Política

L’OIEA insta Rússia i Ucraïna a acordar un pla per garantir la seguretat de les plantes nuclears

La proposta pretén facilitar la presència de l’agència al territori i tenir accés a informació “més objectiva”

L’Organització Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) ha anunciat aquest dilluns que ha posat sobre la taula una proposta de pla per garantir la seguretat de les plantes nuclears a Ucraïna.

Tal com ha detallat el director general de l’OIEA, Rafael Mariano Grossi, en una intervenció al comitè d’Indústria de l’Eurocambra, el marc proposat per l’OIEA vol pactar un compromís “per respectar les normes bàsiques que s’han violat”, així com facilitar la presència de l’OIEA al territori i assegurar la difusió d’informació objectiva sobre la situació a les plantes. Fins ara, Rússia ha pres el control de les centrals de Txernòbil i de Zaporijia.

La intenció de l’OIEA és que el marc sigui acordat i aprovat per les dues parts, la ucraïnesa i la russa. Així mateix, Grossi ha detallat que la proposta busca assegurar una sèrie de principis bàsics entre els quals hi ha no danyar, atacar o alterar la integritat física de les plantes nuclears, així com assegurar les funcions de seguretat, l’alimentació externa de les centrals i protegir el personal.

D’altra banda, també ha subratllat que és necessari garantir el subministrament de l’equipament bàsic per tal que les centrals puguin funcionar de forma normal. Grossi també ha afirmat que està sent “molt difícil” fer un mapa de la situació real a Ucraïna. “Hi ha discrepàncies diferents sobre el que passa”, ha assegurat, tot i que ha admès que l’OIEA ha recuperat “gran part” de la capacitat de rebre informació sobre la situació a la planta de Txernòbil.

No obstant això, Grossi ha confirmat estar en contacte permanent amb els reguladors nacionals d’Ucraïna. Així mateix, ha insistit en la importància que la UE col·labori amb l’agència i en la necessitat que el marc proposat tiri endavant. “Estem en un moment decisiu”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs