Política

Brussel·les vol reduir en dos terços la dependència energètica de Rússia aquest any

La CE obre la porta a “limitar l’efecte contagi” del gas en el cost de l’electricitat i a regular-ne el preu

La Comissió Euro­pea ha pre­sen­tat aquest dimarts un pla energètic que busca reduir en dos terços la dependència del sub­mi­nis­tra­ment rus abans que acabi l’any.

La pro­posta plan­teja esta­blir una reserva de gas obli­gatòria, així com impul­sar mesu­res per acce­le­rar les ener­gies reno­va­bles i millo­rar les infra­es­truc­tu­res d’inter­con­nexió energètica al bloc. Per fer front a l’aug­ment del preu de l’ener­gia, Brus­sel·les obre per pri­mer cop la porta a “limi­tar l’efecte con­tagi” del preu del gas en el de l’elec­tri­ci­tat i a limi­tar-ne el preu a con­su­mi­dors i empre­ses vul­ne­ra­bles.

En la pro­posta, des­ti­nada a reduir la dependència energètica de Rússia, la Comissió Euro­pea asse­gura que el bloc té garan­tit el gas aquest hivern fins i tot en cas de “dis­rupció total” del sub­mi­nis­tra­ment rus. Amb tot, plan­teja que les reser­ves de gas a la Unió Euro­pea hagin de situar-se almenys en el 90% l’1 d’octu­bre de cada any.

Brus­sel·les també apunta a la neces­si­tat de “diver­si­fi­car” els sub­mi­nis­tra­dors amb més impor­ta­ci­ons de gas liquat i impor­ta­ci­ons per gaso­ducte. Així, plan­teja un pla per impul­sar pro­jec­tes que donin més inde­pendència energètica al club comu­ni­tari amb espe­cial atenció a aquells trans­fron­te­rers que millo­ren les xar­xes d’inter­con­nexió elèctrica i de gas.

Entre les “con­ne­xi­ons crítiques” Brus­sel·les situa les que unei­xen Por­tu­gal, Espa­nya i França, així com les que con­nec­ten Bulgària i Grècia. Per l’exe­cu­tiu comu­ni­tari, els pro­jec­tes entre aquests països hau­rien de rebre un tracte “pri­vi­le­giat”.

D’altra banda, l’exe­cu­tiu comu­ni­tari subrat­lla que cal inver­tir en ener­gia reno­va­ble i “reduir ràpid” l’ús d’ener­gia fòssil tant a les llars com en la indústria. Per impul­sar les reno­va­bles, Brus­sel·les plan­teja acce­le­rar els per­mi­sos als pro­jec­tes i millo­res d’infra­es­truc­tu­res.

El preu de l’elec­tri­ci­tat

Davant un preu del gas dis­pa­rat, la Comissió Euro­pea diu que està explo­rant “totes les opci­ons pos­si­bles per a mesu­res d’emergència” que “limi­tin l’efecte con­tagi del preu del gas en el de l’elec­tri­ci­tat, per exem­ple amb límits tem­po­rals dels preus”. En la comu­ni­cació, Brus­sel·les apunta que la limi­tació del preu de l’elec­tri­ci­tat és “pos­si­ble” segons les nor­mes euro­pees.

A banda de la limi­tació del preu de l’elec­tri­ci­tat, la Comissió Euro­pea també plan­teja donar aju­des a les empre­ses més afec­ta­des per l’alça dels preus, així com per con­tri­buir a reduir la seva expo­sició a la vola­ti­li­tat dels preus a mitjà ter­mini.

En aquest sen­tit, Brus­sel·les obre la porta a esta­blir un marc tem­po­ral d’aju­des a empre­ses específic per a aquesta qüestió. Per finançar aques­tes mesu­res, l’exe­cu­tiu comu­ni­tari diu als estats que poden estu­diar apli­car impos­tos tem­po­rals sobre els bene­fi­cis extra­or­di­na­ris de les elèctri­ques.

Shell deixarà de comprar gas i petroli a Rússia i tancarà les gasolineres ubicades al país

La petroliera Shell ha anunciat aquest dimarts que deixarà de comprar gas i petroli a Rússia i també tancarà les gasolineres i punts d’aprovisionament de la seva marca al país.

En un comunicat, la companyia ha explicat la decisió i demana disculpes per les crítiques rebudes arran d’haver comprat una càrrega de petroli cru rus un cop començada la guerra. “Som molt conscients que la decisió de comprar un carregament de petroli en cru pensant en la seguretat dels subministraments no va ser la correcta i ho lamentem”, ha afirmat el conseller delegat de Shell, Ben van Beurden.

Shell destinarà els guanys procedents dels romanents de petroli rus processat a un fons per “alleugerir” les terribles conseqüències de la guerra entre la gent d’Ucraïna.

En el comunicat, la companyia exposa que Shell deixarà de comprar hidrocarbur rus de manera immediata i no renovarà els contractes a termini. També afirmen que en consultes amb els governs, la petroliera està canviant la seva cadena de subministraments de petroli cru per eliminar els volums que arriben de Rússia. Malgrat aquesta decisió, Shell adverteix que podria portar setmanes a completar-se i, fins i tot, hi hauria la possibilitat que algunes de les seves refineries reduïssin el rendiment.

Segons detallen, deixar de comprar gas i petroli a Rússia és un desafiament “complex”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.