Biden: “L’evacuació té riscos”
Promet que tothom podrà abandonar Kabul però admet, alhora, que no sap com acabarà l’operació
Nega que les imatges de caos a l’aeroport afectin la credibilitat dels EUA davant del món
El president dels EUA, Joe Biden, havia dit que s’havien estudiat “totes les contingències” d’una retirada militar nord-americana de l’Afganistan, que totes les estratègies eren conegudes i s’havien analitzat. Ara, però, amb les imatges de caos a Kabul repetint-se per enèsim dia consecutiu i l’operació d’evacuació gairebé col·lapsant, el mandatari va reconèixer que es tracta d’una retirada de les “més difícils de la història” i, fins i tot, va dir que no podia assegurar com acabarà.
Biden, altre cop pressionat per les crítiques i les poques respostes davant les escenes que arriben de la capital afganesa, va haver de tornar a sortir davant les càmeres. Aquesta vegada flanquejat per la plana major del seu govern (la vicepresidenta, els secretaris d’Estat i de Defensa, el seu conseller en seguretat) i amb un missatge clar: “La missió d’evacuació és perillosa i té riscos”, i es duu a terme en “circumstàncies difícils”.
Això no fa que el president hagi canviat gens el seu discurs, en què la prioritat principal és evacuar tots els ciutadans nord-americans que ho desitgin. En segon pla hi ha l’ajuda per treure del país els afganesos que van col·laborar amb els Estats Units o els aliats internacionals. I fins aquí la missió de la Casa Blanca, que només té entre cella i cella posar fi a les repatriacions, tancar el capítol de l’Afganistan –si pot ser, abans del vintè aniversari dels atemptats de l’11 de setembre– i girar full.
“Ja hi haurà molt de temps per criticar i endevinar quan aquesta operació s’acabi”, va dir Biden. “Ara per ara, estic concentrat en fer la feina”, va resoldre.
Segons els comptes de la Casa Blanca, els Estats Units han evacuat 13.000 persones en una setmana, de les quals 5.700 ho han estat en les últimes 24 hores. La missió opera tan al límit que ahir el procés d’evacuació es va haver d’aturar durant moltes hores perquè la base militar dels EUA a Qatar no podia acceptar més vols, fet que va obligar a negociar amb altres països del golf Pèrsic l’entrada d’aeronaus nord-americanes.
Contacte amb talibans
Les escenes de pànic als carrers de Kabul i de desesperació a l’aeroport de la capital afganesa han canviat completament la partida. Ahir, la més repetida per xarxes socials i mitjans de comunicació era la d’un nadó alçat prop del mur que delimita l’aeroport per evitar ser víctima de l’amuntegament de persones. Soldats nord-americans el van agafar, el van dur als seus serveis mèdics i, hores després, van poder reunir-lo amb els seus pares.
“La darrera setmana ha estat esgarrifosa [...]. Estan espantats, tristos. No se sap què passarà després. No crec que serveixi de res veure aquestes imatges i no sentir dolor a escala humana”, va descriure Biden.
Davant situacions de risc com aquestes, Biden, qui fa poc més d’un mes deia que no podia confiar en els talibans, confessa ara que el seu govern està “en contacte constant” amb ells per assegurar que civils puguin entrar de manera segura a l’aeroport.
Els EUA només es fan càrrec de la seguretat dins de l’aeròdrom, amb més de 6.000 soldats vetllant per un procés que no queda clar que pugui acabar-se abans del dia 31 d’agost, data inicial de la retirada total, i per tant la presència podria allargar-se. L’exèrcit dels EUA, de moment, no té la intenció de sortir d’aquest perímetre, per evitar “terribles conseqüències no desitjades”.
La volatilitat de la situació sobre el terreny és tan elevada i descontrolada, que mentre Joe Biden assegurava que tot anirà bé, l’ambaixada nord-americana a Kabul demanava als que pensaven anar a l’aeroport per ser evacuats que només hi anessin “quan considerin que és segur fer-ho”, perquè “el govern dels Estats Units no els pot garantir un passi segur”.
Biden es manté enrocat en la insistència de justificar les raons per les quals s’ha d’abandonar l’Afganistan però sense donar explicacions sobre l’execució del pla, que ha dut a errades no forçades que han debilitat la seva imatge dins i fora del país, encara que ell ho negui. “No he vist cap dubte sobre la nostra credibilitat entre els nostres aliats al món”, va dir.
LES FRASES
Crida de l’OTAN a facilitar sortides
Víctor SanchoEls ministres d’Afers Estrangers dels països de l’OTAN van emetre ahir un comunicat conjunt en què van demanar als talibans que “respectin i facilitin” les evacuacions “segures i ordenades” de tots aquells que vulguin sortir de l’Afganistan, de ciutadans dels seus països i “afganesos en risc”, especialment aquells qui van col·laborar amb ells i ara temen represàlies.
Els signants de la declaració van insistir en la crida de fa dies: que cal establir un govern “representatiu i inclusiu” a l’Afganistan, que inclogui la participació “significativa” de dones i grups minoritaris. Com que per ara no hi ha símptomes que les forces talibanes remin en aquesta direcció, l’OTAN “ha suspès tot el suport a les autoritats afganeses” fins que deixin passar sense problemes l’ajuda humanitària, compleixin amb el dret internacional i donin seguretat i resolució a les principals preocupacions: la violació de drets humans i que l’Afganistan torni a ser refugi de terroristes.