Política

Rajoy du al Congrés els toros com a bé exclusiu de l'Estat

Ni 24 hores va deixar passar el líder del PP, Mariano Rajoy, per enarborar la bandera taurina l'endemà que el Parlament abolís les curses de braus a partir del 2012. En una proposició de llei redactada d'urgència pel diputat català José Luis Ayllón mentre era al seu seient a la comissió de Treball del Congrés seguint en teoria el debat sobre la reforma laboral, el PP promou que els toros passin a ser “competència exclusiva de l'Estat a tot el territori nacional” i que es garanteixi “l'accés de tots els espanyols en condicions de llibertat i d'igualtat” a les curses de braus.

La determinació de Rajoy a liderar la causa taurina obeeix tant a la pressa per girar full a la sentència de l'Estatut, que ell va provocar recorrent contra el text el 2006 al Tribunal Constitucional, com a la voluntat d'obrir un nou flanc opositor a José Luis Rodríguez Zapatero més enllà de l'econòmic. Significativament, el PP va registrar la proposició de llei al Congrés només minuts després de cremar tots els cartutxos contra la recepta anticrisi de Zapatero votant que no a la reforma laboral, tot i que recull alguns punts seus i que és aplaudida per la CEOE.

La via de Rajoy per deixar sense efecte la normativa catalana de protecció dels animals es basa a introduir una modificació en la llei de 1991 que regula les potestats administratives sobre espectacles taurins. En concret: reescriure que les “condicions de llibertat i igualtat” no es limitin a la preparació i organització de les curses de braus, com en el redactat actual, sinó que englobi el dret del públic a assistir-hi. “L'Estat haurà de garantir la igualtat dels espanyols en l'exercici del seu dret a l'accés a la fiesta dels toros com a part del nostre patrimoni cultural, a tot el territori nacional”, seria el nou redactat de l'article 1 de la llei 10/1991. “Resulta especialment necessari en aquests moments garantir la protecció per part dels poders públics de la fiesta dels toros com a part essencial del nostre patrimoni cultural i turístic”, resa el text del PP, que evita esmentar el vet català.

Afinant un redactat que no cita Catalunya i sí l'accés als toros “dels espanyols en igualtat”, Rajoy compromet la posició de Zapatero i del grup del PSOE al Congrés, on conviuen 25 diputats del PSC però també 31 del PSOE andalús. Conscient que la guspira taurina ha encès un foc territorial que inflama el PSOE i els seus barons, Rajoy força així el PSOE a retratar-se al Congrés i a posar a prova la seva disciplina de vot.

Arran de la pugna del PP, el govern espanyol enduria la seva oposició a la prohibició de les curses de braus a Catalunya l'endemà de refusar una llei estatal a favor o en contra. El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, fins i tot s'obre a “estudiar i valorar” el rescat de la fiesta del PP. Per la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, les curses són “cultura” en forma d'“art de representació de la vida”.

LA FRASE

Les curses de braus són cultura en forma d'art de representació de la vida, t'enfronta a dilemes existencials
Ángeles González Sinde
ministra de cultura

Castelló s'ofereix als aficionats

Mentre intenta invalidar la prohibició aprovada pel Parlament de Catalunya, el PP també mira de treure'n profit. Com a mínim, els populars de Castelló, que han fet una petició a l'alcalde d'aquesta localitat –també del PP–, Alberto Fabra, perquè faci un estudi d'impacte econòmic per intentar “captar” els aficionats catalans durant la fira taurina de la Magdalena. El portaveu del PP a Castelló va fer la petició durant el ple, justificant-la en el fet que els catalans “es veuen privats de la llibertat de gaudir de les curses de braus” en una decisió, la de la cambra catalana, que “té molt més a veure amb l'atac separatista que amb la defensa animal”.

El PP de Castelló argumenta que la de Castelló és la plaça més propera a Catalunya i això, de retruc, pot convertir-se en una oportunitat per “captar turistes”.

El govern català, per boca del conseller d'Innovació, Josep Huguet, va rebutjar que la prohibició tingui algun tipus d'impacte sobre l'economia catalana, com també ha insinuat el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
REGNE UNIT

Tsunami laborista i desfeta històrica conservadora

BARCELONA
Pere Garriga i Solà
Alcalde d’Arbúcies (Entesa per Arbúcies)

“Treballem amb molta transparència i coherència”

Arbúcies

Pengen una pancarta amb el lema ’No Surrender’ a la plaça d’Amer

AMER
POLÍTICA

Sánchez oferirà a ERC el consorci tributari que permet l’Estatut

barcelona
crisi migratòria

El PP demana desplegar l’exèrcit per frenar l'arribada d'immigrants

barcelona
Figueres

ERC vol que Junts reconegui les aportacions del govern anterior

Figueres

Blanes defineix els principals reptes en el Pla d’Actuació Municipal

BLANES
guerra a europa

Michel avisa Orbán que no pot dialogar amb Rússia en nom de la UE

barcelona

Paneque dona suport al Front Popular en un acte a la Catalunya del Nord

COTLLIURE