Política

Alerta màxima a Europa per una escalada bèl·lica a l’est d’Ucraïna

Retrets entre Kíev i els rebels prorussos per un bombardeig que hauria tingut lloc al Donbass

Els aliats acusen Putin de buscar un pretext per envair el país

“Esperem el millor, però ens preparem per al pitjor.” Això han repetit ad nauseam tots els mandataris d’occident en els últims dos mesos. La jornada d’ahir els acosta a l’escenari que més temien. Europa i els EUA estan en alerta màxima per l’escalada bèl·lica al Donbass, a l’est d’Ucraïna.

Kíev va denunciar ahir al matí un “bombardeig” amb “artilleria pesant” a Stanitsia Luganska, una localitat a la zona controlada parcialment pels rebels prorussos. El govern de Volodímir Zelenski i els rebels s’acusen mútuament d’intensificar els enfrontaments, que són intermitents al Donbass des del 2014, quan va esclatar el conflicte a la regió poc després que Rússia s’annexionés Crimea.

Cap dels aliats atlàntics es va atrevir ahir a atribuir els bombardejos a cap bàndol, però tots van apuntar cap a Moscou, que manté un fort desplegament militar just a la frontera amb el Donbass des de fa mesos. L’OTAN diu que hi ha “agents dels serveis secrets russos” en aquest territori disputat a Ucraïna i adverteix que el president rus, Vladímir Putin, busca un pretext per envair el país.

“Ens preocupa que Rússia estigui preparant una falsa agressió per tenir una excusa per envair Ucraïna”, va alertar ahir el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, després d’una reunió dels ministres de Defensa de l’OTAN a Brussel·les. Europeus i nord-americans anticipen un atac imminent a “gran escala” no només per l’escalada bèl·lica al Donbass, sinó també pel gran nombre de tropes a la frontera est d’Ucraïna i al sud de Bielorússia, que queda molt a prop de Kíev.

Atac imminent?

“Tots els indicis que tenim és que estan preparats per entrar a Ucraïna. La meva sensació és que passarà en els pròxims dies”, va assegurar ahir el president dels EUA, Joe Biden. Tanmateix, l’OTAN no retira l’oferta de diàleg: “Mai és tard per desescalar i trobar una solució política. Estem disposats a negociar.”

Encara que mantinguin oberta la via diplomàtica, ahir es notava el pessimisme entre els líders europeus, que es van reunir de manera urgent a Brussel·les per abordar la situació. El canceller alemany, Olaf Scholz, va advertir que han d’actuar amb “molta prudència” perquè els russos tenen “potencial militar” per a una invasió a gran escala.

“Si veiem una clara provocació de Rússia, hem d’estar preparats per respondre”, va defensar Mateusz Morawiecki, el primer ministre de Polònia, una de les veus més critiques amb Rússia dins el club europeu. Mentre que l’OTAN manté efectius al flanc oriental d’Europa, especialment al mar Negre i al Bàltic, la Unió Europea (UE) prepara l’únic que pot fer: castigar econòmicament el règim de Putin. L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, va anunciar ahir que el paquet de sancions està llest per aplicar-se “ràpidament” en cas d’atac. També va confirmar que hi haurà represàlies en l’àmbit energètic. Brussel·les promet que el subministrament està garantit, tot i que encara negocia la importació de gas liquat.

El bloc europeu no revela quin tipus d’agressió desencadenaria les represàlies econòmiques. “Dependrà del nivell d’intensitat”, va dir Borrell sense aclarir res. La partida d’escacs al tauler europeu continua i Putin és el jugador més experimentat.

LA FRASE

[Els russos] estan preparats per entrar a Ucraïna
Joe Biden
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona