Política

Els EUA i Rússia mantenen oberta la via diplomàtica després d’una nova reunió a Ginebra per la crisi a Ucraïna

Washington presentarà una proposta la setmana que ve amb “idees” per evitar una guerra a Europa

El Kremlin ha desplegat 100.000 soldats a la frontera amb el país veí i Kíev tem una invasió com la del 2014 a Crimea

Els Estats Units d’Amèrica (EUA) i Rússia han acor­dat aquest diven­dres man­te­nir oberta la via del diàleg, tot i que els temors d’una invasió a Ucraïna s’han acce­le­rat en els últims dies.

El secre­tari d’estat dels EUA, Ant­hony Blinken, i el minis­tre d’Afers Exte­ri­ors rus, Ser­gei Lav­rov, s’han tro­bat aquest matí a Gine­bra per abor­dar el con­flicte, en una reunió en la que no han tro­bat solu­ci­ons de con­sens. Sí que n’ha sor­tit el com­promís de les dues parts de con­ti­nuar les con­ver­ses la set­mana que ve.

Blinken ha anun­ciat que pre­sen­ta­ran una pro­posta per escrit amb les “pre­o­cu­pa­ci­ons i idees” de Was­hing­ton per evi­tar una guerra a Europa. “No esperàvem cap resul­tat avui, però ara estem en un camí clar en ter­mes d’enten­dre les pre­o­cu­pa­ci­ons mútues”, ha asse­gu­rat.

En canvi, Lav­rov no té clar que les con­ver­ses esti­guin encar­ri­la­des: “Ho sabrem quan tin­guem una res­posta per escrit dels nord-ame­ri­cans sobre tots els punts de les nos­tres pro­pos­tes”.

Rússia té des­ple­ga­des des del desem­bre uns 100.000 efec­tius de les seves tro­pes a la fron­tera amb Ucraïna, a prop de la zona con­tro­lada pels rebels pro­rus­sos del Don­bass. Kíev tem que el Krem­lin torni a orde­nar una invasió com la del 2014 a Cri­mea. Fa set­ma­nes que Was­hing­ton i Mos­cou nego­cien diplomàtica­ment una sor­tida a la reac­ti­vació d’aquest con­flicte, però els rus­sos no estan satis­fets amb les opci­ons que s’han posat sobre la taula.


Què demana Putin?
El Krem­lin demana als EUA i els seus ali­ats de l’OTAN que atu­rin totes les seves acti­vi­tats mili­tars a Europa de l’Est i l’Àsia Cen­tral, dues zones que con­si­dera “d’interès vital”.

La pro­posta russa plan­teja que l’OTAN garan­teixi la fi de l’expansió cap a l’est i la fi de la coo­pe­ració mili­tar amb les exrepúbli­ques soviètiques. En par­ti­cu­lar, dema­nen que es veti l’entrada d’Ucraïna a l’aliança atlàntica.

L’OTAN es nega per com­plet a dis­cu­tir sobre el seu dret a adme­tre nous mem­bres i acusa Putin de voler “rein­tro­duir la men­ta­li­tat de les esfe­res d’interès”. Amb tot, l’aliança mili­tar atlàntica ofe­reix a Mos­cou nego­ciar la presència de míssils a Europa.