Política

El Suprem desestima el recurs per l’escó de Juvillà

La CUP substituirà l’exmembre de la mesa del Parlament per la número 2 de la llista lleidatana, Nogay Ndiaye

El TSJC rebutja el recurs de Sànchez demanant per què se’l va suspendre de sou

El Tribunal Suprem ha desestimat la suspensió cautelar de la retirada de l’escó de Pau Juvillà que li va demanar el Parlament. Com en el cas de l’escó de l’expresident Quim Torra, el Suprem considera que la Junta Electoral Central (JEC) estava legitimada per ordenar la retirada de l’escó un cop condemnat per desobediència si el Parlament decidia no actuar. Juvillà va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a sis mesos d’inhabilitació per no despenjar els llaços grocs en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats del despatx de la CUP a la Paeria de Lleida quan era regidor de la ciutat.

Davant la sentència del TSJC, el Suprem considera que el Parlament no té competència exclusiva respecte a la “inelegibilitat sobrevinguda” i que l’administració electoral (JEC) pot actuar en aplicació de la LOREG davant la “inactivitat” de la cambra catalana o per “qualsevol altra raó”.

L’alt tribunal espanyol justifica l’ordre de la JEC de retirar l’escó a Juvillà perquè respon a l’objectiu de fer complir la “prescripció legal examinada” –la sentència d’inhabilitació del TSJC.

De fet, el Suprem afirma que no és l’acord de la JEC el que privava Juvillà del seu escó, sinó la sentència encara no ferma del TSJC. El Parlament va presentar al 28 de gener la petició de mesures cautelars contra l’ordre de la JEC per tal de poder mantenir l’escó del diputat Pau Juvillà, que era també membre de la mesa del Parlament. El Suprem ja va desestimar fa uns dies la petició de mesures cautelars que va fer Juvillà mateix.

El Suprem ha desestimat les mesures cautelars sol·licitades per la cambra i l’afectat, però ara haurà de resoldre en sentència si l’actuació de la JEC va ser ajustada en el cas del diputat lleidatà.

La CUP, per la seva banda, havia avançat que no substituiria l’escó de Juvillà fins que el Suprem no es manifestés sobre les peticions de mesures cautelars. Un cop rebuda la resposta del Suprem, la formació política substituirà en els pròxims dies Juvillà per la número dos de la llista lleidatana en les eleccions al Parlament, Nogay Ndiaye.

El recurs de Sànchez

D’altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va presentar contra el Parlament per conèixer les raons per les quals la cambra va deixar de pagar-li el sou entre el juliol del 2018 i el maig del 2019.

En l’escrit que arribava al Parlament aquest dimecres s’afirma, segons explica Efe, que el cas de Sànchez no correspon al dret administratiu com sí que hi correspondria en cas d’afectació a personal laboral de la cambra. El TSJC considera que en el seu recurs contenciós administratiu Sànchez pretenia la restitució com a diputat autonòmic –Jordi Sànchez havia estat suspès pel Tribunal Suprem en processar-lo per rebel·lió– més enllà de sol·licitar informació a la cambra, si bé optant per la via administrativa “en realitat sembla referir-se a l’abonament de la seva nòmina”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona