Política

ERC i Junts es donen una treva i fan pinya pel diàleg

Les crides dels republicans a agafar força per anar a la negociació van trobar, ahir sí, correspondència entre els de Junts

La CUP avisa que no negociarà el pressupost

L’independentisme arribava a la majoria de les grans diades dels últims anys amb una fita tangible en l’horitzó, ja fossin eleccions plebiscitàries, l’1-O o el clam per l’alliberament dels presos polítics. Enguany també n’hi ha, i més imminent que mai, que és la taula de negociació de la setmana entrant, si bé és evident que no genera ni expectatives ni il·lusió –ahir no es va veure cap consigna a favor del diàleg, l’autodeterminació ni l’amnistia, tot i que sí que es va reclamar el retorn dels exiliats–, i els partits independentistes hi arriben dividits: ERC, instant a guanyar força a la mesa, i Junts, fent-hi ostensible el seu escepticisme. Els missatges polítics van tornar a girar ahir entorn d’això, si bé, a diferència de la vigília, van ser conciliadors.

Sense fer-hi cap al·lusió directa, el president Pere Aragonès va fer, en l’homenatge al president Josep Irla a Sant Feliu de Guíxols, una crida a sumar “àmplies majories” com a via per assolir la república catalana. Segons ell, una nació és “molt més” que una bandera i una història, és també “un projecte de futur de drets i llibertats on tothom se senti orgullós”. Qui sí que va entrar en la qüestió va ser la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. “Avui és un dia per enfortir-nos i anar a la taula de negociació amb tota la fortalesa”, va animar al matí, després de l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova. La número 3 del govern estava esperançada que la Diada servís per “confluir” i fos un “clam de llibertat” per reclamar “un futur millor en forma de referèndum d’autodeterminació”. En la mateixa línia, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, insistia al matí que l’adversari “són els aparells de l’Estat, i no el company de viatge”, i instava a traslladar la “fortalesa de l’independentisme” al carrer i els “grans consensos“ a la taula de negociació, a través d’una “aliança” que faci “imbatible” el referèndum. A la tarda, feia una crida a “aprofitar” totes les oportunitats i reclamava als partits que s’impliquin per “fer pinya” i sumar pels clams d’autodeterminació i fi de la repressió.

Aquest cop, les crides d’ERC no van topar amb l’hostilitat de Junts. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, que divendres s’havia enganxat amb Aragonès per la inconcreció de l’aposta pel diàleg, ahir va contemporitzar dient que a JxCat no li “tremolaran les cames” per ser a la negociació, tal com té pactat amb ERC, perquè són “partidaris de resoldre els problemes polítics políticament”. “Cal una mobilització permanent perquè l’Estat no reconeix l’autodeterminació”, proclamava, això sí, Borràs, que dirigia les crítiques al PSOE, a qui acusa de “boicotejar” el diàleg en no aturar la repressió i no donar cap opció a l’autodeterminació. El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, va negar cap topada en constatar que, dins del govern, no hi ha cap “divisió” sobre com afrontar la taula de diàleg, sinó com a molt “accents diferents” dins de la mateixa voluntat d’avançar “de manera coordinada per guanyar el dret a l’autodeterminació”. “L’independentisme no queda debilitat pel fet de parlar alt i clar”, cloïa, després d’assegurar que el seu partit serà “lleial” a l’acord amb ERC i anirà a la taula per donar “força” al país. Igual que Borràs, Sànchez posava La Moncloa en el punt de mira i justificava l’escepticisme de Junts per les “actituds” que no els agraden del govern espanyol, com que hagi estripat unilateralment l’acord per a la inversió de 1.700 milions al Prat. Sànchez va ser a la capçalera de la manifestació amb l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a expresidents de l’ANC. En canvi, Jordi Turull i Josep Rull van ser a la comitiva de Junts, amb el vicepresident Jordi Puigneró i altres consellers. El també exconseller Quim Forn va preferir assistir-hi amb la família.

La CUP, que es va desmarcar dels actes de l’ANC per ser a la mobilització de l’esquerra independentista, va advertir al govern que “no se’n sortirà” si pretén buscar l’estabilitat i la governabilitat de les administracions en lloc de confrontar amb l’Estat. El portaveu del secretariat nacional, Edgar Fernández, que no veu “necessitat de dialogar”, avisava també que no entén que el govern no afavoreixi els drets socials, per la qual cosa “de moment” restaran fora de la negociació del pressupost del 2022.

Qui no va anar a cap manifestació van ser els comuns i els socialistes, tot i que sí que van ser a les ofrenes del matí. El cap de l’oposició, Salvador Illa, confiava que la Diada serveixi per “obrir un diàleg sincer i honest” entre tots els catalans, i per “buscar consensos”, mentre reclamava recuperar la senyera com a símbol de Catalunya, amb les quatre barres que siguin “les de la convivència, el retrobament, la reconstrucció econòmica i social i la revolució verda”. La líder d’En Comú Podem, Jèssica Albiach, es mostrava esperançada amb la taula, igual que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que la veu un espai on “es pot parlar de tot des del respecte, sense línies vermelles, presses ni pressions”.

El govern no se’n sortirà si pretén una estabilitat i governabilitat normal i tranquil·la com fa vint anys a Catalunya
Edgar Fernández
portav. secretariat nacional cup

LES FRASES

Per una Diada en què el retrobament, l’afecte i la concòrdia ens guiïn. Avancem cap allò que ens uneix
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
La taula és una gran oportunitat per avançar, alçar el cap i tenir conquestes després de tant temps de paràlisi i bloqueig
Jèssica Albiach
líder grup en comú podem
Afrontem aquesta taula de diàleg amb escepticisme, però no ens tremolaran les cames per anar-hi. Hi serem
Laura Borràs
presidenta del parlament
Continuarem clamant per la independència fins que siguem reconeguts i respectats com una nació lliure
Carles Puigdemont
expresident a l’exili
El govern espanyol ha estat incapaç de mantenir l’acord pel Prat; no té paraula, i per tant se’n pot esperar poca cosa
Jordi Sànchez
secretari general de jxcat
Això va de perseverança, de resistir. Hem d’aprofitar totes les oportunitats, siguin les que siguin
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’erc
La força del carrer ens fa imbatibles. Caminem plegats cap a la independència [...]. Visca Catalunya lliure!
Pere Aragonès
president de la generalitat
Afrontem aquesta setmana amb força i legitimitat. És una finestra d’oportunitat. Ens hi juguem molt, tot
Laura Vilagrà
consellera de la presidència

Aragonès i Junqueras, xiulats

El president Aragonès va participar en la manifestació de l’ANC dins la comitiva d’ERC. Rebut amb xiulets, en alguns trams li van cantar proclames de “Puigdemont, el nostre president!”, respostes per altres manifestants amb crits d’“Independència!”. Un grup del Jovent Republicà s’hi va afegir després per acompanyar la delegació. En ella, tornaven per primer cop des del 2017 a la Diada, després del pas per la presó i l’exili, l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Dolors Bassa i Meritxell Serret. Junqueras també va ser increpat en algun moment, si bé alhora molta gent s’hi va atansar per animar-lo i fer-s’hi fotos. Romeva va ser aplaudit a l’arribada. Junqueras ja havia estat escridassat la nit abans al Fossar de les Moreres. “De la mateixa manera que no ens han callat les presons, no aconseguiran callar-nos els crits ni les amenaces de ningú”, hi responia. “Les crítiques són benvingudes”, tancava ahir a la tarda la portaveu d’ERC Marta Vilalta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona