Política

L’OTAN admet que caldrà aprendre les “lliçons necessàries” sobre la situació a l’Afganistan

Les tropes de l’aliança atlàntica continuaran a l’aeroport de Kabul mentre durin les repatriacions i no descarten quedar’s-hi més enllà del 31 d’agost

L’organització reclama als talibans que “respectin i facilitin” les evacuacions

L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) ha reconegut que caldrà aprendre les “lliçons necessàries” sobre la situació a l’Afganistan, després que diumenge els talibans prenguessin el control de la capital i de gairebé tot el territori.

El secretari general de l’aliança atlàntica, Jens Stoltenberg, ha subratllat en una roda de premsa posterior a la una reunió extraordinària dels ministres d’Exteriors de l’organització la seva intenció de realitzar una “avaluació exhaustiva del compromís de l’OTAN a l’Afganistan”, després de les “preguntes difícils” que els plantegen arran de la velocitat del col·lapse dels dirigents polítics i militars afganesos i de les seves forces armades, entrenades per tropes aliades durant dues dècades.

En una declaració, els ministres afirmen que faran una reflexió sobre tota la implicació que l’OTAN ha mantingut al país asiàtic i en trauran “les lliçons necessàries”.

Stoltenberg ha apuntat que un dels objectius de les tropes aliades a l’inici de la intervenció era evitar que el país continués sent un refugi segur per a terroristes internacionals i ha volgut deixar clar que els països de l’OTAN “no permetran” que aquests grups els amenacin des de l’Afganistan.

“La presència de l’OTAN i el suport de la comunitat internacional han permès als afganesos fer un progrés sense precedents. Qualsevol govern afganès que vulgui desfer-lo s’arrisca a quedar aïllat”, ha afirmat.

En aquest sentit, l’organització insta els partits afganesos a establir un “govern representatiu” que inclogui dones i grups minoritaris.


Presència a l’aeroport de Kabul fins més enllà de l’agost
L’organització ha assegurat que mantindrà la seva presència a l’aeroport de la capital afganesa amb “mitjans militars” mentre durin les tasques de repatriació dels seus ciutadans i d’afganesos en perill. Tot i que els Estats Units preveuen retirar les seves tropes de el 31 d’agost, alguns aliats han plantejat quedar’s-hi més temps per continuar l’evacuació.

“Mentre continuïn les operacions, mantindrem la nostra estreta cooperació internacional a través de mitjans militars aliats a l’aeroport internacional Hamid Karzai”, han indicat els ministres.

“Diversos aliats han plantejat la qüestió d’estendre els terminis per treure més gent d’allà. Estats Units ha dit que el seu calendari acaba el 31 d’agost, però altres aliats han parlat durant el debat d’avui sobre la necessitat de potencialment estendre’l per treure més gent”, ha explicat Stoltenberg.

“El nostre objectiu és treure el nostre personal, a la gent que ha treballat per a l’OTAN, els aliats i els països membres, però també afganesos”, ha afegit.

Tropes dels països de l’aliança atlàntica, i especialment Estats Units, Regne Unit i Turquia, han treballat l’última setmana per assegurar el funcionament de l’aeroport i garantir l’evacuació de ciutadans occidentals i col·laboradors afganesos, ja que els talibans controlen la resta de la capital.

El polític noruec ha indicat que el principal obstacle per realitzar les evacuacions és la dificultat que troben les persones que volen sortir del país per arribar a l’aeroport.

En aquest sentit, l’OTAN reclama als talibans que “respectin i facilitin” les evacuacions “ordenades i segures” de ciutadans que volen marxar.

Stoltenberg ha defensat la “necessitat” que alguns països aliats hagin establert un “contacte tàctic operatiu” amb els talibans per assegurar la seguretat de les persones a les que volen evacuar i gestionar la situació a l’aeroport. “Cal distingir entre això, que és necessari i important, i el reconeixement diplomàtic”, ha puntualitzat.

Preguntat per l’armament que l’OTAN ha portat a l’Afganistan, Stoltenberg ha respost que no disposa de “xifres precises” perquè “cada aliat té responsabilitat sobre els seus propis equips”. “Alguns han estat retirats, altres han estat destruïts i altres per suposat continuen al país”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona