Política

Més d’un milió de refugiats

La UE activa per primera vegada una directiva del 2001 que donarà protecció temporal als ucraïnesos que fugen de la guerra

Els Vint-i-set crearan un centre logístic a Romania per centralitzar l’ajuda humanitària a Ucraïna

Polònia , amb més de 575.000 refugiats, és el país que n’ha rebut més des de l’inici de la invasió

L’alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi, va dir ahir a Bucarest que el nombre de refugiats que han fugit d’Ucraïna ha superat ja el milió de persones i les arribades continuaran augmentant “si les accions militars” no s’aturen. “Soc aquí el dia en què s’han comptabilitzat un milió de refugiats a les fronteres d’Ucraïna”, va assenyalar Grandi en un dels seus actes a la capital romanesa, a la qual es va comprometre a donar suport amb diners i altres recursos Romania i altres països receptors de refugiats, com Moldàvia i Polònia.

Grandi va remarcar la magnitud sense precedents recents a Europa d’aquesta crisi humanitària. “No recordo, i fa molts anys que treballo amb refugiats, un èxode així en una setmana”, va manifestar l’alt comissionat, que té una experiència de dècades en aquest camp.

La visita de Grandi va coincidir amb el viatge a Romania de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va parlar amb les autoritats romaneses de la imminent creació d’un centre logístic a Romania que tindrà per objectiu centralitzar l’ajuda humanitària que arribi de tot Europa i enviar-la a Ucraïna.

En la seva reunió amb el president de Romania, Klaus Iohannis, Von der Leyen va parlar de la necessitat de redoblar el suport internacional a la República de Moldàvia, un país de tot just 2,6 milions d’habitants pel qual ja han passat un nombre de refugiats equivalent al 2% de la seva població. Com passa amb Romania, on l’última setmana han entrat prop de 140.000 ucraïnesos, Moldàvia és un país de pas per als desplaçats, que són gairebé exclusivament dones, nens i ancians. La immensa majoria surten d’Ucraïna per les fronteres amb Moldàvia i Romania i continuen, per terra o amb avió, cap a països occidentals on alguns tenen familiars.

Un altre dels països de la UE amb frontera amb Ucraïna és Hongria, on el govern va anunciar ahir que han arribat més de 120.000 ciutadans ucraïnesos. Eslovàquia, un altre país limítrof amb Ucraïna, ha rebut ja 79.059 refugiats d’Ucraïna. El país fronterer amb Ucraïna al qual arriben més refugiats és, però, Polònia, que n’ha rebut més de 575.000.

Davant d’aquesta situació, els països de la Unió Europea van tancar ahir un acord polític per atorgar una protecció temporal als refugiats que arriben des d’Ucraïna a través d’una directiva aprovada l’any 2001 que s’activarà per primera vegada.

El ministre de l’Interior de França, que ocupa la presidència de torn de la UE, Gérald Darmanin, va qualificar la decisió adoptada d’“acord històric”. La comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, també es va expressar en termes semblants i va subratllar el fet que “la Unió Europea està unida per salvar vides”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell