Política

El govern insta a recuperar el “gran consens” de l’1-O

Una declaració llegida en un breu acte admet que el sobiranisme només avançarà si es torna a posar d’acord

Reivindica l’1-O per fer “inevitable” un referèndum, que no descarta unilateral

Finalment la commemoració governamental dels quatre anys del referèndum de l’1-O va tenir lloc, ahir, als Serveis Matrius del CatSalut, al recinte barceloní de la Maternitat. El lloc s’havia improvisat en poc tems després que la Diputació de Barcelona no va cedir al govern l’espai de l’Escola Industrial que ja li havia reservat. Segons fonts del govern, fetes la prereserva i la reserva i havent visitat fins i tot l’espai encarregats governamentals de l’acte acompanyats de personal de la Diputació, l’organisme provincial va acabar comunicant a l’executiu d’Aragonès, en un primer moment, que el lloc estava reservat per a un altre acte privat i, posteriorment, que no els el podia autoritzar per prevenció sanitària per la Covid-19.

S’havia triat l’Escola Industrial pel fet de ser el col·legi electoral més gran de l’1-O del 2017 i, a darrera hora, es va traslladar l’acte als Serveis Matrius del CatSalut, propietat de la Generalitat, i que també va ser punt de votació fa quatre anys.

Pocs minuts

En un acte breu, auster, d’a penes uns minuts de durada, el president Aragonès i el vicepresident Puigneró van llegir ahir una declaració institucional acompanyats dels consellers en ple en una imatge de reafirmació de la unitat de l’executiu després de les divergències i crítiques mútues entre els socis d’ERC i Junts per Catalunya tornades a mostrar tan sols el dia abans.

Unilateralitat si calgués

La declaració l’hauria pogut subscriure la CUP si no és que la vigília al Parlament ERC i Junts invalidaven la intenció dels socis d’investidura de posar aquest mandat com a data límit per a la celebració d’un nou referèndum. De fet, només la data semblaria el motiu de discrepància si fem cas del contingut d’una declaració institucional que afirma explícitament que el govern manté el compromís de continuar el camí cap a la independència “sense renunciar a res”, tampoc a la unilateralitat si el diàleg amb l’Estat que l’executiu posa “en primer terme” acaba en un carreró sense sortida. La declaració de l’executiu manté que “Catalunya tornarà a votar” i que “el referèndum és la solució inevitable” per resoldre el conflicte en el futur, un fet que, conclou, saben “catalans i catalanes i ho sap l’Estat”.

Recuperar la “comunió”

El govern d’ERC i Junts admet que sense recuperar els “grans consensos” que el sobiranisme va assolir per l’1-O no es podrà avançar cap a l’autodeterminació: “Avancem quan coincidim en un objectiu, només avancem quan generem grans consensos”. Els membres del govern reconeixen que per assolir aquest consens perdut entre partits, institucions, moviments socials i ciutadania “ara toca recuperar l’esperit del Primer d’Octubre” perquè, si l’1-O va ser un èxit de projecció internacional del sobiranisme català, va ser per haver aconseguit “la comunió dels primers dies d’octubre” en referència a l’1 i al 3-O.

Aquests consensos, sosté la declaració, avui són “molt clars” al voltant de l’amnistia i l’autodeterminació, “la proposta inevitable si es vol resoldre el conflicte polític”. El govern es declara “hereu del referèndum de l’1-O” i es compromet a continuar el camí independentista.

LA FRASE

En primer terme, forçant una negociació amb l’Estat espanyol. Però no només, sense renunciar a res.
Declaració governamental de l’1-O de 2021


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona