Política

Kíev es prepara per resistir l’assalt dels tancs russos

Les autoritats reparteixen armes als voluntaris i insten a l’autodefensa contra l’invasor, a tocar ja de la capital

Putin fa una crida a l’exèrcit ucraïnès perquè deposi Zelenski i el seu govern i negociï la “pau” amb Moscou

Els atacs haurien causat més de 130 morts, entre civils i militars

Els habitants de Kíev esperaven ahir l’entrada imminent dels tancs russos, en el segon dia de la invasió ordenada per Vladímir Putin i de bombardejos. Els carros armats avançaven des de l’est i baixaven també des del nord –Bielorússia– a través de Txernòbil, l’antiga central nuclear, capturada dijous pels russos. A mitja tarda, ja eren als districtes del nord de la capital.

Davant l’avenç dels russos, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va fer una crida a la resistència. El Ministeri de l’Interior va informar que s’havien distribuït 18.000 armes entre grups de voluntaris, i al matí s’exhortava els ciutadans a l’autodefensa i a fer front als blindats amb còctels Molotov.

Segons un balanç difós per la presidència ucraïnesa, almenys 137 persones –militars i civils– han mort i 316 més han resultat ferides des de l’inici dels combats, dijous, a tot el país.

Des de Moscou, Putin va instar l’exèrcit ucraïnès a fer un cop d’estat i enderrocar el govern de Zelenski –al qual va qualificar de “colla de drogoaddictes neonazis”, segons el Kremlin–, i “negociar” la pau amb Moscou. Per Putin, els militars ucraïnesos serien “un soci millor” per negociar la pau que un govern “atrinxerat” que ha pres la població “com a ostatge”. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, explicava que Moscou podria enviar diplomàtics a Bielorússia per negociar amb Ucraïna un “estatus neutral” per al país. El govern ucraïnès es va mostrar obert a converses amb Moscou per discutir la neutralitat, segons va dir l’assessor presidencial Mikhaïlo Podoliak.

Mentrestant, desenes de milers d’ucraïnesos continuaven fugint ahir de l’avenç de la maquinària de guerra russa i omplien estacions per agafar trens de sortida cap als països fronterers de l’oest. Es calcula que més de 50.000 haurien marxat en menys de 48 hores cap a Polònia, Hongria, Moldàvia, Eslovàquia i Romania.

Els que es quedaven van passar ahir una altra nit al metro de Kíev, l’únic transport públic en funcionament a la capital, per protegir-se dels bombardejos. Els carrers cèntrics estaven deserts i ja hi comença a haver prestatges buits a les botigues de menjar.

Les claus del conflicte

Anna Balcells

Per què la invasió?

Putin vol que Ucraïna, país independent des del 1991, torni sota la influència russa i que, per tant, no entri a l’OTAN. Considera que l’Aliança s’està expandint massa cap a l’est i està posant en risc, així, la seva seguretat. Com que no ha obtingut garanties dels aliats que no vetaran l’entrada dels ucraïnesos a l’Aliança, ha llançat l’operació militar en curs contra el seu país veí.

Per què Ucraïna no ha entrat a l’OTAN?

L’OTAN ha anat obrint la porta a antics estats del Pacte de Varsòvia (l’aliança militar liderada per l’URSS durant la guerra freda), però ha congelat l’entrada d’Ucraïna, conscient que aquest ingrés és per a Moscou una línia vermella. Amb tot, els aliats defensen la sobirania d’Ucraïna i el seu dret a decidir a quines aliances es vol integrar.

Fins a on pensa arribar Putin?

Ningú ho sap ben bé. Per ara, ha envaït Ucraïna i en vol fer caure el govern, que qualifica de “nazi”, per posar-hi un règim titella. El precedent del 2014 és que va ocupar i annexionar-se Crimea i va promoure la secessió a l’est del país.

Quins suports té el Kremlin?

Pocs, però un de fonamental, la Xina, amb qui vol fer front contra els EUA i en qui confia per poder esquivar les sancions occidentals. Xi es mou en l’ambigüitat: diu que defensa la sobirania i la integritat territorial dels estats, però alhora que “s’han de respectar les legítimes preocupacions de seguretat de tots els països implicats” en la crisi ucraïnesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona