Política

Ghani defensa que va fugir de l’Afganistan per evitar un “vessament de sang”

El president deposat nega les acusacions de corrupció i d’haver marxat amb grans quantitats de diners

Lamenta el fracàs de les negociacions entre el govern i els talibans

El deposat president de l’Afganistan Ashraf Ghani ha defensat aquest dimecres la seva ràpida fugida de l’Afganistan diumenge passat, quan els talibans van prendre el control de Kabul.

El polític, que s’ha refugiat als Emirats Àrabs Units (EAU) ha assegurat que va marxar per a evitar un “vessament de sang” a la capital. A més, ha negat les acusacions d’haver fugit amb grans quantitats de diners, com s’ha comentat amb insistència.

“Si em quedava, hauria estat testimoni d’un vessament de sang a Kabul. La meva missió era que, per ànsies de poder, Kabul no es convertís en un altre Iemen o Síria”, va justificat Ghani, en la seva primer intervenció pública d’ençà que va abandonar  l’Afganistan.

Després de moltes especulacions, el deposat president afganès també ha confirmat que es troba als EAU, com ha anunciat aquest país només unes hores abans. En els últims dies s’havia especulat sobre la presència de Ghani a Tadjikistan, que fa frontera amb l’Afganistan, Uzbekistan i, fins i tot, Oman.

L’expresident afganès ha assegurat també que la seva marxa del país va ser molt ràpida i sense poder de reacció,  per la qual cosa a penes li va donar temps a portar res amb ell i “lamentablement” fins i tot va haver de deixar enrere “documents confidencials”.

És per això que considera que les afirmacions de què es va  “endur diners, no tenen cap mena de fonament”. “són mentides, i es pot comprovar la seva falta de fonament pels funcionaris de duanes i altres autoritats”, ha remarcat.


Fracàs de les negociacions amb els talibans
Ghani ha constatat que tot “ha passat molt ràpid”, amb la presa sobtada de Kabul pels insurgents, i això ha impedit que pogués complir amb el seu propòsit, que no era un altre que “treballar amb els talibans per aconseguir un govern integral, negociar per a aplanar el camí per a un transició” de poder, ha comentat.

També ha lamentat que les negociacions entre Kabul i els talibans, que van començar al setembre de l’any passat a Doha, hagin estat un “fracàs” i no hagin permès assolir el seu objectiu.

“El procés de pau hauria d’haver portat a la fi de la guerra”, ha sentenciat.

El col·lapse del govern afganès s’ha produït poc després que al maig les forces dels Estats Units i de l’OTAN comencessin la fase final de la retirada de les seves tropes de l’Afganistan, i lliuressin totes les seves bases militars als afganesos.

Ghani va culpar llavors a Washington de la crisi del país que, va assegurar, era el resultat de la sortida abrupta de les tropes internacionals. Segons ell, el procés de pau coordinat pels EUA per a la reconciliació es va basar en “teories immadures”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles