Política

Setge al paradís de ‘Londongrad’

El Regne Unit cancel·la el “visat d’or” i altres privilegis concedits als oligarques pròxims a Putin, després de la invasió d’Ucraïna

L’oposició reclama més sancions als magnats russos i acusa els ‘tories’ d’haver-ne acceptat donacions

Els rics expatriats van començar a perdre favors amb els enverinaments de Litvinenko i Skripal

Fins fa poc, Londres i el Regne Unit eren en un paradís per als oligarques russos de l’antiga Unió Soviètica. Aquests magnats es van fer rics amb les privatitzacions d’empreses públiques impulsades durant els anys noranta, després de la caiguda del règim comunista, per l’aleshores president de la Federació Russa, Borís Ieltsin.

Des de llavors, van començar a desembarcar al Regne Unit, país que els oferia unes condicions molt favorables, com ara avantatges fiscals i també avantatges polítics, com ara la inexistència d’un acord d’extradició amb Moscou, la no investigació de la procedència dels diners i bones escoles per als seus fills.

I també l’anomenat “visat d’or”, que era com es coneixia el permís de residència que entregava el govern britànic a tots aquells que compraven una propietat valorada en més de 2 milions d’euros. La presència d’oligarques russos afins a Putin i amb fortunes de procedència dubtosa es va disparar fins al punt que es va batejar Londres com a Londongrad. Es calcula que hi ha més de 3.000 multimilionaris russos residint a la capital britànica i en poblacions dels seus voltants, i tots han estat protegits pel govern, tant per laboristes com per conservadors.

Al Regne Unit, hi ha més de 8.000 milions d’euros de “diner brut” invertit, el 25% dels quals prové de magnats russos amb vincles amb el Kremlin o amb acusacions de corrupció, segons dades de l’organització anticorrupció Transparència Internacional. Gran part d’aquestes propietats estan en poder d’empreses registrades als territoris d’ultramar britànics i dependències de la corona.

Aquest paradís de què gaudien els magnats russos es va començar a esquerdar, primer, amb l’assassinat d’Aleksandr Litvinenko, exespia del KGB, els antics serveis d’espionatge soviètics, el 2006. Asilat a Londres per les seves crítiques a Putin, a qui havia acusat d’haver ordenat l’assassinat de la periodista russa Anna Politkóvskaia, aquell mateix any, Litvinenko va ser enverinat amb poloni-210 al centre de Londres després d’haver-se reunit en un hotel amb dos suposats agents russos. El paradís dels oligarques es va continuar esquinçant amb el posterior enverinament amb gas nerviós Novitxok d’un altre exespia rus, Andrei Skripal, i la seva filla Iulia a Salisbury, a Anglaterra, en un incident que va ser qualificat pels serveis secrets britànics “d’ingerència” russa en territori del Regne Unit. A partir de llavors, es van començar a reduir els avantatges concedits als magnats russos.

Des de la invasió russa d’Ucraïna, el govern de Boris Johnson s’ha mostrat disposat a posar fi als privilegis al capital rus pròxim a Putin. Primer, va cancel·lar el “visat d’or”, després va ordenar congelar els actius de set oligarques russos i va posar en marxa una llei que permetrà, de manera retroactiva, investigar la procedència corrupta dels diners invertits en el mercat immobiliari i confiscar les propietats.

L’oposició laborista demana al govern que vagi més enllà i que incrementi les sancions. Acusa el Partit Conservador d’haver acceptat donacions per un valor superior als 2,4 milions d’euros de mans d’empresaris pròxims a Putin des que va arribar al poder Johnson, i ha demanat una investigació sobre l’entrega d’un títol nobiliari a Lord Lebedev, fill d’un exespia del KGB, a finals del 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

Feijóo anuncia més manifestacions contra l’amnistia després del 12-M

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona