Política

Els EUA i la UE lideren un acord per reduir les emissions de gas metà

Aconsegueixen que el signin Nigèria i el Pakistan, els dos principals emissors

Arranquen un altre pacte per promoure les energies verdes i hi sumen la Xina

A més del de la lluita contra la desforestació, els altres dos grans compromisos de la Cop26 d’ahir són la reducció de l’emissió de gas metà i el foment de les tecnologies verdes. El metà és el segons gas després del diòxid de carboni més perillós per a l’efecte hivernacle i se li atribueix entre el 30% i el 50% de l’increment de les temperatures.

Ahir es va anunciar el compromís de reduir les emissions de metà en un 30% abans del 2030. Entre els països i grups que van signar l’acord hi havia els EUA i la UE. També cent països més, inclosos Nigèria i el Pakistan, que són els dos principals emissors de gas metà. No van signar ni la Xina, ni Rússia, ni l’Índia.

Els dos líders que van liderar aquesta iniciativa van ser els EUA i la UE. El president Biden va dir que reduir el metà és clau per poder mantenir l’escalfament global per sota de l’1,5ºC que volen fixar com a límit. “Hem d’actuar ara, no podem esperar al 2050”, va alertar.

En els mateixos termes es va expressar Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, per qui “reduir les emissions de metà és una de les mesures més eficaces que es poden prendre”. Creuen que aquesta mesura pot ajudar a reduir en un 0,2ºC les emissions. El metà prové principalment dels abocadors, de la ramaderia i del sector energètic. Biden va presentar un pla ampli a la conferència que se centra en l’enduriment de la normativa sobre el metà en el sector del petroli i el gas, com ja va fer als EUA l’Agència de Protecció Ambiental.

Als EUA, la indústria del petroli i el gas és la font més gran d’emissions de metà, responsable d’aproximadament el 30% de les emissions totals del gas. La normativa estatunidenca se centra en les fuites dels pous de petroli i gas, no només dels nous que es construeixin. L’altre gran acord del dia va ser l’impuls de les tecnologies netes. Van signar l’acord una quarantena de països i se centraran en cinc sectors inicialment: el de l’acer, el transport per carretera, l’agricultura, l’hidrogen i l’electricitat. Tot i que només l’han signat una tercera part de tots els països participants, és un pas important perquè fins ara no havien passat dels acords bilaterals. Els signataris esperen que aquest acord animi el sector privat a invertir en tecnologies de baixa emissió.

“Això té potencialment múscul i porta el canvi climàtic fora de les sales de negociació i cap a l’economia real”, va declarar Nick Mabey, el director del grup de reflexió sobre el clima E3G, en declaracions a la BBC. I va anar més enllà: “Imagineu-vos si les principals nacions acordessin establir un objectiu per a la quantitat d’‘acer verd’ a fabricar [L’acer verd és acer fet amb hidrogen o electricitat]. Seria realment poderós si es pogués crear un mercat”.

El pla ha estat proposat per Boris Johnson. Han signat els EUA, la UE, l’Índia, i el més important, la Xina. Els firmants representen el 70% de l’economia mundial a cada regió. Johnson també va dir que això permetria crear més llocs de treball.

LES XIFRES

70
per cent
de l’economia mundial representen els països que aposten per la tecnologia neta.
30
per cent
d’emissions de gas metà es volen reduir abans del 2030 per rebaixar 0,2 graus l’escalfament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

Israel anuncia una “pausa tàctica” diària al sud de la Franja per permetre l’entrada d’ajuda

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra