voluntat de debilitar JxCat
El secretari general minimitza el pes dels crítics i afirma tenir el suport del gros del partit
També denuncia que la seva reflexió sobre l’1-O es va manipular per generar soroll
Després d’una setmana, la passada, en què la seva figura va ser objecte de debat i crítiques més o menys abrandades entre alguns sectors de l’independentisme i del seu mateix partit, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, va voler posar ahir els punts sobre les is. I, per fer-ho, va aprofitar un permís penitenciari per comparèixer en persona en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiva de la formació, un fet del tot inusual i que revelava una voluntat de voler explicar-se. I el primer missatge que va voler llançar és que no hi ha cap crisi a Junts i que el seu no és un càrrec que ara mateix estigui en discussió. “No m’ha passat pel cap deixar-lo”, va manifestar Sànchez, que també va assegurar que durant el conclave d’ahir es va constatar que “JxCat està absolutament unit i compacte” i que, anant al seu cas en particular, se sentia “acompanyat tant per l’executiva com pel president [Carles Puigdemont] en particular”. En aquest punt, va voler treure rellevància política a l’escrit que circula entre algunes agrupacions i militants en què es fa una crítica frontal a la seva gestió, i en què es demanen signatures per forçar-ne la renúncia, i del qual va recordar que és un text “anònim” i que, segons ell, “ha estat aprofitat per alguns per obrir una suposada crisi política a JxCat”. Per exemplificar que la situació interna en el partit és assossegada, va exposar que en la darrera setmana només hi ha hagut tres baixes d’afiliats, mentre que les altes han estat nou.
Sànchez també va voler anar a l’origen de la polèmica, concretament un article seu aparegut al diari Ara i del qual, segons va dir ahir, es va “manipular” la reflexió que allà feia sobre l’1-O. Per aclarir-ho, o si més no intentar-ho, va assegurar que no va voler minimitzar el referèndum, del qual diu sentir-se’n “pare”, i del qual va asseverar que tenia com a propòsit últim fer la independència. “Qualsevol que em conegui sap perfectament quin és el meu pensament sobre el que va ser l’1-O”, va indicar, per censurar tot seguit: “Per tant, qui cregui que Jordi Sànchez va contribuir modestament a l’1-O renunciant a la independència, o és molt ignorant o té molt mala fe. I la ignorància es perdona, la mala fe s’ha de superar”, va rematar.
LA FRASE
“No hi haurà cap renúncia dels meus ideals polítics”
Amb la perspectiva que la concessió dels indults és una decisió més o menys imminent, Jordi Sànchez va voler aprofitar la seva compareixença d’ahir per referir-se a un afer que el toca en primera persona. Per començar, va utilitzar tota l’estona el condicional per referir-se a la qüestió —“si s’acaben donant”, “si acaba passant”— per afegir-hi tot seguit que estem parlant d’una mesura de gràcia “que és una solució molt parcial al conflicte, ja que també hi ha centenars i centenars de persones que també pateixen la repressió”. Ja entrant en el pla més personal, Sànchez va voler recalcar: “El que he estat dient des del primer dia és que aquests indults, si arriben, no seran a canvi de cap penediment ni renúncia dels meus ideals polítics.” També va admetre sobre una eventual excarceració: “Alleugerirà el dolor propi, el de l’entorn familiar i també generarà satisfacció en les persones que ens han mostrat la seva solidaritat.”