Política

LLUÍS SALVADÓ

ERC

“Tota la meua vida està ara en mans de la Guàrdia Civil”

“Tenen els meus ordinadors, discursos, àudios... Han fet una investigació prospectiva”

“En la hisenda vam posar fonaments per fer el que convingués”

“Quan tens dues filles, si ets masclista és que ets miserable”

FAMÍLIA CICLISTA.
“A casa som aficionats al ciclisme des de l’època de la República, tots els meus antecedents són republicans i ciclistes”, explica Salvadó, que va ser al club del poble i a la federació catalana, i va arribar a competir en curses de carretera des dels 8 fins als 18 anys, tot i que també ha fet pista i ciclocròs. El seu germà gran fins i tot va arribar a nivell amateur i va ser àrbitre. Als 18 anys, quan també ell havia de passar a amateur i dedicar-li 4 o 5 hores al dia, a casa van decidir que no anaven tan “sobrats” i que la prioritat eren els estudis, així que el ciclisme va passar a ser un mer ‘hobby que avui practica sobretot en família, tots els diumenges que pot pel Delta amb la dona i les dues filles.
Quan van crear els cànons de la catalanitat van enviar un correu electrònic, però a l’Ebre no el vam rebre
La meua dona i les filles no volen pujar a Barcelona; mos queixem per vici, a la Ràpita s’hi viu molt millor

N

o em dirà que ha dei­xat del tot la bici­cleta?
Alguna vegada m’escapo sol i faig alguna coseta més seri­osa, però ara és un hob­bie per fer en família. Quan era jove­net sí que pujava al Caro, ara ja no tant. Jo sóc de l’època en què les comu­ni­tats autònomes no exis­tien, o encara no havien creat la fron­tera entre el Maes­trat i l’Ebre, for­mal­ment no havia exis­tit mai. Lla­vors com­petíem con­jun­ta­ment a par­tir de certs nivells, corríem des de França fins al sud del País Valencià.
De fet des del 2005 exis­teix la Taula del Sénia per a qüesti­ons comu­nes...
Sí, va ser una ini­ci­a­tiva on vaig conèixer Ximo Puig, que lla­vors era alcalde de More­lla i en for­mava part, com la Ràpita, d’on vaig ser alcalde durant un període curt, però tinent d’alcalde bas­tants anys. A la Taula del Sénia tota la zona dels Ports i l’Alt Maes­trat, con­jun­ta­ment amb el Montsià, vam inten­tar crear ini­ci­a­ti­ves que per­me­tes­sen desen­vo­lu­par aque­lla zona. Era una pla­ta­forma que per­me­tia obrir mol­tes por­tes a molt finançament de l’Estat, i de fet encara exis­teix, tot i que té menys tirada, menys poten­cial, però va fent coses.F
ins no fa tant, el repu­bli­ca­nisme no pin­tava res a l’Ebre, era zona car­lista...
Hi ha gent que con­fon Tor­tosa, on sí que el PP va arri­bar a tenir molts regi­dors, amb la resta del ter­ri­tori, on no hi havia una implan­tació tan forta. A l’Ebre hi havia hege­mo­nia de la soci­o­vergència, i una mica del PP, men­tre ERC hi era un par­tit mar­gi­nal.De fet el sen­ti­ment naci­o­nal al sud de les Ter­res de l’Ebre no havia estat gaire des­ta­cat ni en la II República, allà el repu­bli­ca­nisme hegemònic era el de Mar­cel·lí Domingo, que era fede­ra­lista. Havia nas­cut a Tar­ra­gona però es va criar a Roque­tes, i va ser minis­tre de la República. El sen­ti­ment era una mica dubtós perquè quan durant la Renai­xença van crear els cànons de la cata­la­ni­tat van enviar un cor­reu electrònic però no el vam rebre, i quan van defi­nir què era ser català, no hi érem. Ser català volia dir ballar sar­da­nes, i nosal­tres ballem jotes; o anar a Mont­ser­rat cada set­mana, i allà no sabíem ni on era. I cul­tu­ral­ment teníem, i con­ti­nuem tenint, més vin­cu­lació amb l’ambi­ent del País Valencià, perquè som un ter­ri­tori de cruïlla entre els dos espais.
La “famosa” cin­quena província…
Sí. El mite ve del 1833 quan es cons­ti­tu­ei­xen les províncies espa­nyo­les. Tor­tosa en aquell moment era una ciu­tat impor­tant i tenia influència a Madrid, i va estar esti­rant i bata­llant per ser la cin­quena província de Cata­lu­nya, però no se’n va sor­tir. Lamen­ta­ble­ment vam dei­xar de ser la vegue­ria de Tor­tosa i en pas­sar al model de províncies, ens vam inte­grar a la de Tar­ra­gona.
Tor­nem al segle XII. El canvi de xip és amb el Plan Hidrológico Naci­o­nal?
Ve de la suma d’algu­nes coses. El procés orga­nit­za­tiu ja el teníem madur, perquè els que el 1991 entrem a ERC més algú que hi havia ens orga­nit­zem i cons­truïm els fona­ments d’una orga­nit­zació mínima­ment estruc­tu­rada. I després ve la bata­lla del PHN, en què tenim un lide­ratge i impli­cació política impor­tant, i acon­se­guim fer-nos un espai. El 1999 teníem 15 regi­dors, i ja pas­sem a 65 el 2003. Avui en tenim 217; 25 alcal­dies de 50 muni­ci­pis, i els qua­tre con­sells comar­cals. Som un pro­jecte hegemònic.
I ho ha vis­cut en pri­mera per­sona, tot això…
Sí, ho he aixe­cat bas­tant. Hem picat molta pedra per ser on som, i n’estem orgu­llo­sos. Hem fet diver­ses revo­lu­ci­ons: hem pas­sat de ser el ter­ri­tori amb menys sen­ti­ment inde­pen­den­tista a tenir-ne un de pri­mer nivell. A més, quan venien i ens ofe­rien una nuclear o un Cas­tor, totes les clas­ses diri­gents aplau­dien, la soci­o­vergència que manava; i l’estruc­tura política avui ha pas­sat a dir que el ter­ri­tori és igual de digne que qual­se­vol altre i han d’ins­tal·lar-hi coses igual de dig­nes, com la que vam pre­sen­tar fa unes set­ma­nes, una inversió indus­trial de 200 mili­ons de Kro­nos­pan, que donarà una acti­vi­tat econòmica bru­tal.
En tot cas ja fa alguns anys que és a Bar­ce­lona, una mica lluny. Deu exi­gir molt sacri­fici fami­liar…
El 2011, quan s’acaba el segon tri­par­tit (havia estat dele­gat a tots dos) em vaig incor­po­rar a la direcció d’ERC com a vice­se­cre­tari, ja en l’última època de tran­sició de Puig­cercós, i després a l’equip de Jun­que­ras. A prin­cipi del 2012 em vaig haver de mudar a Bar­ce­lona perquè són més de 200 quilòmetres de des­plaçament i és invi­a­ble fer-los cada dia.
Tot això amb les nenes peti­tes, entenc.
Les meves filles són adop­ta­des, una va vin­dre amb un any i mig, i l’altra, que és xinesa, amb dos anys. Fa vuit anys que con­vi­vim i mai m’han vist a casa. El més nor­mal és que el pare baixi els caps de set­mana i algun diven­dres. Per això quan arribo al poble intento fer coses amb elles, que és del que tens ganes.
La seva dona, com ho viu?
La meua dona també és d’una família molt com­pro­mesa política­ment, neboda de Car­les Cas­te­lla­nos, i filla del Rafel, que són bes­sons. Han vis­cut la política, i la repressió, de manera molt intensa, i ella és de pedra picada. Viu allà i no hi ha manera que vulga pujar, sos pares i ger­mans viuen aquí, i a vega­des ens hem plan­te­jat que les tres podrien pujar, però no volen. Mos quei­xem per vici perquè a l’Ebre s’hi viu de conya, tenim una qua­li­tat de vida extra­or­dinària. Bar­ce­lona està molt bé per tre­ba­llar i visi­tar, però si pots viure a la Ràpita, molt millor.
Per cert, de moment encara serà Sant Car­les, tot i que es pot ima­gi­nar què va votar en la con­sulta...
Pensa que Sant Car­les era per Car­les III, que va fer mol­tes coses posi­ti­ves però era fill de Felip V, el rei que va esmi­co­lar-nos com a país el 1714. Car­les III va ser molt actiu en la per­se­cució del català, si bé va tenir papers des­ta­cats en espais posi­tius també, com la il·lus­tració econòmica: va uti­lit­zar les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques per gene­rar riquesa i fer inver­si­ons trac­to­res de dina­mit­zació econòmica, i es va incor­po­rar el seu nom al de la Ràpita perquè ell i sobre­tot Flo­ri­da­blanca, el seu secre­tari d’Estat, van impul­sar un canal de nave­gació, van fer un port que van incor­po­rar al regla­ment per poder comer­ciar amb Amèrica... Des de la pers­pec­tiva local també va fer una apor­tació impor­tant, però els d’allà sem­pre ens hem sen­tit rapi­tencs, i en els temps que cor­ren ja se sap...
Històrica­ment era la Ràpita…
Sí, que ve de l’àrab ‘rijad’, ‘rabat’ o ‘ràbida’, que ve a sig­ni­fi­car con­vent. Els situ­a­ven en llocs de fron­tera i des d’allà s’anava a fer la jihad islàmica, la guerra con­tra els cris­ti­ans infi­dels. Doncs allà hi havia una mena de con­vent mili­tar, com n’hi ha a tot el medi­ter­rani. I després quan Ramon Beren­guer IV con­que­reix el ter­ri­tori s’hi ubica un con­vent de mon­ges sant­jo­a­nis­tes, Santa Maria de la Ràpita, que curi­o­sa­ment agafa el nom del lloc que ser­via per fer la guerra con­tra els cris­ti­ans, és una certa con­tra­dicció.
Vostè salta a la ‘fama’ pública el 20-S del 2017, quan el dete­nen sent secre­tari d’Hisenda i dorm dues nits al calabós. Ha estat un punt d’inflexió?
Evi­dent­ment m’ha gene­rat un impacte impor­tantíssim. També és veri­tat que érem cons­ci­ents que teníem molts números de ser detin­guts, per tant no va ser una sor­presa i psi­cològica­ment la família estava més que pre­pa­rada. Ara estem en una certa situ­ació d’esta­bi­li­tat, però després del 20-S tant el Josep Maria (Jové) com jo vam estar acu­sats de rebel·lió, vam estar molt de temps pen­dents de reso­lució damunt la taula de Lla­rena, després que el jut­jat 13 tras­lladés l’expe­di­ent al Suprem, ja que si ens aga­fava volia dir presó pro­vi­si­o­nal imme­di­ata. Tot aquest temps ens va tras­to­car de manera intensa tots els plans. Després vam ser acu­sats de sedició, vam tor­nar al 13… Se supo­sava que havia de ser ràpid, però por­tem qua­tre anys d’una certa pro­vi­si­o­na­li­tat, sense saber quan et jut­ja­ran. Durant un període molt llarg hem estat sense pos­si­bi­li­tat de pla­ni­fi­car res, ni saber si en un moment donat vols aban­do­nar la política i anar a la pri­vada…
A casa li diuen “plega”?
Les filles cada cap de set­mana m’ho dema­nen, cada vegada que veuen un pres polític a la tele­visió em diuen: “Papa, plega de la política que no volem que vagis a la presó.”
Però entenc que no ho dei­xarà fins que hagi conclòs el procés judi­cial…
És veri­tat que porto molts anys en la política, soc engi­nyer i he tin­gut ganes de fer un canvi de plan­te­ja­ment, però en les cir­cumstàncies en què estem hem d’aguan­tar fins que s’acabe el procés judi­cial, que ves a saber quan serà.
En quina fase està ara?
Ara s’ha aca­bat la ins­trucció. De moment tots dos estem acu­sats de mal­ver­sació, pre­va­ri­cació i reve­lació de secrets, que són tres delic­tes que com­por­ten penes de presó molt altes, i de deso­bediència, que com­porta inha­bi­li­tació. S’han qua­li­fi­cat els qua­tre delic­tes i estem pen­dents que s’obri el ter­mini per pre­sen­tar els escrits d’acu­sació, quan les parts acu­satòries dema­na­ran les penes de presó que vul­guin, i no sabem quan es pro­duirà. Després entra­rem en fase de judici oral, recur­sos…
Podem anar a un ter­mini d’anys, en què pot seguir fent de dipu­tat…
Sí, podem estar dos anys tran­quil·lament. Per­so­nal­ment vaig pren­dre la decisió de fer un cert pas enrere perquè la meua causa és molt par­ti­cu­lar, dife­rent de la resta de com­panys, perquè se m’acusa bàsica­ment de tot el des­ple­ga­ment de la hisenda, que és un pro­jecte com­plexíssim, on vam des­ti­nar dese­nes de mili­ons d’euros i recur­sos molt grans. La nos­tra defensa és molt tècnica i reque­reix que sigui molt intensa per demos­trar que el que vam fer, més enllà que el nos­tre objec­tiu polític era la inde­pendència i que aque­lla hisenda hi estigués pre­pa­rada, era per ges­ti­o­nar impos­tos mas­sius. De fet vam fer-ho: ara estem recap­tant el pri­mer impost mas­siu que ges­ti­o­narà la Gene­ra­li­tat, que és el de vehi­cles de CO2. Amb 300 tre­ba­lla­dors, el 50% de les fun­ci­ons de la hisenda cata­lana, la recap­tació exe­cu­tiva, l’encar­re­gava a l’Estat, i la liqui­dació, als regis­tra­dors de la pro­pi­e­tat, i ges­ti­o­nava impos­tos amb cen­sos de com a molt uns milers de con­tri­bu­ents. El gran repte era trans­for­mar-la tec­nològica­ment i quant a recur­sos humans, amb un nou pro­grama S-priu i incor­po­rant 500 per­so­nes més, per pre­pa­rar-la per recap­tar impos­tos mas­sius, que és el que estem fent ara, amb un cens que quan esti­gui total­ment des­ple­gat arri­barà als qua­tre o cinc mili­ons de con­tri­bu­ents. Per tant aque­lla estruc­tura ens ha permès ja fer rea­li­tat el nos­tre poten­cial. Evi­dent­ment el fet de tenir una hisenda com­pe­ti­tiva era impres­cin­di­ble per a què poguéssim ser més efi­ci­ents en la lluita con­tra el frau i recap­tar impos­tos grans, i estava pre­pa­rada perquè en un futur poguéssim assu­mir rep­tes més ambi­ci­o­sos en ter­mes d’inde­pendència.
Mai se’n van ama­gar...
Mai ens en vam ama­gar, evi­dent­ment, el nos­tre objec­tiu i la rea­li­tat que vam cons­truir va ser esta. Vam tenir un període de temps molt curt i vam haver de tre­ba­llar de manera molt intensa; això com­porta dese­nes de mili­ons d’inversió, incor­po­ració de per­so­nal, software, conei­xe­ment… i la meva defensa reque­rix una inten­si­tat de temps molt ele­vada.
Què té a dir quan sent que no hi havia estruc­tu­res d’estat pre­pa­ra­des?
Sem­pre he expli­cat que eren temps d’adap­tació, però en la hisenda cata­lana vam posar els fona­ments per fer el que con­vingués. Evi­dent­ment vam inten­tar, i crec que ho vam asso­lir, que tot el que fèiem estigués dins del marc legal, entre altres coses perquè el març del 2016 el fis­cal Mata, fis­cal gene­ral de l’Audi­en­cia Naci­o­nal, ja va fer el pri­mer ates­tat sobre mi.
Si no duia ni dos mesos!
Sí, vaig entrar al gener i al març ja hi ha un pri­mer ates­tat de Tácito, en fan deu en total. Tots els nos­tres proveïdors tec­nològics periòdica­ment pas­sa­ven per la comis­sa­ria de Tra­ves­sera de Gràcia. Estàvem super­con­tro­lats, els telèfons pun­xats durant molt de temps… N’érem molt cons­ci­ents, i per tant havíem de fer tota aquesta trans­for­mació sent molt curo­sos, sabíem que qual­se­vol coma fora de lloc sense cober­tura legal impli­cava que imme­di­a­ta­ment et vin­gues­sen a per­se­guir. Ara, el nos­tre objec­tiu era i con­ti­nua sent el mateix, i segu­ra­ment més que mai.
La defensa anirà per aquí.
Sí, és qüestió de demos­trar que de tot el que hem fet en teníem neces­si­tat tant en l’àmbit autonòmic com en l’àmbit repu­blicà.
Es van fer públics molts àudios seus.…
Sí, van fil­trar per exem­ple cent con­ver­ses amb les meues filles, com una publi­cada per mit­jans cata­lans de pri­mer nivell, on una deia que se n’anava a pen­jar car­tells de l’1-O amb sa mare. Jo cada dia tru­cava al matí i a la nit a ma filles, i totes les con­ver­ses amb elles són a la causa.És un ins­tru­ment legal, però a la causa només hi pots tenir coses vin­cu­la­des a un supo­sat delicte. Tota la meua vida, ordi­na­dors, dis­cur­sos… està en aquests moments en mans de la Guàrdia Civil. I allà hi ha con­ver­ses pro­fes­si­o­nals i con­ver­ses amb amics; per això ente­nem que és una inves­ti­gació pros­pec­tiva. Tu quan detens algú l’has d’inves­ti­gar per aquell fet que con­si­de­res delic­tiu, i en el cas del Josep Maria i jo el que ha fet l’Estat és dete­nir-nos, empor­tar-se tot el que hem fet en la nos­tra vida i a par­tir d’aquí a veure on busca.
I entre­tant va fil­trant tota la por­que­ria que pot…
Jo al març del 2017 soc impu­tat per un supo­sat mal ús de dades fis­cals, i ara m’acu­sen fona­men­tal­ment de fets que es van pro­duir a par­tir del 25 d’abril. Ara diuen que allò altre era cor­recte, però que el 25 d’abril es va fer un acord de govern que era incor­recte. Se m’està impu­tant fona­men­tal­ment i em van dema­nar la fiança per això; l’acu­sació per reve­lació de secrets la fona­men­ten en un con­veni de finals d’octu­bre amb l’Ajun­ta­ment d’Alcarràs que jo ja no era ni secre­tari... Tot ple­gat és sur­re­a­lista.
Igual que fona­men­ten la causa del jut­jat 13 en les decla­ra­ci­ons de l’exjutge Santi Vidal…
Durant tot aquest període d’expo­sició, que és molt més llarg i intens que la resta de com­panys perquè jo ja era inves­ti­gat per la hisenda, abans que per l’1-O, no reco­nei­xem la vali­desa d’estes con­ver­ses ni d’esta docu­men­tació perquè for­men part d’una inves­ti­gació pros­pec­tiva. Per este motiu la meua advo­cada sem­pre diu que no ens posi­ci­o­nem sobre res que surti publi­cat perquè ente­nem que és il·legal. A part, els jut­ges tenen l’obli­gació de sepa­rar tot allò no vin­cu­lat amb la causa, i no ho han fet, així que encara és més il·legal. I tres, la sis­temàtica ha estat aga­far tros­sos de con­ver­ses, bar­re­jar-les i fil­trar-les. I tu tenies la con­versa al cap de 15 dies, perquè és clar, sen­ties con­ver­ses als mit­jans de comu­ni­cació i no sabies de què anava, perquè tu no recor­des totes les con­ver­ses que has tin­gut durant un any.
Això és el que li ha fet més mal?
Ara les coses han can­viat molt, però en aque­lla època estàvem al caire de ser inves­ti­gats per rebel·lió, i quan et jugues 25 anys de presó i tens dues filles de deu anys a qui creus que pots estar-ne 25 sense veure, les con­ver­ses que puguen fil­trar t’afec­ten bas­tant poc.
En una de les con­ver­ses vostè parla de qui té les “mame­lles més gros­ses”.
Sí, és la que més van uti­lit­zar i es va fer més famosa. Jo trans­meto ser una per­sona seri­osa però amb els amics som de la conya, expli­quem els acu­dits més irre­ve­rents i diem ani­ma­la­des en un con­text de molta amis­tat. I aquesta con­versa està extreta d’aquí. Inten­ten cons­truir una imatge esbi­ai­xada de tu… Fins i tot algú extreia d’aque­lla supo­sada con­versa mani­pu­lada que jo era racista... i ma filla és xinesa! I ella ha estat el meu objec­tiu com a pare i com a polític, que tin­gui els matei­xos drets que qual­se­vol home blanc. Quan algú posa en dubte, amb 30 anys de militància repu­bli­cana, la teva lluita con­tra el mas­clisme, con­tra el racisme, i ho tens molt inte­ri­o­rit­zat… En 30 anys de militància qual­se­vol pot bus­car alguna cosa que vagi en la mateixa ori­en­tació i no la tro­barà. Al con­trari, tro­barà un munt d’acci­ons de lluita anti­ra­cista, anti­mas­clista i de defensa dels interes­sos de tots, és l’essència del repu­bli­ca­nisme. Quan tens dues filles, si ets mas­clista és que ets mise­ra­ble, perquè per a un pare el més impor­tant són els fills.
Doncs així és com el pre­sen­ten molts ara…
Saps què passa? Que tens l’entorn molt blin­dat, la meua dona és molt femi­nista i la meua sogra encara més; totes les mili­tants d’ERC a les Ter­res de l’Ebre l’endemà van sig­nar un mani­fest de suport… Al final, la meua tran­quil·litat de consciència és que la gent que et coneix i tot­hom amb qui has estat tre­ba­llant durant 30 anys de militància t’ha fet cos­tat. I rela­ti­vit­zes el que surt al Twit­ter o als mit­jans, perquè al final el dia que hi va haver elec­ci­ons al meu poble de 15.000 habi­tants em van votar el 42%. La gent que et coneix sap qui ets i no cons­tru­eix la imatge a par­tir de la por­que­ria que difon­guin les cla­ve­gue­res de l’Estat per des­truir els seus ene­mics.
k
L’entre­vista sen­cera, a www.​elpuntavui.​cat

Un republicà des del bressol

Josep Lluís Salvadó i Tenesa (la Ràpita, 1969) ve d’una família tan republicana, amb un oncle mort en la guerra i un altre tancat en un camp de concentració, que ja li havien posat el carnet “abans de néixer”, diu. Va mamar política a casa, i no sorprèn que als 16 anys ja milités a MDT-PSAN, i després a la UPC, on va estudiar enginyeria industrial, també s’impliqués en la fundació del BEI, sindicat sorgit de sumar sensibilitats de l’independentisme, que en poc temps seria hegemònic. Va ser allà on va contactar amb les joventuts d’ERC, i és així com, després d’un temps a Catalunya Lliure, amb un centenar de militants més, com Xavier Vendrell, fes el salt en massa el 1991 al partit llavors liderat per Àngel Colom, que li va tocar gairebé reconstruir des de zero a les Terres de l’Ebre, i on ha ocupat diverses responsabilitats directives. Després de fer la prestació social a l’Institut Botànic, Salvadó va treballar gairebé deu anys al departament d’enginyeria de Dapsa, empresa ampostina del grup Saica, que fa paper reciclat, per a qui va voltar per les sis fàbriques que té a l’Estat. La feina ja la va compaginar amb la tasca com a regidor de govern, on va ser vuit anys, dos dels quals com a alcalde. Després, amb el tripartit va ser delegat a l’Ebre, i des del 2012 és diputat al Parlament, amb un parèntesi entremig a la secretaria d’Hisenda el 2016 i el 2017.

Lluís Salvadó i Tenesa

Com a secretari d’Hisenda, va desenvolupar l’Agència Tributària de Catalunya abans de l’1-O, fet pel qual el 20-S va ser detingut i processat. Encara avui està pendent de judici per quatre delictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.