Política

Cuixart anuncia el “retrobament” d’exili i presó a Elna

Serà divendres vinent, amb Puigdemont i Junqueras

Inaugura una exposició pels 60 anys d’Òmnium Cultural

Òmnium Cultural va complir, just ahir 11 de juliol, 60 anys de vida i el seu president, Jordi Cuixart, va convidar els tres expresidents vius, familiars d’altres d’anteriors i membres de juntes locals a la inauguració d’una exposició sobre l’entitat i la seva lluita per defensar la llengua catalana i el país, que es podrà visitar als jardins del Palau Robert les properes dues setmanes i després serà itinerant per diverses poblacions. En l’acte, Cuixart va fer un destacat anunci: “El proper 16 de juliol a Elna, la Catalunya Nord, farem un acte de retrobament de la presó i l’exili per enfortir les arrels i tornar-ho a fer. I millor.” S’espera que l’acte esperoni a la unitat política de l’independentisme català i hi estan convidats els líders de Junts i d’ERC, l’expresident Carles Puigdemont i l’exvicepresident Oriol Junqueras.

El president d’Òmnium va assegurar que seguiran “pressionant” els partits polítics, “els d’aquí i els d’allà”, perquè “escoltin la veu de la ciutadania”. En l’acte, Cuixart va recordar els cinc empresaris “visionaris que van fundar Òmnium Cultural, el 1961”, i que “atesa la falta d’un estat propi i d’estructures d’estat, entitats com ara Òmnium fan de pal de paller” per esperonar els polítics a defensar el país. El president va recordar que, actualment, Òmnium té 185.000 socis i més de 50 seus arreu, amb persones compromeses per les activitats del dia a dia. “Entre el 1963 i el 1967, l’entitat va ser il·legalitzada pel ministre Fraga, però mai no es va aturar i va crear una seu a París”, recordava.

Cuixart va arribar puntual a l’acte amb el seu fill petit al cotxet, i de qui anava preguntant si estava bé mentre atenia tothom. Va compartir impressions amb els tres únics antecessors vius al capdavant de l’entitat: Josep Millàs, president d’Òmnium del 1982 al 2002, el període més llarg; Jordi Porta, del 2002 al 2010, i de qui se sosté que va ser un revulsiu per a l’entitat, i l’expresident Joaquim Torra, el 2015, quan la desapareguda Muriel Casals va fer el salt a la política. Jordi Cuixart és el desè president d’Òmnium, fins al 2022.

“Alegria” era el sentiment compartit pels expresidents d’Òmnium Millàs i Porta, ahir. Millàs recordava que van fer una revista escolar catalana i Rialles, un espectacle de teatre a 48 poblacions, i que van crear la Federació Llull, amb Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear. Porta va destacar el “creixement extraordinari” de l’entitat, que ell va deixa amb una bona base: 22.000 socis. També va recordar que un soci va ajudar-lo a aconseguir un pis a Barcelona per canviar la seu d’Òmnium, ja que el Palau Dalmases era extraordinari però no s’hi podien fer obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona