Política

Crisi al Partit Popular

Gènova entronitza Ayuso

Més de 3.000 simpatitzants ‘ayusers’ es concentren a la seu del PP per exigir la dimissió de Casado i enaltir la líder de Madrid amb crits d’“Isabel! Isabel!”

“«Fra-Casado»”, “Cayetana i Isabel, les millors del PP”, “«Aceituno», cromanyó” i “Teodoro, «al inodoro»”, els càntics més sentits

El líder reuneix avui el comitè de direcció després de tancar la crisi en fals

Els manifestants posen en evidència que era la seva primera marxa i cometen errors bàsics amb les rimes

El carrer Zurbano és reconegut pel diari The New York Times com un dels més elegants de Madrid i d’Europa, però ahir el seu so era l’estrèpit d’una rebel·lió populista que adora la seva icona pop de la llibertat. “Isabel! Isabel!”, retronava amb frenesí a les dotze del migdia. El nom enaltit en aquest carrer que uneix Gènova i Nuevos Ministerios semblava una evocació monàrquica de la reina de Castella o de la reina destronada per La Gloriosa, però la reina catòlica i La Gloriosa eren ahir la mateixa persona: Isabel Díaz Ayuso. Si bé el líder, Pablo Casado, volia tancar en fals la guerra al PP tot donant per bona la versió de la presidenta de Madrid per cloure l’expedient informatiu intern sobre la comissió al germà, més de 3.000 simpatitzants ayusers no es van donar ahir per satisfets i van acudir a la porta de la seu del PP, al carrer Gènova, per exigir a crits la dimissió de Casado i del secretari general, Teodoro García Egea, i per enaltir Ayuso com la candidata que el gener del 2024 s’enfronti a Pedro Sánchez per La Moncloa. Cinc furgonetes policials i quinze policies espanyols van haver de protegir la seu del PP amb un cordó de seguretat durant el matí davant la protesta dels seus votants contra Casado. “Oa, oa, oa! Ayuso a La Moncloa!”, “Sánchez, tiembla, Ayuso presidenta!”, “Cayetana i Isabel, les millors del PP”, “Ayuso, ara toca Espanya”, “Fra-Casado”, “Aceituno, cromanyó” i “Teodoro, al inodoro” eren ahir alguns dels crits més celebrats pels més de 3.000 ayusers aplegats al carrer Gènova, entre el carrer Zurbano i la plaça Colón.

Els ayusers van evidenciar aviat que era la primera manifestació de les seves vides. Tot i viure la pressió policial, en cap moment van témer patir la repressió dels antidisturbis. “Visca la Policía Nacional!”, cridaven, com si qualsevol agent amb mascareta fos més de fiar que el tàndem Casado-García Egea. Saber que no serien dissolts ni atonyinats no era l’únic fet distintiu de viure la primera vegada: en el seu clam a favor d’Ayuso i contra Casado, la majoria dels manifestants no patien per evidenciar davant les càmeres que cometien errors bàsics amb les rimes. “Luego dirán que somos cinco o seis” va ser un càntic mil vegades repetit, sense que cap veu d’alerta recordés que el que rima amb “seis” és “diréis”, i no “dirán”. Que els congregats només adoren Federico Jiménez Losantos i el seu púlpit mordaç i irònic d’Es Radio ho patia fins i tot Trece Tv, de la COPE. “Ni Trece Tv es pot mirar! Televisió, manipulació!”, etzibaven els més hiperventilats de les primeres files, que miraven la persiana de la seu del PP com qui té reconegut un dret de conquesta i només espera la complicitat policial per fer el pas. El més abrandat entre ells exhibia una samarreta groga amb el rostre d’Ayuso vestida amb la típica chulapa madrilenya, amb el clavell a l’orella i amb el lema Lady Madrid.

Si la batalla al PP es resolgués amb primàries i el carrer Gènova fos el cens, Ayuso hauria estat entronitzada ahir i Casado s’hauria exiliat amb el secretari general. A Casado li va tocar sentir la censura –“Casado, dimite, España no te admite!” o “Casado, traïdor, Ayuso és la millor”–, però Egea era la diana de la mofa amb el recordatori del seu triomf en el campionat de llançament de pinyols d’oliva el 2008 a Cieza (Múrcia), que li va valer totes les rimes possibles amb Aceituno.

Després de veure com la policia espanyola protegia la seu del PP dels seus votants, el líder del PP ha convocat avui un comitè de direcció que és d’alt voltatge: hi acudiran només portaveus i vicesecretaris de total confiança, però sabent que els barons no avalen el tancament en fals de la crisi i volen forçar un congrés extraordinari abans de l’ordinari del juliol per canviar la direcció. “Faig una crida a la junta directiva perquè forci un congrés extraordinari si el president no ho fa en un últim acte de responsabilitat. Fan falta tres cinquenes parts de la junta directiva per convocar el congrés i estic segura que hi ha tres cinquenes parts de la junta que volen salvar el partit”, obria foc ahir la díscola Cayetana Álvarez de Toledo al Diario de Sevilla. “L’única sortida és la dimissió de Casado i la convocatòria d’un congrés per elegir una nova direcció. Que es quedessin Casado i Egea seria la destrucció del partit”, reblava. Si Casado creia que la pau arribaria al PP gràcies a la seva reculada i a fingir el final “satisfactori” de l’expedient a Ayuso, ara ja sap que no hi ha pau si l’estàtua de la llibertat no vol.

30
dies
és el període d’antelació més urgent que els estatuts del PP preveuen per forçar la convocatòria d’un congrés extraordinari del partit. El congrés ordinari està previst al juliol, quan es complirien quatre anys de l’entronització de Pablo Casado com a president del PP en el congrés del 2018 en què derrotava Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal tot aprofitant-se de la rivalitat entre elles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona