Política

Pequín retreu a l’OTAN que exageri l’amenaça militar que suposa la Xina

El govern xinès acusa l’Aliança Atlàntica de mantenir una mentalitat de “guerra freda”

Denuncia la hipocresia aliada en mantenir el potencial bèl·lic

Pequín va acu­sar ahir l’OTAN d’exa­ge­rar l’amenaça xinesa i “crear un enfron­ta­ment”, després que l’aliança Atlàntica afegís ofi­ci­al­ment per pri­mera vegada la Xina com un perill explícit i es con­jurés a tre­ba­llar per con­tra­res­tar els “rep­tes sistèmics” que plan­te­gen les seves polítiques. En un dur comu­ni­cat de la Missió de la Xina davant de la Unió Euro­pea, el gegant asiàtic va negar haver posat en marxa “polítiques coer­ci­ti­ves” envers el Tibet, Xin­ji­ang o Mongòlia Inte­rior com denun­cien diver­ses orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals, i va defen­sar el seu dret a fer una política de defensa i d’exte­ri­ors “legítima”. El comu­ni­cat també con­vi­dava els líders transatlàntics a “veure el desen­vo­lu­pa­ment de la Xina de manera raci­o­nal”, exi­gia “no uti­lit­zar els interes­sos legítims i els drets legals de la Xina com a excu­ses per mani­pu­lar la política i cre­ant arti­fi­ci­al­ment enfron­ta­ments” i acu­sava l’OTAN de man­te­nir “una men­ta­li­tat pròpia de la guerra freda”

Un dels por­ta­veus de la Missió va asse­gu­rar: “La Xina no suposa un des­a­fi­a­ment sistèmic per a ningú, però si algú ens en vol impo­sar un no roman­drem indi­fe­rents.” Aquest repre­sen­tant de Pequín feia així una sub­til advertència en el sen­tit que Pequín no es mourà de les seves línies ver­me­lles, ja sigui pels seus “interes­sos de desen­vo­lu­pa­ment” o per “defen­sar-se de la intro­missió en els seus afers interns”.

Des de Pequín també van voler denun­ciar la hipo­cre­sia i els dobles estàndards de l’orga­nit­zació mili­tar. El por­ta­veu d’Afers Estran­gers xinès, Zhao Lijian, va asse­gu­rar que l’OTAN “fa comen­ta­ris irres­pon­sa­bles sobre la des­pesa de Defensa de la Xina men­tre demana als seus mem­bres que l’aug­men­tin; acu­sen d’altres, però són ells els que por­ten la guerra al món”. Després de fer una com­pa­ra­tiva dels pres­su­pos­tos de defensa i d’exi­gir a l’aliança que es cuidés de “dedi­car més ener­gia a pro­moure el diàleg”, Zhao va asse­gu­rar que “la xifra d’armes nucle­ars de la Xina no arriba a la mag­ni­tud de la qual dis­po­sen els països de l’OTAN i, a més, la Xina sem­pre s’ha com­promès a no dis­pa­rar aquest tipus d’arma­ment pri­mer en cap cir­cumstància”. I hi va afe­gir: “Si l’OTAN està tan com­pro­mesa amb la pau, la segu­re­tat i l’esta­bi­li­tat, poden arri­bar a un com­promís d’aquest tipus com va fer la Xina?”

Els mit­jans esta­tals xine­sos han des­ta­cat el fet que el gegant asiàtic ha estat l’eix cen­tral que ha domi­nat les agen­des de les tro­ba­des tant del G7 com de l’OTAN. El diari esta­tal en llen­gua anglesa Glo­bal Times va asse­gu­rar que Was­hing­ton vol inten­si­fi­car la con­fron­tació i aïllar Pequín, però que els líders euro­peus veuen noves opor­tu­ni­tats en la Xina. “Hem de dei­xar clar que no som cap amenaça i Europa ha de mos­trar la seva auto­no­mia, enten­dre el que suposa tenir la Xina com a soci. El futur d’Europa no és que­dar sub­or­di­nada als EUA”, hi va afe­gir.

LA FRASE

La xifra d’armes nuclears de la Xina no arriba a la magnitud de la dels països de l’OTAN
Zhao Lijian
portaveu d’exteriors de la xina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.