Política

Johnson, sota pressió per una nova festa il·legal en ple confinament per covid

A l’acte del 20 de maig s’hi va convidar cent persones al jardí de Downing Street

La policia estudia si obre una investigació al marge de la dels ‘tories’

L’escàndol de les festes il·legals a Downing Street el 2020, quan el Regne Unit estava immers en un sever confinament, es fa cada cop més gran. La pressió sobre Johnson es va incrementar ahir després que es publiqués als mitjans britànics que el primer ministre va assistir a una festa el 20 de maig de 2020 al jardí de la seva residència oficial a la qual van ser convidades cent persones.

La televisió ITV va tenir accés al correu personal enviat pel secretari privat del primer ministre, Martin Reynolds, amb la invitació en què s’instava els convidats a portar la seva pròpia ampolla. Hi van assistir unes quaranta persones, entre les quals hi havia Johnson i Carrie Symonds, aleshores la seva nòvia. Hi va haver pica-pica i molt d’alcohol.

En aquella època estava prohibit sortir de casa si no es tenia una bona excusa. Només es podia sortir per anar a comprar productes bàsics i per anar a treballar. I només es podien trobar persones de cases diferents a la feina, però en cap cas per motius lúdics. De fet, mentre se celebrava a festa al jardí de Downing Street aquell 20 de maig de 2020, l’aleshores ministre de Cultura, Oliver Dowden, presidia la conferència de premsa virtual sobre la situació de la covid en què recordava que només es podien trobar al carrer dues persones no convivents.

La vicelíder de l’oposició laborista, Angela Rayner, va criticar durament Johnson ahir al Parlament i li va preguntar si havia assistit a aquella festa. Johnson li va dir que hi havia una investigació en marxa que determinaria si es van saltar alguna norma. “No entenc per què no em pot respondre a la pregunta”, li va replicar Rayner. El Partit Conservador ha iniciat una investigació interna per saber si es van complir les normes.

La porta a terme Sue Gray, segona secretària permanent de l’Oficina del Gabinet del primer ministre. Gray va reemplaçar el seu cap, i responsable màxim de l’administració pública britànica, Simon Case, que va haver de deixar la investigació després que se sabés que la seva oficina havia organitzat una de les festes. Es tracta de la novena festa que ha transcendit que es va fer a Downing Street mentre la població estava tancada a casa. Almenys en cinc d’aquestes festes hi ha constància de la presència del primer ministre. Scotland Yard estaria estudiant si obre una investigació criminal.

Des de Downing Street insisteixen que serà la investigació interna que determinarà si es van saltar alguna norma. Els experts creuen que no hi ha cap mena de dubte que les cent persones van ser convidades per motius lúdics, no per treballar, i això estava prohibit. La pressió també ve del seu partit. El líder conservador a Escòcia, Douglas Ross, va dir que Johnson hauria de dimitir si es demostra que es va saltar les normes.

L’exlíder conservadora escocesa, Ruth Davidson es va preguntar: “Per què han d’obrir una investigació per saber si una festa en un jardí era il·legal? Què deu pensar la gent que no va poder anar a veure familiars als hospitals ni assistir a funerals? La gent està furiosa i amb raó.” Al darrere de totes les filtracions hi ha Dominic Cummings, exassessor en cap de Johnson, acomiadat a finals del 2020 i que des de llavors treu els draps bruts de Johnson a la llum pública com a revenja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona