Política

Vint morts a l’aeroport en intentar fugir

Són les víctimes de l’última setmana

La Casa Blanca considera que l’amenaça d’un atac d’Estat Islàmic a la terminal de Kabul és “real”

La lenta i caòtica evacuació obliga el Pentàgon a demanar ajut a les línies aèries comercials

Milers de persones continuen intentant marxar desesperadament

Almenys set civils van morir a l’aeroport internacional de Kabul aquest dissabte passat, víctimes d’esclafaments en una situació de caos i allaus de persones quan intentaven marxar del país com fos, segons va informar ahir el Ministeri de Defensa del Regne Unit. Amb aquestes, ja són vint les víctimes mortals a la instal·lació, informa l’OTAN, des que fa una setmana els extremistes religiosos van conquerir la capital afganesa.

Unes 20.000 persones continuen mirant de trobar-hi plaça o arribar a un avió, però els talibans disparen diversos cops a l’aire per intentar obligar-les a formar fileres arrenglerades tot colpejant la gent amb porres. Això hauria causat aglomeracions, segons expliquen fonts locals. Després dels primers dies i de les imatges de persones aferrades a avions enlairant-se, el recinte està ara tancat i sota control de les tropes nord-americanes i dels països que porten a terme l’evacuació. Per contra, l’exterior, així com l’única carretera que uneix el centre de la ciutat amb la infraestructura, continua sent un caos sota control talibà. Milers de persones formen una aglomeració compacta per intentar accedir-hi, en la qual hi ha trets a l’aire, empentes, desmais, llançament de pots de fum i cops. Malgrat això, els afganesos no es mouen, tot i la intensa calor i la presència de canalla en la seva desesperació.

Els Estats Units i altres països de la coalició internacional continuen evacuant els seus ciutadans i part dels professionals afganesos que han treballat per a ells durant aquests vint anys. El Pentàgon ha xifrat en 17.000 els evacuats fins ara, dels quals 2.500 són ciutadans nord-americans. L’administració nord-americana tem que la situació sigui aprofitada per l’organització terrorista Estat Islàmic per atacar-lo. En aquest sentit, Jake Sullivan, assessor de seguretat nacional de Joe Biden, ha assegurat que aquesta amenaça és “real, greu i persistent”, en una entrevista a la CNN. L’ambaixada dels EUA ha desaconsellat als seus ciutadans que s’acostin a l’aeroport en vista de les “potencials amenaces a la seguretat”. Per la seva banda, el Ministeri de Defensa del Regne Unit també ha assegurat que “les condicions sobre el terreny continuen sent un desafiament extrem”. A l’aeroport, uns 6.000 soldats vigilen la infraestructura.

Si inicialment els plans dels EUA creien possible repatriar entre 5.000 i 9.000 persones diàries, fa dies que és claríssim que no s’estan complint i fins ara n’han sortit unes 25.000. Els nord-americans volen acabar l’evacuació amb celeritat, però segons estimacions de la Casa Blanca encara hi ha al país entre 10.000 i 15.000 nord-americans que en volen marxar. Així mateix, hi ha entre 50.000 i 65.000 afganesos que l’administració de Biden també vol treure.

La lentitud, a causa dels milers de persones que desitgen fugir, fa aflorar cada cop més dubtes sobre si finalment la retirada oficial dels Estats Units serà el 31 d’agost com va anunciar el president Biden el maig passat. La Casa Blanca té coll avall que caldrà retardar-la mentre tingui ciutadans al país, i així s’hi va comprometre a finals de setmana el president. Biden va reconèixer que es viu “una de les evacuacions més llargues i difícils de la història”.

La seva administració no s’ha estat de demanar a les línies aèries comercials nord-americanes que col·laborin en l’evacuació, fins ara portada a terme estrictament amb avions militars dels diversos països. Al·leguen que de tota manera els vols comercials regulars estan aturats. American Airlines, Atlas Air, Delta Airlines, Omni Air, Hawaiian Airlines i United Airlines hi participaran amb divuit naus. No obstant això, la primera que s’ha adherit a la crida ha estat la companyia nacional de Bahrain, Gulf Air, com a “part dels esforços de socors i solidaritat humanitària, i per donar suport als esforços d’evacuació dels socis internacionals” de l’emirat àrab del golf Pèrsic. “Aquests avions no volaran a l’aeroport internacional de Kabul, sinó que seran usats per al moviment de passatgers des de bases temporalment segures i centres de trànsit”, va dir ahir el Pentàgon. Així es permetrà “als avions militars centrar-se en les operacions d’arribada i sortida de Kabul”. Una ciutat que “controlen els talibans”, com va reconèixer ahir el mateix govern dels Estats Units: “És la realitat amb la qual hem de tractar.”

L’Estat espanyol i els EUA pacten l’ús de Morón i Rota

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el dels EUA, Joe Biden, van mantenir dissabte al vespre una conversa telefònica en què van acordar l’ús de les bases militars de Morón de la Frontera (Sevilla) i Rota (Cadis) per acollir temporalment afganesos col·laboradors dels Estats Units en trànsit cap a altres països. Així ho va explicar el mateix Sánchez a les xarxes socials, en què va penjar una foto en la qual se’l veu parlant per telèfon. Hores abans, Sánchez havia visitat la base madrilenya de Torrejón amb els dirigents de la UE Ursula von der Leyen i Charles Michel.

Kamala Harris viatja al sud-est asiàtic enmig del caos afganès

La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, va iniciar ahir a Singapur una gira de cinc dies pel sud-est asiàtic que també la portarà al Vietnam, amb l’objectiu de reforçar les relacions amb una regió prioritària per a l’administració del president, Joe Biden. La vicepresidenta dels EUA oferirà garanties del compromís de Washington amb la regió enmig de les preocupacions per la influència cada cop més gran de la Xina, però la visita es produeix enmig de la crisi afganesa i la retirada de les tropes nord-americanes, tema que es posarà sobre la taula.

Blair qualifica la retirada de “tràgica” i “innecessària”

L’ex-primer ministre britànic Tony Blair, que el 2001 va involucrar el Regne Unit en la guerra a l’Afganistan, critica en un article la retirada del país asiàtic i avisa que els gihadistes ho deuen celebrar. “L’abandonament de l’Afganistan és tràgic, perillós i innecessari”, diu Blair. “Després de la decisió de retornar l’Afganistan al mateix grup del qual va sorgir la massacre de l’11-S, i d’una manera que sembla gairebé dissenyada per fer ostentació de la nostra humiliació, la pregunta que es fan tant aliats com enemics és: «Ha perdut Occident la voluntat estratègica?»”, diu.

L’ONU adverteix d’una catàstrofe humanitària

El Programa Mundial d’Aliments de l’ONU va avisar ahir la comunitat internacional d’un desastre humanitari a l’Afganistan si la població acaba abandonada a la seva sort a mans dels talibans, tenint en compte que falta poc per al descens de temperatures. Mary-Ellen McGroarty, directora del programa a l’Afganistan, va advocar per una acció coordinada i ràpida, ja que, si no, “una situació horrible es convertirà en una catàstrofe absoluta”, va dir al britànic The Observer. L’ONU estima que, dels prop de 38 milions de persones a l’Afganistan, 14 milions no tenen res per menjar.

Johnson convoca una reunió urgent del G-7 per demà

El primer ministro britànic, Boris Johnson, va informar ahir que convocarà per demà una reunió urgent del G-7. “És vital que la comunitat internacional treballi junta per aconseguir evacuacions segures i prevenir una crisi humanitària”, va dir Johnson, president de torn del G-7.

Kurz s’oposa que Àustria aculli refugiats

El canceller austríac, Sebastian Kurz, va rebutjar ahir participar en el repartiment d’evacuats afganesos, en una entrevista a l’emissora Puls 24. Pel dirigent austríac, les persones que fugen de l’Afganistan hauran de romandre a la regió i va proposar que siguin enviats a països veïns.

Els saudites per la “reconciliació”

L’Organització de la Cooperació Islàmica (OCI), creada el 1996 i que celebra reunions a nivell de caps d’estat o ministres d’Exteriors va celebrar ahir una trobada extraordinària a l’Aràbia Saudita per posicionar-se respecte a la situació afganesa. El seu secretari general, considera que “s’ha d’optar per una via de reconciliació que inclogui tots els segments de la societat afganesa amb un bon govern que treballi pel desenvolupament”. És a dir, va legitimar la conquesta talibana, malgrat que en la pròpia OCI el país està representat encara que una delegació del govern derrocat.

El representant saudita va afirmar: “Aràbia Saudita espera que els talibans i totes les parts a Afganistan s’esforcin per preservar la seguretat, les vides i les propietats i confirma el seu suport, juntament amb l’OCI, al poble afganès en la presa de decisions que prengui sobre el seu destí sense intervencions externes”. L’organització també va fer una crida a que el país no sigui usat com a “refugi del terrorisme”, i va fer una crida a la comunitat internacionals i als propis estats membres a “accelerar l’arribada d’ajut humanitari”.

De la seva banda, el president turc Recep Tayyip Erdogan va parlar ahir amb el primer ministre britànic Boris Johnson, i van acordar que “qualsevol govern ha de ser representatiu de la població diversa de l’Afganistan”., segons un portaveu britànic. Turquia està ajudant a les evacuacions a l’aeroport de Kabul.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona