Política

Junqueras, Forcadell, Romeva i Bassa es retroben amb Rovira

Els dos màxims dirigents d’ERC no es veien des del 2018, quan la secretària general va marxar a Ginebra

El líder dels republicans també coincideix amb l’exlíder de la CUP Anna Gabriel

Tret de sortida a la gira europea dels presos indultats per l’exili. Just una setmana després d’obtenir la mesura de gràcia del govern espanyol que els ha retornat la llibertat, el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva i l’exconsellera de Treball Dolors Bassa es van retrobar ahir a Suïssa amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

“És un dia especial, molt emotiu i emocionant perquè fa gairebé quatre anys que no ens podíem abraçar i estar plegats per la repressió”, va assegurar Rovira, visiblement contenta per poder tornar a veure cara a cara els seus companys recentment indultats. Feia més de tres anys que Junqueras i Rovira, els dos màxims dirigents d’ERC, no es veien físicament. L’última vegada va ser quan la secretària general el va visitar a la presó abans de marxar a l’exili, on ha tingut un perfil mediàtic baix, però mantenint-se molt implicada en l’acció exterior dels republicans.

També estava molt animat el líder d’ERC, que va conduir vuit hores fins a Ginebra relatant a Forcadell, Romeva i Bassa episodis històrics diversos dels indrets per on anaven passant. Fins i tot li van quedar energies per recordar en la trobada amb la premsa que, al segle XV, la infanteria suïssa va vèncer la cavalleria “d’elit d’Europa del duc de Borgonya” amb “armes populars”.

Circular lliures per Europa és una nova experiència que els presos indultats entomen amb ganes per reivindicar que no han claudicat en la defensa de la independència de Catalunya. “Li devem, a la gent, lluitar per una amnistia que posi fi a la repressió contra tothom i per un referèndum d’autodeterminació”, va assegurar ahir Junqueras.

“La repressió continua malgrat tot, malgrat que la presó indigna i injusta s’ha acabat, tenim el Tribunal de Comptes a la cantonada demanant unes fiances arbitràries i injustes”, hi va afegir Rovira. En aquest sentit, Junqueras acusa l’òrgan d’actuar “des d’una perspectiva exclusivament política”: “Una cosa és que ens empresonin, a alguns de nosaltres, per les nostres idees polítiques i l’altra és que, a més, embarguin les cases on viuen els nostres fills.”

Preguntat per la taula de diàleg amb el govern espanyol, Junqueras va assegurar ahir que no es “rendiran mai” en la defensa de la independència de Catalunya. “Hem sacrificat la nostra llibertat personal, ara estem sent víctimes d’un atac contra el patrimoni familiar. Està clar que ni ens hem rendit, ni ens rendirem mai”, va reblar.

A part de mantenir una llarga trobada amb la secretària general d’ERC, Junqueras, Forcadell, Romeva i Bassa també van coincidir ahir amb l’exdirigent de la CUP Anna Gabriel a Suïssa. Això sí, en una trobada privada sense mitjans, segons van informar els republicans.

Pròximes visites

La visita a Rovira i Gabriel és la primera parada en el tour per l’exili que han emprès els presos independentistes indultats per visitar els exiliats. Demà està previst que l’exconseller de Presidència Jordi Turull, l’exconseller de Territori Josep Rull, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i l’exconseller d’Interior Joaquim Forn visitin l’expresident Carles Puigdemont a Waterloo, a Bèlgica.

La setmana que ve Junqueras viatjarà a Estrasburg, on se celebra el ple de l’eurocambra. Tanmateix, encara no està clar si allà hi haurà l’esperada reunió, ja que fonts de JxCat indiquen que Puigdemont no té previst desplaçar-se a la ciutat francesa per assistir al ple. Seria la primera vegada que no va a una sessió plenària del Parlament Europeu des que és eurodiputat.

Els dos grans líders de l’independentisme no es veuen des de finals d’octubre del 2017 i durant tot aquest temps la relació ha estat complicada, amb moments de tensió, retrets i desconfiances.

LES FRASES

És un dia especial, molt emotiu i emocionant
La repressió continua malgrat que la presó indigna i injusta s’ha acabat
Marta Rovira
secretària general d’erc
Li devem, a la gent, lluitar per posar fi a la repressió contra tothom
El Tribunal de Comptes actua des d’una perspectiva exclusivament política
Hem sacrificat la llibertat personal, ara estem sent víctimes d’un atac contra el patrimoni familiar
Oriol Junqueras
president d’erc

Imminent decisió del TC belga sobre el cas Valtònyc

El Tribunal Constitucional belga ha de decidir “en les pròximes dues setmanes” si la llei del país sobre injúries a la corona és vàlida per acceptar la petició d’extradició espanyola contra el raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, segons van informar ahir els seus advocats.

L’alt tribunal va celebrar ahir una vista per examinar si aquesta llei del 1847 és constitucional i conforme a la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre la llibertat d’expressió. El govern belga defensa la normativa. La defensa del cantant confia que el TC belga l’acabarà tombant. “Consideren que és el Parlament que ha de canviar-la, no els agrada que ho demani el Constitucional”, opina l’advocat de Valtònyc, Simon Bekaert.

Si el Constitucional liquida la llei que sanciona els insults al rei, la fiscalia ja no podrà utilitzar-la per defensar el retorn a l’Estat del raper. Altrament, el Tribunal d’Apel·lació que examina l’euroordre l’haurà de tenir en compte, tot i que això no significa que automàticament hagi de donar llum verd a l’extradició. La justícia belga no només ha de comprovar que els delictes en qüestió siguin equiparables en la seva legislació, sinó que també pot revisar si hi ha risc de vulneració dels drets per l’entrega.

Valtònyc està condemnat a 3,5 anys de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Arran d’una pregunta prejudicial, el Tribunal de Justícia de la UE ja va dir que el delicte de terrorisme no permet l’extradició automàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid