Política

Glasgow lidera les marxes arreu del món per exigir justícia climàtica

Desenes de milers de persones col·lapsen el centre de la ciutat escocesa, en el setè dia de la Cop26

Fins a 300 protestes se celebren en diversos països

Centenars de milers de persones es van manifestar, ahir arreu del món, per commemorar el Dia Mundial per la Justícia Climàtica i protestar contra el canvi climàtic. La marxa principal va ser a Glasgow, on s’està celebrant la cimera del Cop26. Els organitzadors van calcular que hi havia 100.000 persones, una xifra rebaixada per la policia. En qualsevol cas, els carrers del centre de Glasgow van quedar totalment col·lapsats tot i la pluja intensa que va caure, ahir, sobre la ciutat escocesa.

Encapçalaven la marxa les joves activistes climàtiques Greta Thunberg, de 18 anys, i Vanessa Nakate, de 24, com ja havien fet la vigília. “És fàcil desanimar-se per les negociacions, però em sento optimista aquest matí, malgrat la pluja”, deia una noia en la marxa. Al centre de la ciutat, el grup d’acció directa Rebel·lió Científica, representat per una vintena de científics vestits amb bates blanques, es van encadenar al pont del Rei Jordi V.

Com totes les protestes climàtiques que s’han celebrat fins ara, eren pacífiques. Els activistes creuen que l’única manera de pressionar els diferents governs perquè compleixin el que prometen és mitjançant la desobediència civil no violenta, tot i que el govern del primer ministre britànic, Boris Johnson, està intentant aprovar al Parlament una llei per prohibir les protestes estàtiques que caracteritzen les reclamacions climàtiques.

“Ja hi ha hagut 25 Cop abans d’aquesta amb cap impacte mesurable en les emissions de gasos d’efecte hivernacle”, va denunciar Tim Hewlett, un dels científics que es va encadenar al pont de Glasgow. “De fet, la meitat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle s’han alliberat a partir de la primera cimera, la Cop1, el 1995. Per tant, no estem aquí per dir la veritat al poder, perquè ja ho saben, sinó per donar veu als qui no en tenen”, hi va afegir.

El sentiment que hi havia als carrers de Glasgow, de Londres i de tot el món era d’impotència i que no es pot perdre més temps. “És fantàstic fer declaracions sobre les ambicions i el que passarà en el futur, però realment necessitem acció ara”, deia un altre manifestant. Hi va haver marxes a les Filipines, Corea del Sud, Indonèsia, Holanda, l’Estat francès, Bèlgica... Fins a 300 a tot el planeta, de què un centenar al Regne Unit.

Mentrestant, a Glasgow, a la sala de conferencies de la Cop26, convertida en un búnquer, continuaven els parlaments de l’elit política i empresarial.

Reflexió portes endins

Ahir, en la setena jornada, es va celebrar una mena de reflexió sobre la naturalesa. Hi van intervenir l’exprimera ministra britànica Theresa May; el ministre de Medi Ambient, George Eustice; l’actor Idris Elba, i la cantant Ellie Gouling. “La naturalesa pot ser un aliat en aquesta crisi climàtica”, va dir May. La sostenibilitat alimentària és un tema que s’ha d’amplificar”, va afirmar Elba. Mentrestant, a fora continuaven les protestes sota la pluja.

LA FRASE

Ja hi ha hagut 25 Cop abans sense cap impacte mesurable en les emissions de gasos d’efecte hivernacle
Tim Hewlett
MEMBRE DEL GRUP D’ACCIÓ DIRECTA RebeL·lió científica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia