Política

Quatre soldats republicans, identificats genèticament

S’eleven a 16 els casos de restes exhumades en fosses que han correspost amb ADN de familiars de desapareguts censats

L’incendi provocat de Móra d’Ebre va deixar al descobert noves despulles

Qua­tre sol­dats repu­bli­cans han pogut ser iden­ti­fi­cats aquest juliol a par­tir de les anàlisis d’ADN de res­tes exhu­ma­des en fos­ses de la Guerra Civil i el fran­quisme que s’han encre­uat amb mos­tres de fami­li­ars de des­a­pa­re­guts que els havien ins­crit al cens impul­sat pel govern. Fills i parents vius dels iden­ti­fi­cats, que resi­dei­xen a Sant Andreu de Lla­va­ne­res, Saba­dell, Gan­desa i Bar­ce­lona, rebran pre­vi­si­ble­ment al mes d’octu­bre les des­pu­lles perquè els puguin enter­rar defi­ni­ti­va­ment i amb dig­ni­tat.

El pri­mer sol­dat a qui s’ha pogut posar nom i cognoms va morir al front de l’Ebre, tenia 30 anys i era de Sant Andreu de Lla­va­ne­res (Maresme). Va morir en com­bat i va ser inhu­mat, jun­ta­ment amb altres per­so­nes, al terme muni­ci­pal de Cor­bera d’Ebre (Terra Alta). Les seves res­tes van ser exhu­ma­des en una inter­venció arqueològica entre el desem­bre del 2009 i el gener del 2010 en una fossa situ­ada en un cràter dei­xat per un bom­bar­deig.

El segon sol­dat, també de 30 anys, nas­cut al Brull (Osona) però resi­dent a Cas­tell­terçol (Moianès), va morir a l’Ebre i és l’únic iden­ti­fi­cat, de moment, d’entre les res­tes de 99 per­so­nes exhu­ma­des a la fossa de Per­na­fei­tes, al terme muni­ci­pal de Mira­vet (Ribera d’Ebre), asso­ci­ada a un hos­pi­tal de guerra repu­blicà, on la direcció gene­ral de Memòria Democràtica va fer una exca­vació entre el desem­bre del 2017 i el pri­mer semes­tre del 2018.

El ter­cer nou resul­tat posi­tiu prové de les res­tes que es van desen­ter­rar entre l’octu­bre del 2017 i el maig del 2018 a la fossa del cemen­tiri vell del Soleràs (les Gar­ri­gues). Tenia 34 anys, era de Nonasp (Sara­gossa) i resi­dia a Bar­ce­lona. Els arqueòlegs sos­pi­ten que va ser ferit al front de guerra, igual que el quart iden­ti­fi­cat, recu­pe­rat a la mateixa fossa del Soleràs. Tenia 29 anys i pro­ve­nia d’Ala­cant, però resi­dia a Bar­ce­lona.

En aquesta exca­vació es van tro­bar les des­pu­lles d’un mínim de 127 per­so­nes. Fins ara se n’havien iden­ti­fi­cat nou, però amb les nove­tats d’aquest estiu pas­sen a ser onze.

Així, ja són 16 els èxits del pro­grama d’iden­ti­fi­cació genètica, que va entrar en vigor el 2016 , i 23 el total de per­so­nes iden­ti­fi­ca­des a Cata­lu­nya, comp­tant els set casos que la Gene­ra­li­tat ja havia resolt ante­ri­or­ment.

El labo­ra­tori de genètica de l’hos­pi­tal uni­ver­si­tari Vall d’Hebron dis­posa de 2.624 mos­tres de fami­li­ars que bus­quen des­a­pa­re­guts, i de 354 res­tes òssies de les quals s’ha ana­lit­zat el per­fil genètic. Hi ha una cin­quan­tena de cos­sos exhu­mats als quals ja s’estan fent els estu­dis antro­pològics i foren­ses. “Ana­lit­zar l’ADN dels fami­li­ars és molt ràpid, però l’estudi genètic de les res­tes és molt més com­plex, n’hi ha molts per arri­bar encara”, explica la doc­tora Ivon Cuscó, facul­ta­tiva de l’àrea de genètica clínica i mole­cu­lar. El Depar­ta­ment de Justícia de la Gene­ra­li­tat con­si­dera que són xifres sig­ni­fi­ca­ti­ves però insu­fi­ci­ents, atès que s’estima que a Cata­lu­nya hi hau­ria enter­ra­des unes 20.000 vícti­mes de la guerra i la dic­ta­dura.

La con­se­llera Lour­des Ciuró va fer una crida ahir perquè tot­hom que tin­gui fami­li­ars des­a­pa­re­guts s’ins­cri­gui al cens, que ja dis­posa de 6.150 noms. Durant la pandèmia no s’ha atu­rat la reco­llida de mos­tres: s’han enviat a domi­cili els lots ide­ats ini­ci­al­ment només per als fami­li­ars d’edats molt avançades. “Hem fet ser­vir aquest sis­tema que teníem pen­sat per a la gent gran per cobrir l’etapa Covid en què no es podien fer visi­tes no urgents als hos­pi­tals”, explica Cuscó.

La Gene­ra­li­tat té pre­vis­tes més exca­va­ci­ons abans que acabi l’any i ja tre­ba­lla en la pla­ni­fi­cació i pro­gra­mació del pròxim pla d’ober­tura de fos­ses a par­tir del 2022. Entre els tre­balls dels mesos vinents hi ha l’anàlisi de les res­tes que van que­dar al des­co­bert en els incen­dis inten­ci­o­nats que hi va haver a l’estiu a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) i les que va tro­bar un pagès a la Pobla de Mas­sa­luca (Terra Alta).

Una nació que no cuida la memòria i no repara la injustícia és una nació que sempre estarà ferida
Josep Maria Argimon
Conseller de Salut

Justícia busca familiars de brigadistes internacionals

La conselleria de Justícia va anunciar ahir l’obertura d’una nova línia de recerca de familiars de desapareguts. El departament es posarà en contacte amb les principals associacions de brigadistes internacionals que van venir a combatre durant la Guerra Civil per mirar de trobar parents que es vulguin fer la prova d’ADN i enviar-ne els resultats a Catalunya amb l’objectiu d’augmentar el nombre d’inscripcions al cens de desapareguts i obtenir perfils genètics de descendents vius. “Això ens permetrà incrementar les possibilitats d’identificar cossos recuperats en les excavacions del pla de fosses, on trobem fils que podem estirar per obtenir pistes dels orígens”, va assegurar la consellera ahir en una visita al laboratori genètic de l’hospital Vall d’Hebron acompanyada del titular de Salut, Josep Maria Argimon. “Fa dècades que aquestes associacions estan treballant amb els seus socis i tenen llistes i contacte amb familiars”, va recordar el director general de Memòria Democràtica, Toni Font. “Aquestes associacionsens poden facilitar una feina que des d’aquí seria impossible que poguéssim fer sense la seva complicitat”, va afegir-hi. El departament té previst contactar amb entitats memorialistes dels Estats Units, França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica o Polònia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.