Política

El govern tripartit de Blanes pot trencar-se avui mateix

El Partit Democràtic de Blanes decideix aquesta nit si abandona l'executiu

Els motius de la possible marxa del PDB són les discrepàncies entre el seu líder, Anselm Ramos, i el regidor d'Urbanisme, de CiU

El Partit Democràtic de Blanes (PDB), que forma part de l'equip de govern juntament amb CiU i el PP, debatrà aquesta nit en assemblea si abandona l'executiu blanenc. El PDB té dos regidors, i juntament amb CiU, amb set, i el PP, amb un, completen un equip que governa en minoria gràcies al suport des de fora de l'única regidora d'Esquerra. Els motius que han portat el PDB avui a plantejar-se la seva continuïtat en el govern són, segons ha pogut saber aquest diari, diferències entre els dos tinents d'alcalde. Anselm Ramos, número u del PDB i segon tinent d'alcalde d'Esports i Mitjans de Comunicació, tindria fortes discrepàncies amb l'actuació del primer tinent d'alcalde d'Urbanisme, Obra Pública i Mobilitat, Carles Gibert (CiU). El líder del PDB no estaria d'acord amb la manera com ha portat Gibert alguns temes importants d'índole urbanística. Aquesta diferència de criteris s'hauria vist magnificada per la forta personalitat dels dos polítics enfrontats.

Fonts de CiU consultades, en canvi, afirmen que les diferències entre Ramos i Gibert són mínimes, i que es redueixen a un problema en una obra al camp de futbol de Ca la Guidó. Aquestes fonts apunten que Ramos estaria fent servir el que consideren una “excusa” per trencar el govern pocs mesos abans de les eleccions. Igualment, altres fonts asseguren que el PDB estaria dividit respecte d'aquest tema, i que l'altre regidor, Fernando Gómez, de Fires i Festes, no seria partidari de sortir del govern. Aquestes diferències es debatran aquesta nit a l'assemblea d'aquesta formació independent de Blanes, que divendres, en principi, farà pública la seva decisió.

Més en minoria encara

Si actualment el tripartit que governa Blanes té 10 dels 21 regidors del consistori i governa gràcies al suport des de fora de la regidora d'Esquerra, Conxita Boldú, una sortida del PDB faria que l'executiu liderat per l'alcalde, Josep Trias (CiU), es quedés amb només 8 regidors. Ni amb el suport d'Esquerra podrien obtenir més vots que l'actual oposició, el PSC i EUiA-ICV, que tenen 10 regidors, 8 i 2, respectivament. Aquest fet pot provocar que el PDB pugui jugar, si se'n va del govern, el paper d'àrbitre en els temes que es tractin en el ple. Tot i així, és gairebé impossible un acostament de la formació liderada per Ramos amb el PSC i EUiA-ICV, amb qui té freqüents enfrontaments dialèctics en els plens. Aquestes picabaralles són especialment agres amb els dos regidors d'EUiA-ICV, als qui Ramos titlla de “comunistes”, fet que ha provocat les queixes d'EUiA-ICV, que creuen que ho diu en to despectiu. Mentrestant, la revista Proa, propera al PDB, ha reaparegut els darrers mesos a Blanes amb articles molt contundents contra el portaveu socialista i exalcalde de Blanes, Josep Marigó.

Confiança en CiU

CiU espera la decisió de l'assemblea d'aquesta nit del PDB amb la confiança que finalment no decideixin sortir de l'equip de govern i el tripartit eviti un altre cop el trencament. Des de la federació també es viu amb la tranquil·litat que, si finalment l'equip de govern es trenca, a hores d'ara és impossible presentar una moció de censura. Tot i així, és evident que, amb trencament o no, l'oposició aprofitarà l'avinentesa per tornar a carregar contra el que consideren un govern fràgil i de dretes.

Tot i l'inici de mandat un xic complicat, l'alcalde, Josep Trias, havia dit un cop passat l'equador dels dos anys que la relació amb el PDB havia millorat perquè havien agafat maduresa política, tot i la polèmica per les declaracions del regidor Gómez sobre la inconveniència del turisme gai a Blanes, que finalment es va disculpar en el ple. Un exemple d'aquesta millor convivència ha estat que finalment el PDB ha desistit de fer un dels seus projectes estel·lars de la campanya: la polèmica consulta que volia fer a la ciutadania sobre si estaven d'acord o no que es donés el 0,7% al Tercer Món. Aquest nou episodi de discrepàncies, però, ha tornat a obrir la caixa dels trons i deixa CiU en una situació difícil, sobretot amb vista a les eleccions municipals i els pactes posteriors.

LA XIFRA

2
mocions de reprovació
ha presentat l'oposició en aquest mandat contra el regidor Anselm Ramos

LA XIFRA

1.117
vots, el 7,75%,
va obtenir el PDB en les eleccions del 2007, fet que li va atorgar dos regidors

Una convivència difícil en el govern

El PSC i EUiA-ICV sempre han criticat durament que Josep Trias (CiU) pactés amb el PDB per assolir el govern, tenint en compte els durs atacs que aquest partit va llançar contra la resta de formacions durant la precampanya electoral. Els problemes van començar molt aviat, amb el cas Meca el 2007. Esquerra va tombar la contractació del nedador com a imatge turística de la ciutat, i aquest fet va provocar fins i tot que el PDB es plantegés la sortida del govern, fet que finalment no va passar.

A principis del 2008 un grup nombrós de militants del PDB van abandonar el partit disconformes amb l'actuació política dels regidors. Poc després, el portaveu d'EUiA, Joan Salmerón, va demanar a l'alcalde que destituís el regidor Ramos per haver-lo acusat d'haver fet “pagaments de factures fora de preus de mercat” quan ell era el regidor d'Esports. A finals d'abril d'aquell any, el PSC i EUiA-ICV van demanar a l'alcalde que destituís Ramos per haver afirmat que l'empresa d'un regidor socialista no complia les seves obligacions tributàries. Uns dies més tard es va presentar una moció de reprovació en el ple contra el regidor blanenc. La reprovació no va prosperar perquè Esquerra va condicionar el seu vot afirmatiu al fet que es reprovessin altres regidors. A principis del 2009 EUiA-ICV també va demanar la reprovació de Ramos per haver demanat al personal de l'Ajuntament que no fes cas de l'interventor. Tampoc no va prosperar la moció.

Crisis i picabaralles en diferents ajuntaments

A la comarca de la Selva hi ha hagut en aquest mandat crisis de govern a diversos municipis, però només a dos hi ha hagut finalment canvis a l'alcaldia. A Riudarenes, un trànsfuga va prendre l'alcaldia a Jordi Gironès(AIR-PSC) i la va donar a CiU. Jordi Ros va substituir Gironès per poc temps, ja que problemes de salut van fer que cedís l'alcaldia al seu company de partit Narcís Colomé. A Amer, una moció de censura de CiU i Independents d'Amer va desbancar Xavier Targa (Esquerra) en benefici de Narcís Junquera (CiU).

Al Baix Empordà, Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Calonge també han viscut crisis de govern. A Calonge també hi va haver canvis en el govern, que inicialment estava format pel PSC, CCSA –el partit personal de Josep Roselló– i els segregacionistes de SAI. Posteriorment, dos trànsfugues van facilitar que el govern passés a mans de CiU.

Sant Feliu de Guíxols també ha viscut la seva dosi de drama consistorial. Governaven Tots per Sant Feliu, el PSC, ICV i ERC, però Tots per Sant Feliu va sortir del govern i es va aliar amb Amics i CiU. Al cap de menys d'un mes, l'alcalde va fer plegar el regidor d'Amics, i actualment governen Tots per Sant Feliu i CiU en minoria.

A Castell-Platja d'Aro van començar governant el PP i CiU amb el suport puntual d'ERC, però l'estiu passat, el PP va sortir de l'equip de govern i es va ajuntar amb el PSC i ICV.

A l'Alt Empordà, el desembre passat es va produir una moció de censura i canvi d'alcaldia a Vilafant, i el passat mes de març, CiU i el PSC van trencar el govern de Figueres. A Cantallops hi va haver moció de censura al cap d'un any de mandat, i el 2009 els dos grups que havien pactat la moció van tirar-se els plats pel cap.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Adeu al centrisme alemany

Berlín
estats units

Trump finalment no testificarà en el seu judici penal per falsificar documents

barcelona

ERC+EUiA alerta de l’impacte a Sanfeliu de les obres de Montesa

L’Hospitalet de Llobregat
política

Nova concentració a Via Laietana després de la denúncia policial

barcelona
guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders de la policia

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona