Política

Els talibans impedeixen a les noies afganeses tornar a l’escola

El règim incompleix una de les seves grans promeses i manté tancades les aules a les estudiants de secundària

Els talibans mantenen tancades les escoles per a les estudiants de secundària, tot i la seva gran promesa que permetrien a les adolescents tornar ahir a les aules per primera vegada des del seu retorn al poder, a l’agost. “Les escoles per a les nenes adolescents (entre 12 i 18 anys) continuen tancades”, va sentenciar el portaveu adjunt del govern interí dels talibans, Inamullah Samangani, el mateix dia en què reobrien les escoles al país després de l’aturada d’hivern.

El portaveu talibà va assegurar que les adolescents afganeses hauran d’esperar a un “segon permís de l’Emirat Islàmic”, com s’autoanomena el règim dels talibans, sense aportar més detalls sobre la decisió sobtada. Amb aquesta decisió, els talibans han trencat la promesa feta la setmana passada, quan van anunciar de manera oficial que tant els nens com les nenes de totes les edats podrien tornar a classe. El motiu adduït pel règim talibà per mantenir tancades les portes dels instituts a les noies ha estat un problema amb els uniformes escolars. La notícia de la pròrroga de la prohibició va caure com una galleda d’aigua freda sobre les joves afganeses que es disposaven a tornar a les aules després de més de set mesos de tancament i incertesa.

La tornada a classe era un dels moments més esperats a l’Afganistan, des de la tornada al poder dels talibans, tant per les noies afectades pel vet com per la comunitat internacional, que reclama al règim que respecti tots els drets de tots els afganesos. Les nenes poden anar a l’escola en educació primària i les dones a la universitat, tot i que separades dels homes i sota estrictes normes de vestimenta.

L’ONU i el seu Fons per a la Infància (Unicef) es van mostrar sorpresos per la decisió dels talibans. “Amb aquesta decisió, tota una generació de nenes adolescents està sent privada del seu dret a una educació i se li roba l’oportunitat d’adquirir la preparació que necessita per construir el seu futur”, va dir la directora executiva d’Unicef, Catherine Russell, en un comunicat, en què va instar les autoritats de facto afganeses a reobrir les escoles “sense més demores”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona