Política

Fracassa el nou intent d’evacuació humanitària de Mariúpol

L’Ajuntament denuncia bombardejos a la ciutat, malgrat que aquest matí havia anunciat que s’establiria un alto el foc entre les deu del matí i les nou del vespre

El primer comboi ha sortit de Zaporíjia cap a la ciutat portuària amb 90 tones de material

El nou intent per evacuar civils de la ciutat portuària de Mariúpol i establir un corredor humanitari aquest diumenge ha tornat a fracassar. El Ministeri de l’Interior d’Ucraïna ha informat que es mantenen les hostilitats de Rússia i identifica trets i bombardejos amb obusos a la ciutat d’Irpín i a l’entorn. Els serveis d’emergència d’Ucraïna estan instal·lant tendes per oferir atenció mèdica als ferits. Cap a les 11.00 del matí les autoritats locals avançaven que sortia el primer comboi de Zaporíjia cap a Mariupol amb 90 tones de material humanitari, que encara no ha arribat al destí. Els ciutadans de la zona no tenen llum, ni aigua ni calefacció i falten medicaments i aliments.

L’Ajuntament de Mariúpol denuncia bombardejos a la ciutat, malgrat que aquest matí havia anunciat que s’establiria un alto el foc entre les 10.00 del matí i les 21.00 del vespre, hora local, coordinada pel cap de l’administració de Donetsk. L’evacuació de civils havia de començar a les 12.00 amb autobusos municipals i transport privat amb una columna encapçalada per la Creu Roja.

Aquest era el segon intent per establir un corredor humanitari per evacuar ciutadans de la regió després que Rússia anunciés aquest dissabte al matí un alto el foc parcial a la regió del Donetsk. L’evacuació de la població de Mariúpol havia de començar a les 11.00 hora local, segons l’ajuntament, però minuts abans de les dotze va fer marxa enrere perquè continuaven els bombardejos a la zona. El consistori va demanar llavors als ciutadans que es dispersessin i es refugiessin mentre negociava amb Rússia per establir un alto el foc real i garantir un corredor humanitari segur.

A la tarda, però, l’exèrcit rus va reprendre l’ofensiva contra les ciutats ucraïneses de Mariúpol, a la costa del mar d’Azov, i Volnovakha, a mig camí entre la costa i Luhansk. Les autoritats ucraïneses van acusar Rússia de no respectar l’alto el foc ni els corredors humanitaris pactats, mentre que des del Kremlin es va assenyalar els combatents ucraïnesos com a responsables.

Va ser el portaveu del Ministeri de Defensa rus, Igor Konashenkov, qui va anunciar a la tarda la represa de l’atac contra Volnovakha i, sobretot, Mariúpol, situada en un punt clau entre les zones rebels sublevades contra el govern d’Ucraïna i la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014. Com ja havia fet aquest mateix dissabte el ministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, Konashenkov va acusar la “falta de voluntat del costat ucraïnès” de l’incompliment de l’alto el foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona