Política

Amnistia Internacional acusa Israel de crear un ‘apartheid’

Denuncia “polítiques per mantenir una hegemonia demogràfica jueva” des del 1948

Crida a l’ONU perquè faci un embargament d’armes a Israel i que el Tribunal Penal Internacional ho investigui

Israel manté un “sistema d’opressió i de dominació” contra la població palestina, i ho ha fet des del naixement de l’estat. És una de les conclusions de la investigació que Amnistia Internacional (AI) va publicar ahir, en la qual fa una crida al Tribunal Penal Internacional perquè afegeixi una investigació sobre l’apartheid a les investigacions que ja té en marxa contra les autoritats israelianes per suposats crims de guerra perpetrats contra palestins.

L’estudi, de quasi 300 pàgines, acusa Israel d’aplicar “polítiques per establir i mantenir una hegemonia demogràfica jueva” des del 1948, quan 750.000 palestins van ser expulsats dels seus pobles: “Israel ha beneficiat els jueus israelians, mentre restringia els drets dels palestins i impedia tant als refugiats com a la seva descendència tornar a casa seva.” Segons AI, les autoritats israelianes han exercit el control i la discriminació contra els palestins a través de pràctiques institucionals com ara l’expropiació de terra, els assassinats extrajudicials, el desplaçament forçat, la restricció de moviments o la denegació de la ciutadania.

Les acusacions d’apartheid per part d’AI segueixen els passos de Human Rights Watch i de B’Tselem –entitat jueva i israeliana de referència–, que han ratificat durant els darrers mesos el que grups palestins com Al Haq denuncien des de dècades enrere. Fayez alSayigh, intel·lectual palestí, va considerar Israel un apartheid el 1965, abans de l’ocupació contra els territoris palestins.

La investigació destaca la negativa d’Israel al retorn dels refugiats –tant els que es troben en territoris palestins com arreu del món– com un punt clau del sistema de dominació, fent que l’apartheid no es limiti a un territori específic, sinó que s’exerceixi contra el poble palestí, estigui on estigui. També fa una crida al Consell de Seguretat de l’ONU perquè faci un embargament d’armes a Israel, citant suposats múltiples assassinats extrajudicials de manifestants palestins a Gaza, i obre les portes a una futura rendició de comptes: “Gairebé tots els membres de l’administració civil i de les autoritats militars estan implicats en el sistema d’apartheid contra els palestins.” L’apartheid està reconegut en el dret internacional com un crim contra la humanitat.

Yair Lapid, ministre d’Afers Exteriors, ha acusat AI d’escampar “les mateixes mentides que els grups terroristes” i ha afirmat: “Israel no és perfecte, però som una democràcia compromesa amb el dret internacional.” El dia abans que AI publiqués la investigació, el govern va avançar-se assegurant que la futura publicació constituïa un exercici d’“antisemitisme” que buscava “deslegitimar Israel”.

Aquest tipus d’investigacions omplen titulars, però analistes israelians i estrangers desconfien que tant els EUA com la UE deixin de finançar el sistema de seguretat israelià, sobre el qual es basa el seu domini de força sobre el terreny.

šš

LA FRASE

Amnistia Internacional escampa les mateixes mentides que els grups terroristes
Yair Lapid
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS ISRAELIÀ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]