Política

Els fons europeus s’eleven fins a 1.023 milions

Europa aprova tot el paquet de mesures presentat per la Generalitat per fer front a la pandèmia

Formen part del paquet Next Generation, que s’adreça a les regions europees

Catalunya també rebrà 683 milions del Fons Social Europeu

La Comissió Euro­pea va donar llum verd ahir al paquet de mesu­res que Cata­lu­nya va pre­sen­tar per valor de 1.023 mili­ons i que s’ins­cri­uen en les aju­des euro­pees ano­me­na­des Next Gene­ra­tion, i més con­cre­ta­ment en el pro­jecte React, que per­met a les dife­rents regi­ons euro­pees pre­sen­tar les seves pròpies ini­ci­a­ti­ves. En aquest cas, Cata­lu­nya, tal com recla­mava Europa, va pre­sen­tar una repro­gra­mació de les actu­a­ci­ons englo­ba­des abans com a fons Feder per incloure els objec­tius dedi­cats a la recu­pe­ració econòmica i sanitària com a con­seqüència de la Covid-19. De la pre­visió apro­vada, que s’eleva als 1.023 mili­ons fins al 2023, Cata­lu­nya rebrà ara ja un pri­mer tram de 893,3 mili­ons, el 87% de l’assig­nació, que Brus­sel·les ja havia apro­vat dilluns pas­sat.

Els objec­tius de les actu­a­ci­ons pre­sen­ta­des per la Gene­ra­li­tat i que ja tenen el vis­ti­plau euro­peu s’agru­pen en qua­tre eixos: pro­duc­tes i ser­veis per a la salut, eco­no­mia digi­tal, eco­no­mia verda, i infra­es­truc­tu­res que pres­ten ser­veis bàsics a la ciu­ta­da­nia.

Pel que fa al pri­mer bloc, Brus­sel·les ja ha enviat 1,2 mili­ons d’euros per al sub­mi­nis­tra­ment de tests per con­tro­lar els con­ta­gis. Altres actu­a­ci­ons en aquest apar­tat inclo­uen el des­ple­ga­ment d’un sis­tema de buga­de­ria adap­tada al con­text de l’epidèmia i l’adap­tació de la logística per als pro­ces­sos de vacu­nació, entre altres. El segon bloc, la tran­sició digi­tal, inclou una millora de la con­nec­ti­vi­tat vin­cu­lada als ser­veis públics amb infra­es­truc­tu­res de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons de nova gene­ració de molt alta capa­ci­tat, millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat de les empre­ses cata­la­nes i ver­te­brar digi­tal­ment tot el ter­ri­tori. La fina­li­tat és “faci­li­tar l’ope­ra­ti­vi­tat de l’admi­nis­tració pública per reduir la presència dels ciu­ta­dans a les ofi­ci­nes”, diu el comu­ni­cat.

Eco­no­mia verda i digi­tal

El ter­cer bloc d’actu­a­ci­ons té pre­vist incre­men­tar la cober­tura de la xarxa de metro, adap­tar-la als col·lec­tius amb mobi­li­tat reduïda, i tre­ba­llar en la moder­nit­zació i digi­ta­lit­zació del sis­tema. També s’hi inclou la cons­trucció de vies ciclis­tes per impul­sar la inter­mo­da­li­tat d’aquest vehi­cle com a mitjà de trans­port públic. Final­ment, l’apar­tat d’infra­es­truc­tu­res pre­veu la cons­trucció de nous edi­fi­cis esco­lars o l’ampli­ació de cen­tres ja exis­tents per donar res­posta a les neces­si­tats d’esco­la­rit­zació de manera defi­ni­tiva. També s’inclo­uen en aquesta línia actu­a­ci­ons de reha­bi­li­tació i millo­res en els cen­tres per actu­a­lit­zar les seves ins­tal·laci­ons i ade­quar-los als estàndards euro­peus de sos­te­ni­bi­li­tat energètica i de qua­li­tat de l’aire. Entre els pro­jec­tes s’inclo­uen una uni­tat de pro­ton­teràpia, per a la des­trucció de les cèl·lules tumo­rals a través de la radi­ació de pro­tons i l’adqui­sició d’un ciclotró de medi­cina nuclear.

Cata­lu­nya, punts negres

Segons l’informe de l’agost del 2020 del Pro­grama Ope­ra­tiu Inversió en Crei­xe­ment i Ocu­pació Feder Cata­lu­nya 2014-2020, que va repro­gra­mar les actu­a­ci­ons a causa de la Covid-19 i que pla­ni­fica la inversió econòmica fins al 2023, Cata­lu­nya és una eco­no­mia com­pe­ti­tiva, el seu PIB per ciu­tadà és sen­si­ble­ment supe­rior a la mit­jana del PIB de la UE i, mal­grat la crisi econòmica, les expor­ta­ci­ons i la inversió estran­gera directa seguei­xen una evo­lució posi­tiva. Tan­ma­teix, Cata­lu­nya se situa per sota de la mit­jana euro­pea en els indi­ca­dors del 2020 pel que fa a la taxa d’ocu­pació, aban­do­na­ment esco­lar, pobresa, inversió en R+D, reducció de les emis­si­ons de gasos d’efecte hiver­na­cle i ener­gies reno­va­bles. L’únic indi­ca­dor en el qual Cata­lu­nya obté millors resul­tats que Europa és el de per­so­nes amb estu­dis supe­ri­ors.

Els ajuts de la comu­ni­tat euro­pea dins el paquet Next Gene­ra­tion es com­ple­men­ta­ran amb els 683 mili­ons d’euros del Fons Social Euro­peu (FSE). Així, en total, Cata­lu­nya rebrà 1.706 mili­ons.

LA DATA

2023
any
de termini per als projectes que han de permetre la recuperació de la crisi sanitària i econòmica.

LA XIFRA

893,3
milions
van ser aprovats dilluns passat per Europa en un primer tram dels ajuts, que ara pugen a 1.023 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.