Política

Macron es declara candidat a la reelecció com a president

La covid i ara la guerra a Ucraïna han retardat l’anunci del cap de l’Elisi fins a un mes abans de les eleccions

Disputarà els comicis a onze aspirants més, però les enquestes el donen com a guanyador

Ho ha retardat tant com ha pogut a causa de les crisis sanitària i ara bèl·lica, però també perquè sabia que el beneficiava. Finalment, ahir al vespre, en una carta als francesos publicada als diaris regionals, Emmanuel Macron es va declarar candidat a la reelecció com a president francès quan li quedaven menys de 24 hores per fer-ho. El termini s’acabava avui i ja se saben els onze rivals més que han obtingut els 500 apadrinaments de càrrecs públics. Tot i així, Macron s’ha mantingut des de fa mesos llargament al capdavant dels sondejos i, amb la gestió de la guerra a Ucraïna, encara puja més.

“Soc candidat per inventar amb vosaltres, davant els desafiaments del segle, una resposta francesa i europea singular”, proposa Macron en la seva declaració. “Soc candidat per defensar els nostres valors que els desgavells del món amenacen”, continua. Encara que més endavant recorda: “No podré fer una campanya com l’hauria desitjat a causa del context.”

Una referència com a home d’estat protector en moments de crisi, primer durant tota la seqüència de la covid i, actualment, amb la invasió russa d’Ucraïna, que marcarà la primera i la segona volta el 10 i el 24 d’abril. Ahir mateix encara va parlar telefònicament amb el president rus, Vladímir Putin, per demanar-li que pari l’escalada militar, malgrat que l’Elisi tem que Putin “està decidit a seguir l’operació fins al final”. Després, Macron va trucar al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, amb qui té contacte diari des del 24 de febrer.

Davant d’aquest protagonisme a l’escena internacional, i com a president semestral de la UE, els seus màxims rivals als comicis tenen l’estigma d’una posició ambigua amb Putin. La seva contrincant fa cinc anys a la segona volta, la ultradretana Marine Le Pen, va rebre el 2017 finançament d’un banc rus. La també figura d’extrema dreta Éric Zemmour ha estat declarant fins fa poc la seva admiració pel cap del Kremlin. I la candidata de la dreta parlamentària, Valérie Pécresse, arrossega el llast del seu antecessor François Fillon, que ha hagut de plegar dels seus càrrecs en empreses petroquímiques russes.

A l’esquerra, el més ben situat, Jean-Luc Mélenchon, assegurava fa escassos dies que l’OTAN i els Estats Units estaven exagerant sobre el risc de guerra i donaven motius a Putin. I no queden altres candidats amb capacitat de fer ombra a Macron. Fins i tot, la guanyadora de la Primària Popular de l’esquerra, Christiane Taubira, s’ha hagut de retirar per falta d’apadrinaments. Els altres onze que es mantenen ja critiquen que el president sortint no tingui intenció de celebrar cap debat públic.

LES FRASES

Soc candidat per inventar davant els desafiaments del segle una resposta francesa i europea singulat
No podré fer una campanya com l’hauria desitjat a causa del context
Emmanuel Macron
President de frança i candidat a la reelecció per La república en marxa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona