Política

La crònica

Pànic en els negocis de comerç internacional de Moscou

“M’estan cancel·lant moltes reunions aquesta setmana”, explicava a aquest diari Anya –prefereix no dir el seu cognom–, una jove moscovita que es dedica a l’assessoria empresarial. Treballa amb companyies que comercien amb altres països i en què el component tecnològic és molt important, i assegura a El Punt Avui que molts directius de negocis “han entrat en pànic”. Veuen perillar el futur de les empreses.

Les que més se’n ressenten i veuen un futur magre, afirma Anya, “són les empreses d’exportacions i importacions”, i directius de companyies per a les quals treballa estan molt preocupats perquè “els programaris informàtics que utilitzen són de l’estranger i no saben com podran treballar a partir d’ara”. També ha percebut que els preus d’alguns productes estan pujant de manera preocupant. “Vaig comprar un senyal de gir per al cotxe fa una setmana i costava 1.200 rubles (9,65 euros) i ara en val 2.500 (20 euros)”, emfatitza.

Molts ciutadans veuen incrementar el cost del cistell d’anar a comprar, però la sensació generalitzada és que les sancions encara no han afectat de ple els preus de productes bàsics del supermercat. Alexander K., moscovita de 41 anys, ahir deia que al bar on va habitualment han apujat els preus un 20%. “A mi de moment no m’han afectat gaire les sancions. No tinc pensat viatjar, tampoc obriré cap negoci pròximament i no em dedico al sector de l’exportació i la importació”, hi afegia. Això sí, creu que la població, en general, percebrà el cop d’efecte més endavant, i és que “encara és massa aviat”.

Els oligarques russos estan advertint dels efectes de les sancions i ahir qui més va aixecar la veu va ser Aleksei Mordashov, la quarta fortuna del país. “És terrible que ucraïnesos i russos morin. Hem de fer tot el possible per trobar una solució al conflicte”, va dir. El magnat és el propietari del grup siderúrgic Severstal i aquesta setmana ha hagut de cancel·lar tots els enviaments previstos a la Unió Europea. Mordashov diu que, arran de les dures sancions, ha de buscar mercats alternatius. Encara s’ha de veure si el càstig econòmic a Rússia provoca canvis importants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats