Política

Zelenski insta al diàleg amb Rússia enmig de forts atacs

asfíxia · Les forces russes estrenyen el setge sobre la ciutat encerclada de Mariúpol

L’exèrcit fa servir per primera vegada un míssil de precisió hipersònic

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va fer ahir una crida a Rússia a iniciar unes converses de pau que vagin més enllà de les que mantenen des de fa dies les dues parts i que els darrers dies estan encallades. Zelenski va apel·lar Moscou a arromangar-se per resoldre el conflicte i ho va fer en un vídeo enregistrat al carrer i amb to desafiant.

“Vull que tothom em senti ara, especialment a Moscou. Ha arribat l’hora d’una reunió, és el moment de parlar. [...] Ha arribat el moment de restaurar la integritat territorial i la justícia per a Ucraïna. En cas contrari, les pèrdues de Rússia seran tals que trigaran diverses generacions a recuperar-se”, hi va afegir.

Les paraules de Zelenski arriben després que els serveis d’intel·ligència nord-americans i britànics hagin advertit que Rússia podria estar guanyant temps per rearmar-se mentre es duen a terme les negociacions entre Moscou i Kíiv.

Les forces russes no han frenat la intensitat dels seus atacs i ahir van estrènyer, encara més, el setge sobre Mariúpol, la ciutat costanera encerclada des de fa setmanes amb milers de persones atrapades a dins amb escassedat de menjar, aigua potable i sense electricitat.

Rússia va llançar ahir diversos atacs a Mariúpol que van destruir gairebé del tot una important planta siderúrgica. “Estan morint ancians i nens. La ciutat està destruïda, és com si hagués estat esborrada del mapa”, va dir el policia Mitxaïl Werxnin en un missatge de vídeo difós per diversos mitjans de comunicació. El govern de Kíiv va anunciar que s’han obert 10 corredors humanitaris per evacuar la població civil de les zones de guerra.

Les autoritats ucraïneses van admetre ahir que no tenen possibilitats de reforçar la defensa de la ciutat. Olexij Arestowytsch, assessor de Zelenski, va explicar que les forces més pròximes estan a més de 100 quilòmetres de distància o ja involucrades en lluites amb l’enemic.

La caiguda de Mariúpol, l’escenari d’algunes de les pitjors atrocitats de la guerra, seria un gran avenç en el camp de batalla per als russos, que es troben encallats fora de les principals ciutats més de tres setmanes després de la invasió terrestre més gran que hi ha hagut a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Les forces russes ja han aïllat la ciutat del mar d’Azov, i la seva caiguda vincularia Crimea, que Rússia va annexar el 2014, a territoris controlats per secessionistes amb el suport de Moscou.

Prova

Fracassada l’operació llampec que els serveis secrets occidentals diuen que Rússia pretenia dur a terme per fer caure el govern ucraïnès, les forces russes no estalvien en mitjans i ahir van fer servir, per primera vegada, míssils hipersònics Kinzhal, una de les seves armes més modernes, per colpejar un magatzem militar de l’oest del país. Segons el Ministeri de Defensa rus, l’aviació va destruir un dipòsit subterrani amb míssils i munició aèria a la localitat de Deliatin. L’exèrcit ucraïnès va confirmar l’atac rus, però no va poder dir si s’havia fet amb míssils Kinzhal.

El míssil hipersònic rus d’alta precisió té un abast de més de 2.000 quilòmetres i una velocitat 10 vegades més gran que la del so. Una de les principals característiques és la capacitat de maniobrar permanentment durant la seva trajectòria, la qual cosa dificulta la seva intercepció.

La guerra a Ucraïna fa molts dies que ha entrat en una espiral d’atacs contra objectius civils. Les agències de les Nacions Unides tenen confirmats 847 morts civils des que va començar la guerra, tot i que admeten que el balanç real és molt més alt. A això cal afegir-hi el gran nombre de refugiats que han fugit del país, que s’eleva ja a més de 3,3 milions de persones.

LA XIFRA

847
morts
civils té confirmats l’ONU des que va començar la invasió, tot i que admet que el balanç real és molt més alt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona