Política

Borrell vaticina que “en dues setmanes” es decidirà qui guanya la guerra a Ucraïna

L’alt representat de la UE fa una crida als 27 perquè continuïn enviant armes a Kíiv

Estats Units i els seus aliats estudien proporcionar sistemes de defensa aèria al país agredit

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha augurat aquest dijous que en les pròximes dues setmanes es decidirà qui guanya la guerra a Ucraïna i ha animat els vint-i-set a continuar subministrant armes a Kíiv.

“Les pròximes dues setmanes decidiran de quin costat cau la victòria. I hem de continuar ajudant, subministrant armes [a Ucraïna]”, ha dit Borrell en arribar a un Consell Europeu dedicat a Ucraïna, en el qual a més dels líders dels vint-i-set està convidat el president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden.

El coordinador de la política exterior comunitària ha assegurat que les forces russes estan patint “un gran fracàs” militar a Ucraïna. Borrell ha assenyalat que les tropes russes ja porten “un mes lluitant i no han pogut desplaçar-se més de 200 quilòmetres de les seves bases logístiques”.

Segons Borrell, aquesta incapacitat de les forces de Vladimir Putin per guanyar terreny a Ucraïna i controlar grans ciutats està fent que l’atac de Moscou busqui la devastació.

“Els russos van intentar una conquesta ràpida i ara estan massacrant la gent (...) Com no poden conquistar les ciutats, les bombardegen, maten innocents i ho destrueixen tot”, ha dit. “Però els ucraïnesos estan lluitant i els estem ajudant, subministrant-los armes i sens dubte el resultat de la guerra no és el que esperava el Kremlin. Poden tenir una gran derrota”, ha avisat.

És per això que ha assegurat que la UE continuaran “fent costat a Ucraïna” i “posant pressió sobre Rússia”.

El polític espanyol ha avançat que a la cimera europea d’aquest dijous es debatrà la possibilitat d’ampliar les sancions a Rússia, castigada ja amb quatre paquets de sancions en àmbits com el tancament de l’espai aeri per als seus avions, la congelació de fons i actius de polítics, militars i oligarques o la congelació de les reserves del banc central rus en territori occidental.

En aquest sentit, s’ha mostrat confiat que el Consell Europeu debati i aprovi aquesta tarda noves “sancions personals i sectorials”.

Sistemes de defensa antiaèria per a Ucraïna i nous batallons de l’OTAN a l’est

EFE

Estats Units i els seus aliats estudien la possibilitat de proporcionar sistemes de defensa aèria a Ucraïna per la invasió russa, segons ha dit aquest dijous el president nord-americà, Joe Biden.

“Celebro els passos que han donat molts aliats per proveir de suport de Defensa a Ucraïna. Entre tots, estem compromesos a identificar equipament addicional, incloent sistemes de defensa aèria, per ajudar a Ucraïna”, ha dit Biden, que es troba a Brussel·les per assistir a les cimeres de l’OTAN, el G7 i el Consell Europeu.

Després de la reunió de l’Aliança Atlàntica, el president dels EUA ha assegurat que aquesta organització manté el seu suport al govern ucraïnès amb ajuda “important i creixent” en matèria de seguretat per lluitar contra els russos i “sostenir el seu dret a l’autodefensa”.

Els aliats han donat llum verd a l’establiment de quatre nous batallons internacionals a Romania, Hongria, Eslovàquia i Bulgària, a més dels que ja va situar el 2017 als tres països bàltics i Polònia. Biden ha qualificar de “senyal fort” que els països de l’OTAN defensin cada mil·límetre del seu territori de forma col·lectiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia